Κυριακή
15
Δεκέμβριος
TOP

«Φάρμακο» το ελαιόλαδο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας

«Φάρμακο» για τους πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας είναι το υψηλό σε φαινόλες εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο που παράγεται στην Ελλάδα. Η πρώτη κλινική μελέτη που έγινε σε ασθενείς, από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κύπρου, έδειξε ότι η χορήγηση 50 ml ημερησίως για χρονικό διάστημα ενός έτους ενισχύει τη γνωστική λειτουργία, μειώνει την κόπωση και έχει θετικές ψυχολογικές επιδράσεις στους πάσχοντες βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής τους.

Την ίδια στιγμή έλληνες επιστήμονες κατάφεραν να απομονώσουν σε κάψουλες τις πολύτιμες φαινόλες του ελαιολάδου, ως συμπλήρωμα διατροφής, και κατοχύρωσαν παγκοσμίως δίπλωμα ευρεσιτεχνίας με στόχο το προϊόν να εξαπλωθεί στη διεθνή αγορά. Ηδη οι πρώτες παρτίδες έχουν εξαχθεί στην Αμερική, όπου τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον για την κατανάλωση ελαιολάδου.

Οπως ανέφερε ο Γεώργιος Σπανούδης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου, κατά την απονομή των διεθνών βραβείων ελαιολάδου Olympia health & Nutrition Award που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα, η κλινική μελέτη για τη σκλήρυνση κατά πλάκας διήρκεσε τρία χρόνια.

Το πιο ενδιαφέρον εύρημά της, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η μείωση του αισθήματος της κόπωσης, όπως το ανέφεραν οι ασθενείς που συμμετείχαν στην έρευνα. Το γεγονός αυτό έχει διπλή επιστημονική εξήγηση: το ελαιόλαδο φαίνεται ότι βελτιώνει τις γνωστικές λειτουργίες των ασθενών, γεγονός το οποίο ενισχύει την ψυχολογία τους και μειώνει το αίσθημα της κόπωσης, το οποίο οφείλεται κάποιες φορές σε ψυχολογικά αίτια.

Τα ευρήματα της μελέτης, σύμφωνα με τους ειδικούς, ανοίγουν τον δρόμο για καλύτερη ποιότητα ζωής σε χιλιάδες ανθρώπους, μέσω μιας απλής διατροφικής παρέμβασης, καθώς μόνο στην Ελλάδα οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας υπολογίζονται σε περίπου 23.000 άτομα.

Το φαινολικό ελαιόλαδο

«Ο δρόμος προς το φαρμακείο είναι ορθάνοιχτος για το υψηλά φαινολικό ελαιόλαδο» λέει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής στο Τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, Προκόπης Μαγιάτης, ο οποίος είχε την ερευνητική ευθύνη για τη δημιουργία της κάψουλας από φαινόλες ελαιολάδου.

«Αρκετοί τύποι προϊόντων με βάση το υψηλά φαινολικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο πωλούνται ήδη στα φαρμακεία, όμως για πρώτη φορά παρουσιάσαμε το πρώτο συμπλήρωμα διατροφής στον κόσμο με απομονωμένες φαινόλες που έχουν εξαχθεί από το ελαιόλαδο και έχουν τεθεί σε μορφή κάψουλας με την επωνυμία Thousand Olives. Σε αυτή τη φάση διεξάγουμε κλινικές μελέτες με την κάψουλα, ώστε όταν ολοκληρωθούν να μετατραπεί από συμπλήρωμα διατροφής σε φάρμακο. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να γίνει κάτι τέτοιο. Σκεφτείτε τι υπεραξία δίνουμε στο σημαντικότερο αγροτικό προϊόν της Ελλάδας όταν το μετατρέπουμε από διατροφικό προϊόν σε φάρμακο» προσθέτει.

Οι κάψουλες παράγονται από ελιές Καλαμών, που έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, ενώ το ελαιόλαδο προέρχεται από το Αγιον Ορος, μια περιοχή με μηδαμινή περιβαλλοντική επιβάρυνση, και συγκεκριμένα από τους ελαιώνες της Μονής Βατοπεδίου, της οποίας το λάδι αποσπά κάθε χρόνο διεθνή βραβεία για την ποιότητά του.

Οπως εξηγεί ο Προκόπης Μαγιάτης, η δημιουργία του συγκεκριμένου συμπληρώματος «αποτελούσε αίτημα πολλών ανθρώπων οι οποίοι ενώ βλέπουν τις ευεργετικές επιδράσεις της κατανάλωσης ελαιολάδου αντιμετωπίζουν πρακτικές δυσκολίες. Πόσο εύκολο, για παράδειγμα, είναι να καταναλώνει κάποιος 50 ml ελαιόλαδο ημερησίως; Επειτα, προκύπτουν ερωτήματα όπως τι ποιότητας είναι αυτό το ελαιόλαδο και αν έχει διατηρήσει τις ιδιότητες που είχε όταν παράχθηκε. Και βέβαια όταν αναφερόμαστε σε μη μεσογειακούς πληθυσμούς υπάρχει δυσκολία στην πρόσβαση σε ποιοτικό ελαιόλαδο. Στις ΗΠΑ, παρά τη χαμηλή κατά κεφαλήν κατανάλωση ελαιολάδου – περίπου 1 λίτρο ετησίως – παρατηρείται τα τελευταία χρόνια αυξημένο ενδιαφέρον».

Για την παρασκευή κάθε συσκευασίας χρησιμοποιούνται 1.000 ελιές ενώ κάθε κάψουλα αντιστοιχεί στην κατανάλωση μιάμισης κουταλιάς της σούπας ελαιολάδου, ώστε με δύο κάψουλες να καλύπτονται οι ημερήσιες διατροφικές ανάγκες.

Οι μελέτες για τη σκλήρυνση κατά πλάκας και για το Thousand Olives, όπως και άλλες, υποστηρίχθηκαν οικονομικά από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό World Olive Center for Health (Παγκόσμιο Κέντρο Ελιάς για την Υγεία), ο οποίος ιδρύθηκε το 2017 και υποστηρίζει την έρευνα μέσα από τις συνδρομές και τις δωρεές εκατοντάδων μελών του από ολόκληρο τον κόσμο.

ΠΗΓΗ Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»