TOP

Έξι βήματα για να εξαφανίσετε τα προσωπικά σας δεδομένα από το Ίντερνετ

Ο καθένας από εμάς έχει αφήσει μικρό ή μεγάλο αποτύπωμα στο Διαδίκτυο, που σημαίνει ότι κάποιος άγνωστος από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου μπορεί να έχει πρόσβαση στις προσωπικές μας πληροφορίες. Υπάρχει κάποιος τρόπος για να σβήσει κανείς τα προσωπικά του δεδομένα από το Διαδίκτυο, ώστε να μην βρίσκονται στη διάθεση διάφορων εταιρειών;

Ουσιαστικά, όχι, αλλά υπάρχουν κάποιοι τρόποι, προκειμένου να μειώσει κανείς το ψηφιακό του αποτύπωμα και κατά συνέπεια να μειώσει τις πιθανότητες διοχέτευσης προσωπικών του δεδομένων.

Σε κάθε περίπτωση, η μείωση του ψηφιακού αποτυπώματος έχει ένα τίμημα: ενδέχεται να επηρεάσει τις επαγγελματικές σας προοπτικές, αφού θα δυσχεράνει την επικοινωνία σας με τυχόν νέους εργοδότες.

  • Διαγράψτε ή απενεργοποιείστε το λογαριασμό σας σε πλατφόρμες αγορών, στα social media και υπηρεσίες διαδικύου

Σκεφτείτε ποια δίκτυα απαιτούν τη δημιουργία λογαριασμού. Πέρα από τα πολύ προφανή (Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter) υπάρχουν και άλλα, όπως το Reddit ή κάποια πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου. Όλοι αυτοί οι λογαριασμοί συγκεντρώνουν προσωπικά στοιχεία.

Μπορεί κανείς να τους διαγράψει ή να τους απενεργοποιήσει μέσω των ρυθμίσεων ασφαλείας ή προσωπικών δεδομένων στον υπολογιστή ή το κινητό του. Για την απενεργοποίηση ορισμένων λογαριασμών μερικές φορές απαιτούνται περισσότερα βήματα, τα οποια μπορείτε να αναζητήσετε online για την κάθε περίσταση. Αν εντοπίσετε όμως κάποιον λογαριασμό που δεν μπορεί να διαγραφεί, τότε βάλτε στα στοιχεία κάτι ψεύτικο ή εντελώς τυχαίο.

  • Διαγραφείτε από ιστοσελίδες που συγκεντρώνουν στοιχεία.

Υπάρχουν εταιρείες για αυτόν τον συγκεκριμένο σκοπό, συγκεντρώνουν στοιχεία από την ψηφιακή μας δραστηριότητα και τα πωλούν σε όποιον ενδιαφέρεται, ιδίως για να εμφανίζουν στοχευμένες διαφημίσεις.

Δυστυχώς η διαδικασία απεγγραφής είναι διαφορετική για κάθε ιστοσελίδα, με ορισμένες να απαιτούν και αποστολή εγγράφων ή φαξ. Υπάρχουν όμως και υπηρεσίες που πραγματοποιούν επί πληρωμή την απεγγραφή και ελέγχουν μετά από μερικούς μήνες εάν τυχόν τα στοιχεία σας έχουν διοχετευτεί πάλι κάπου που δεν θέλετε.

  • Αφαιρέστε τα στοιχεία σας από την κάθε ιστοσελίδα

Πρώτον μπορείτε να καλέσετε τον πάροχο κινητής σας, ώστε να διασφαλίσετε ότι δεν έχει καταχωρήσει τα στοιχεία σας στο Ίντερνετ και εάν το έχει κάνει να ζητήσετε να τα διαγράψει. Εάν θέλετε να διαγράψετε μία παλιά ανάρτηση σε κάποιο φόρουμ ή κάποιο μπλογκ για το οποίο δεν είστε περήφανοι, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον διαχειριστή της κάθε ιστοσελίδας μέσω των διευθύνσεων που θα βρείτε στο κομμάτι «Επικοινωνία» ή «About us».

Βέβαια δεν είναι υποχρεωμένοι να διαγράψουν ό,τι ζητήσετε, επομένως καλό θα ήταν να είστε όσο πιο ευγενικοί και ξεκάθαροι μπορείτε στην επικοινωνία σας.

  • Αφαιρέστε τα προσωπικά σας δεδομένα από συγκεκριμένες ιστοσελίδες

Εάν ζητήσετε τη διαγραφή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, όπως το ΑΦΜ σας ή ο τραπεζικός σας λογαριασμός και ο διαχειριστής της ιστοσελίδας αρνείται να τα αφαιρέσει, τότε μπορείτε να στείλετε επίσημο αίτημα μέσω της Google. Είναι χρονοβόρα διαδικασία και κανείς δεν εγγυάται ότι θα λήξει αισίως, ωστόσο εξακολουθεί να αποτελεί μία πιθανή επιλογή.

exi-vimata-gia-na-exafanisete-ta-prosopika-sas-dedomena-apo-to-internet0

  • Διαγράψτε παλιά αποτελέσματα αναζήτησης

Ας υποθέσουμε ότι υπάρχει μία ιστοσελίδα με πληροφορίες για εσάς, όπως για παράδειγμα η καρτέλα προσωπικού σε μία εταιρεία από την οποία έχετε φύγει. Εάν ζητήσετε από τον παλιό εργοδότη να αφαιρέσει τα στοιχεία σας, η σελίδα ίσως συνεχίσει να εμφανίζεται στα αποτελέσματα αναζήτησης, αν και κενή. Αυτό σημαίνει ότι η παλιά εκδοχή της ιστοσελίδας έχει καταχωρηθεί στους severs της Google.

Η Google προσφέρει ένα εργαλείο, στο οποίο μπορεί κανείς να καταχωρήσει την στοσελίδα με το ενδεχόμενο να τη διαγράψει στο μέλλον.

exi-vimata-gia-na-exafanisete-ta-prosopika-sas-dedomena-apo-to-internet1

  • Διαγράψτε τους λογαριασμούς email

Ανάλογα με το είδος του λογαριασμού που έχετε, διαφέρει και η δυσκολία της διαγραφής. Σε κάθε περίπτωση, για να ολοκληρώσει κανείς κάποιο από τα προηγούμενα βήματα χρειάζεται λογαριασμό email, επομένως η διαγραφή του πρέπει να είναι το τελευταίο βήμα.

Πηγή: CNET