Πέμπτη
12
Δεκέμβριος
TOP

FAO: Σε νέο ρεκόρ ο παγκόσμιος λογαριασμός τροφίμων – Αδυνατούν να πληρώσουν τις ανατιμήσεις οι φτωχές χώρες

Σε νέο ρεκόρ του 1,98 τρισ. δολαρίων ήτοι κατά 1,5% θα αυξηθεί φέτος ο παγκόσμιος λογαριασμός για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του πλανήτη, μια αύξηση σημαντικά μικρότερη από την αντίστοιχη του 11% και του 18% των δύο προηγούμενων ετών. Ωστόσο, η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης μόνο για πανηγυρισμούς δεν είναι και δεν μπορεί να εφησυχάζει την παγκόσμια κοινότητα, καθώς δεν είναι αποτέλεσμα της μείωσης των τιμών, αλλά της μείωσης της αγοραστικής ικανότητας των φτωχότερων χωρών λόγω των διαρκώς αυξανόμενων τιμών σε βασικά τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, ζάχαρη και γαλακτοκομικά.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την τελευταία έκθεση του FAO, σύμφωνα με την οποία ενώ οι εισαγωγές τροφίμων από προηγμένες οικονομίες συνεχίζουν να επεκτείνονται, ο λογαριασμός εισαγωγών για την ομάδα των Λιγότερο Αναπτυγμένων Χωρών (ΛΑΧ) προβλέπεται να μειωθεί κατά 1,5% φέτος και για τις αναπτυσσόμενες χώρες (NFIDCs) θα μειωθεί κατά 4,9%.

«Η μείωση του όγκου των εισαγωγών τροφίμων είναι μια ανησυχητική εξέλιξη [στις δύο αυτές ομάδες χωρών], υποδηλώνοντας μείωση της αγοραστικής ικανότητας», προειδοποιεί η εξαμηνιαία έκθεση από το Τμήμα Αγορών και Εμπορίου του FAO. «Αυτές οι ανησυχίες ενισχύονται από το γεγονός ότι οι χαμηλότερες διεθνείς τιμές για ορισμένα βασικά είδη διατροφής δεν έχουν, ή τουλάχιστον όχι πλήρως, μεταφραστεί σε χαμηλότερες τιμές σε επίπεδο εγχώριου λιανικού εμπορίου, υποδηλώνοντας ότι οι πιέσεις στο κόστος ζωής θα μπορούσαν να συνεχιστούν το 2023».

Αποκαλυπτικές είναι οι αλλαγές που αποτυπώνονται στη συνιστώσα των τροφίμων στον πληθωρισμό των καθαρά αναπτυσσόμενων χωρών (NFIDC) και πώς επηρεάζεται από τις  συναλλαγματικές κινήσεις, ειδικά σε σχέση με το δολάριο ΗΠΑ στο οποίο τιμολογείται το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου γεωργικών προϊόντων.

Όπως συμπεραίνουν οι συντάκτες της μελέτης, ενώ η υποτίμηση του δολαρίου κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης του 2007-2008 βοήθησε τους εισαγωγείς τροφίμων να αντισταθμίσουν την αύξηση των τιμών των τροφίμων, το αντίστροφο έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα, οι παγκόσμιες τιμές του καλαμποκιού μειώθηκαν κατά 10,2%  μεταξύ Απριλίου 2022 και Σεπτεμβρίου 2022, αλλά μόνο κατά 4,8% κατά μέσο όρο υπολογιζόμενες σε τοπικά νομίσματα των NFIDC.

Αυτό είναι ένα ακόμη καμπανάκι που επισημαίνει την αναγκαιότητα σωστά προσαρμοσμένων παρεμβάσεων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, δήλωσε ο ανώτερος οικονομολόγος του FAO El Mamoun Amrouk. Εάν αυτό δεν γίνει, προειδοποιεί, «η αύξηση των τιμών των τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική αναταραχή και αυξημένες οικονομικές προκλήσεις, υπονομεύοντας τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της φτώχειας και της επισιτιστικής ανασφάλειας και εξανεμίζοντας κάθε πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα».

Διαβάστε την συνέχεια στο ot.gr