Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Ευρωπαϊκή Ένωση: Πολύ κοντά στην ύφεση η Ευρωζώνη

Είναι πλέον κάτι παραπάνω από βέβαιο πως η Ευρωπαϊκή Ένωση οδηγείται στη ύφεση με το ερώτημα να αφορά το πόσο επώδυνη θα είναι.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και οι υπόλοιπες χώρες βρίσκονται κοντά σε μεγάλες εξελίξεις. Η πανδημία και το «πάγωμα» της παγκόσμιας οικονομίας σε συνάρτηση με τον πόλεμο στην Ουκρανία δημιούργησαν ξανά οικονομικά προβλήματα, φέρνοντας ξανά κοντά την ύφεση.

Η ύφεση θα είναι το αποτέλεσμα της συνέχισης του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς Μόσχα και Κίεβο έκαναν εξαγωγές σε πλήθος προϊόντων προς την Ευρώπη, με αποτέλεσμα ο ερχομός του πολέμου να σημάνει την αύξηση των τιμών, πράγμα που προέρχεται από την άνοδο του πληθωρισμού.

Οι αιτίες της ύφεσης

Η σοβαρή ενεργειακή κρίση που μαίνεται με την υπερβολική αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, έχει προκαλέσει άνοδο του πληθωρισμού, ο οποίος αύξησε τις τιμές σε διάφορα προϊόντα με συνέπεια να δημιουργηθεί πρόβλημα στους καταναλωτές, καθώς ελαχιστοποίησε την αγοραστική τους δυνατότητα.

Συνέπεια τούτου, είναι πολλές εταιρείες να αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, τόσο από τους καταναλωτές, όσο και από την άνοδο των τιμών που αγοράζουν τις προμήθειες. Πρόσφατη έρευνα του PMI 5.000 εταιρειών ανά την Ευρωζώνη υπέδειξε ξεκάθαρη ύφεση και τις χειρότερες οικονομικές επιδόσεις από το 2013, εξαιρουμένων των μηνών του πανδημικού lockdown.

Τα σενάρια τεχνητής ύφεσης

Σύμφωνα με τον Φίλιπ Λέιν, οικονομολόγο της ΕΚΤ, η Ευρωζώνη βρίσκεται κοντά στην ύφεση, χωρίς ακόμα να υπάρχει εικόνα για το πόσο επώδυνη θα είναι. Οι εκτιμήσεις προβλέπουν στασιμότητα ανάπτυξης στο δ’ τρίμηνο του 2022 και το α’ τρίμηνο του 2023.

Παρόμοια είναι η εκτίμηση της Bundesbank, σύμφωνα με την οποία «υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις πρόκλησης ύφεσης στη Γερμανική οικονομία, η οποία θα χαρακτηριστεί από γενική και μακροπρόθεσμη μείωση της παραγωγής».

Σύμφωνα με το Ifo Institute, η Ευρωζώνη θα βυθιστεί σε ύφεση με μείωση της οικονομικής παραγωγής κατά 0,3% το 2023, ενώ η Deutsche Bank αναμένει μείωση της τάξης του 3% με 4%. Η αρνητική αυτή πρόβλεψη για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αποτελεί προάγγελο δυσκολιών και στην υπόλοιπη νομισματική ένωση.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων

Για να μειώσουν τον πληθωρισμό, τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όσο και η Fed, ανέβασαν σταδιακά από τον Ιούλιο, τα επιτόκια πάνω από 200 μονάδες βάσης. Πέρα όμως από τις κεντρικές τράπεζες, το ίδιο έπραξαν και οι εθνικές τράπεζες ανά τον κόσμο.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μία σταδιακή πτώση του πληθωρισμού. Πρόσφατα, όμως οι κεντρικοί τραπεζίτες των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης τόνισαν ότι είναι αποφασισμένοι να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στα επίπεδα του στόχου του 2%.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, μίλησαν σε κοινή τηλεοπτική συνέντευξη στο γερμανικό κανάλι Phoenix. Ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιοακίμ Νάγκελ και ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, ανέφεραν ότι η σύσφιξη από την ΕΚΤ τελικά θα περιορίσει την άνοδο των τιμών που αυτή τη στιγμή κινείται με πενταπλάσιους ρυθμούς πάνω από τον στόχο. «Θα επαναφέρουμε τον πληθωρισμό πίσω στο 2% ως τα τέλη του 2024 ή το 2025», ανέφερε ο Βιλερουά. «Αυτό δεν είναι πρόβλεψη. Είναι δέσμευση».

Διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ στο in.gr