Κυριακή
2
Απρίλιος
TOP

Εξαγωγές: Μηδενική η ζήτηση για Κλημεντίνη και Ναβαλίνα

Πώς εξελίσσονται οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών

Στα αζήτητα κινδυνεύουν να μείνουν μεγάλες ποσότητες πορτοκαλιών και μανταρινιών, με την ζήτηση για Κλημεντίνη και Ναβαλίνα να είναι σχεδόν μηδενική και τους εξαγωγείς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Η έναρξη της φετινής σεζόν για τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, μιας και αυτή χαρακτηρίστηκε από χαμηλή ζήτηση στις εξαγωγές και δυσκολίες στην πώληση, παρά το γεγονός ότι την τελευταία εβδομάδα συνεχίσθηκε η αναμενόμενη εν όψει εορτών βελτιωμένη ζήτηση.

Εξαγωγές: Υποτονική η ζήτηση για οπωροκηπευτικά

Έτσι, σύμφωνα με τους εξαγωγείς, μεγάλες ποσότητες πορτοκαλιών και μανταρινιών θα μείνουν αδιάθετες, λόγω της μηδενικής ζήτησης σε Κλημεντίνη (λόγω μη μετασυλεκτικής αντοχής τους) και σε Ναβελίνα, μεγάλες ποσότητες της οποίας μένουν ασυγκόμιστες.

«Στις καταναλωτικές αγορές μέχρι σήμερα η  προσφορά και η ζήτηση δεν ήταν ισορροπημένες. Υπήρξε υπερβολική προσφορά σε σύγκριση με μια ζήτηση στο ήμισυ. Οι αγορές χονδρικής ήταν υποτονικές, ενώ και η κατανάλωση είναι χαμηλή σε ολόκληρο τον κλάδο των οπωροκηπευτικών. Αυτή η πτώση της κατανάλωσης μπορεί να δικαιολογηθεί με την εποχή αλλά και με τον πληθωρισμό και τη γενικότερη οικονομική ατμόσφαιρα που δεν την ευνοεί. Έτσι, η ανισορροπία αυτή προκαλεί πτώση των τιμών», σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit Hellas κ. Γιώργος Πολυχρονάκης.

Διαβάστε την συνέχεια στο in.gr