Παρασκευή
19
Ιούλιος
TOP

Έξι τα Μ-346 στο φυτώριο της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα

Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία

Το αεροπορικό επιτελείο σχεδιάζοντας το μέλλον του σκοπεύει την προσθήκη αριθμού Μ-346 ώστε να καταστεί ιδιαίτερα ελκυστικός τόπος εκπαίδευσης ιπταμένων από σύμμαχες αεροπορίες. Και με τον τρόπο αυτό να κερδίσει ένα ακόμη στοίχημα για την πολεμική αεροπορία και την Ελλάδα. 

Σήμερα Πέμπτη 13 Ιουνίου το έκτο jet εκπαιδευτικό αεροσκάφος, Μ-346 που εκπαιδεύει πλέον τους αυριανούς αεροπόρους των πολεμικών μοιρών αναμένεται ότι θα τροχοδρομήσει στον διάδρομο της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος στην πόλη της Καλαμάτας.

Ως τον ερχόμενο Απρίλιο του 2025, τα Μ-346 με τα χαρακτηριστικά χρώματα της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας θα έχουν γίνει δέκα, όπως άλλωστε ορίζει το συμβόλαιο με τους Ισραηλινούς από τους οποίους έχουν μισθωθεί.

Μετά τον τραγικό επίλογο που γράφτηκε για τα Τ-2 Buckeye, η εκπαίδευση των νέων Ικάρων έχει περάσει στα Μ-346 τα οποία είναι εφοδιασμένα με όλα τα στοιχεία που προσομοιώνουν μαχητικά 4ης & 5ης γενιάς.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, το φθινόπωρο η σειρά των ανθυποσμηναγών που εκπαιδεύεται με τα Μ-346 θα λάβει φύλλο πορείας για τις πολεμικές μοίρες, με ό,τι εφόδια έχουν πάρει από τους εκπαιδευτές της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος και τα νέα jet αεροσκάφη.

Μάλιστα ανάμεσα σε αυτούς θα βρίσκονται νέα «γεράκια» όπου από τον Οκτώβριο θα στελεχώσουν τις μοίρες των Rafale F3R αλλά και των F-16 Viper και θα πετούν με τους δυο πιο προηγμένους τύπους του αεροπορικού στόλου.

Άλλωστε όπως επισημαίνεται τόσο από τους εκπαιδευτές, όσο και από τους έμπειρους επιτελικούς αξιωματικούς της αεροπορίας, το Μ-346 κατά τις πτήσεις εκμάθησης μπορεί να προγραμματιστεί ώστε να ομοιάζουν τα όπλα του με αυτά των F-16 Viper, των Rafale F3R ακόμη και των 5ης γενιάς μαχητικών F-35.

Η δουλειά για τα Σμήνη Μετεκπαίδευσης στις πολεμικές μοίρες γίνεται λιγότερη με κέρδος την εξοικονόμηση ωρών πτήσης διότι τα Μ-346 είναι ικανά να προσφέρουν επιχειρησιακές γνώσεις στον αέρα σε κάθε μορφή κρούσης, αερομαχιών και κάθε είδους αποστολής σε τακτικό επίπεδο.

Διαβάστε περισσότερα εδω

ΠΗΓΗ hellasjournal.com