Κυριακή
29
Ιανουάριος
TOP

Φορολογικές δηλώσεις: 20 ημέρες προθεσμία – Πόσοι πληρώνουν φόρο

Ακόμη 20 ημέρες περίπου έχουν στη διάθεση τους οι φορολογούμενοι να υποβάλλουν την φορολογική τους δήλωση. Η προθεσμία εκπνέει στις 10 Σεπτεμβρίου. Η καταβολή των δύο πρώτων μηνιαίων δόσεων (Ιουλίου και Αυγούστου) του οφειλόμενου φόρου θα μπορεί να γίνει μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου.

Για  την παροχή έκπτωσης 3% στο συνολικό ποσό του οφειλόμενου φόρου που προκύπτει από τη φορολογική δήλωση, τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι τις 27 Αυγούστου και να καταβάλουν εφάπαξ τον φόρο μέχρι και τις 31 Αυγούστου.

Επτά στους 10 δεν πληρώνουν φόρο

Για το 70% των φορολογικών δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί μέχρι σήμερα, δεν προκύπτει πληρωμή φόρου. Ειδικότερα, για την πλειοψηφία των δηλώσεων αυτών ο φόρος που προκύπτει είναι μηδενικός, ενώ σημαντικός αριθμός φορολογουμένων λαμβάνει επιστροφή φόρου. Τα ροκανισμένα εισοδήματα της πανδημίας σε συνδυασμό με  φορολογικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, όπως η εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας με τους μειωμένους συντελεστές, η αναστολή των τεκμηρίων διαβίωσης, καθώς και η κατάργηση  της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα έχουν οδηγήσει στην μείωση των φορολογουμένων που θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

Συνεχώς μειώνεται ο αριθμός των φορολογικών δηλώσεων που υποβάλλονται. Μέσα στον Ιούλιο ο αριθμός τους ημερησίως είχε φθάσει τις 114.000 ενώ πλέον έχει υποχωρήσει κοντά στις 40.000 δηλώσεις. Σε εκκρεμότητα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ παραμένουν περίπου 1,7  εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις ενώ έχουν απομείνει μόνο 20  ημέρες για την καταληκτική προθεσμία.

Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν υποβληθεί 4.724.083 Ε1 από 6.444.479 που είχαν υποβληθεί το 2020.Το 27% των δηλώσεων δηλαδή που πρέπει να υποβληθούν βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Ποιοι πληρώνουν φόρο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ το 31,55% των φορολογουμένων καλούνται να πληρώσουν  φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, 2.051.861  φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλλουν συνολικά 1,7 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις φορολογικές δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 833 ευρώ.

Το 51,56 % των φορολογουμένων δηλαδή περίπου 1 στους 2 δεν πληρώνει  φέτος επιπλέον φόρο, καθώς 3.352.690 εκκαθαριστικά είναι μηδενικά. 

Το 16,89 % των φορολογουμένων ή 1.098.106  εκκαθαριστικά είναι πιστωτικά με τον μέσο όρο επιστροφής να φθάνει τα 248 ευρώ