Κυριακή
24
Νοέμβριος
TOP

Forum Delphi: 10 δήμαρχοι μιλούν για την καινοτομία ως μέσο ενδυνάμωσης των τοπικών κοινωνιών

Το πώς μπορούν να ενδυναμωθούν οι πόλεις «αγκαλιάζοντας» την καινοτομία και επενδύοντας στο ανθρώπινο κεφάλαιο, ανέπτυξαν δήμαρχοι δέκα πόλεων σε μια συζήτηση με τίτλο «Ματιά στο μέλλον», στο 8o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, έκανε λόγο για μια «ανορθόδοξη θητεία, λόγω πανδημίας και ενεργειακής κρίσης», ενώ πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Δεν έχει νόημα καμία από τις πρωτοβουλίες για την καινοτομία, αν δεν πείσουμε τους πολίτες πως πραγματικά νοιαζόμαστε. Καινοτομία θα είναι να βρούμε τρόπο να πείσουμε τους νεους να ασχοληθούν».

Ο ίδιος επισήμανε, ακόμη: «Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με την ενέργεια που παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες. Πάμε να κάνουμε μια ανθρώπινη, ασφαλή πόλη, που θα συμπεριλαμβάνει τους πάντες. Πρέπει να γίνει μεγάλη κουβέντα για την αποθήκευση της ενέργειας. Η διαχείριση λυμάτων είναι επίσης στις προτεραιότητές μας. Θα πρέπει να εμπιστευτούμε περισσότερο την αυτοδιοίκηση».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, τόνισε ότι οι επενδύσεις πρέπει να αποσκοπούν σε θέσεις εργασίας. «Τουλάχιστον 3.000 υψηλής εξειδίκευσης νέοι επιστήμονες έχουν δημιουργηθεί. Στη Θεσσαλονίκη  δεν υπάρχει άνεργος πολιτικός μηχανικός». Για τα έργα που έχουν υλοποιηθεί, σημείωσε: «Αναβαθμίσαμε εμπορικούς δρόμους στις παρυφές της πόλης. Σημαντικό να γίνει αποκέντρωση. Διευκολύνουμε περνώντας γρήγορα διαδικασίες από τα δημοτικά συμβούλια. Έως το καλοκαίρι δεν θα υπάρχει διαδικασία που να μην διεκπεραιώνεται ψηφιακά. Το όραμά μας στοχεύει σε μεγάλη ανάπλαση και αξιοποίηση του όποιου πρασίνου υπάρχει στην πόλη».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Δελφών Παναγιώτης Ταγκαλής, έκανε λόγο για στοίχημα που αφορά στην παροχή ίδιων δυνατοτήτων σε όλες τις δημοτικές ενότητες της περιοχής. «Έχουν γίνει βήματα στον περιορισμό των μετακινήσεων, λόγω της ψηφιακής εξυπηρέτησης και των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Το τουριστικό προϊόν μπορεί να εκτοξευθεί» παρατήρησε.

Ο δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος, μίλησε για την πόλη του ως ένα αποθετήριο διαχρονικών αξιών. «Αυτές οι αξίες στο πέρασμα του χρόνου δεν αλλάζουν τον σκληρό τους πυρήνα. Η συνάντηση των πόλεων εδώ στους Δελφούς είναι ένα αίτημα για αλληλεγγύη των λαών. Η χώρα δεν έχει αξιοποιήσει το brand name της Αρχαίας Ολυμπίας. Για πρώτη φορά πέρσι, η πόλη μας ήρθε σε επαφή με τις νέες τεχνολογίες. Αξιοποιήσαμε την περίοδο της πανδημίας για ανάπτυξη» ανέφερε. Πρόσθεσε δε, ότι «τρέχουν» δύο χρηματοδοτικά εργαλεία ολιστικής ανάπτυξης.

Ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, έκανε γνωστό ότι στην πόλη δεκαεννέα διαδικασίες ολοκληρώνονται ήδη με ψηφιακό τρόπο. «Περίπου 60.000 αυτοματοποιημένες συναλλαγές έχουν πραγματοποιηθεί. Αλλάξαμε όλες τις πλατφόρμες επικοινωνίας με τους πολίτες. Αλλάξαμε τα συστήματα στάθμευσης. Περάσαμε σε ένα πλήρως αυτοματοποιημένο μοντέλο, με 2.000 χρήστες σε καθημερινή βάση. Ψηφιοποιήσαμε όλο το υλικό που έχει στη διάθεσή της η δημοτική μας βιβλιοθήκη και ο πολιτιστικός μας φορέας» είπε, ενώ πρόσθεσε: «Στην πόλη έχουμε μια αναπτυξιακή έκρηξη. Η πολεοδομία Χανίων είναι η τρίτη στον αριθμό αδειών. Έχει ήδη προχωρήσει η ανακατασκευή του αεροδρομίου Χανίων. Υπάρχει το μεγάλο ζήτημα του ΒΟΑΚ. Για όλη την Κρήτη το έργο αυτό είναι το μεγαλύτερο μέλημά μας». Πρότεινε δε να επιβληθεί μια μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση, κάτι το οποίο «θα την απελευθερώσει».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, εστίασε στην εκπαίδευση των δημοτών, προς αξιοποίηση καινοτόμων πρακτικών. «Μέσα την πανδημία μετατρέψαμε την κρίση σε ευκαιρία. Εισαγάγαμε τη διαφορετικότητα με τα μηνύματα υπέρ του εμβολιασμού προς τους δημότες. Προσελκύσαμε όσο γινόταν περισσότερους τουρίστες. Η Πρέβεζα κατάφερε να προβληθεί με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Η κουλτούρα της καινοτομίας πρέπει να περάσει μέσα από την εκπαίδευση» σημείωσε.

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης, παίρνοντας το λόγο τόνισε, μεταξύ άλλων: «Ξεκινήσαμε το 2019 αξιοποιώντας καινοτομίες για το πάρκινγκ και τη δημοτική συγκοινωνία, προωθώντας και τη χρήση ποδηλάτων. Θεσμοθετήσαμε στον ελληνικό ΚΟΚ τις θέσεις πάρκινγκ για εγκύους. Πολλές είναι και οι εφαρμογές, σχετιζόμενες με την ανακύκλωση, τη διαχείριση των απορριμμάτων, τον Πολιτισμό».

Ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας, ανέφερε ότι στην πόλη προχωρά η ψηφιοποίηση με γρήγορους ρυθμούς, ενώ πρόσθεσε: «Φέρνουμε και την τεχνολογία στους δημότες. Μαζί με την αμερικανική πρεσβεία κάνουμε σεμινάρια με θέματα Animation, Blockchain κλπ. Με το ίδρυμα Νιάρχος τρέχουμε το πρόγραμμα Θερμοκοιτίδας Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης. Ανοίγουμε μετά από 30 χρόνια αχρηστίας του αεροδρόμιο για drones. Έχουμε μιλήσει ήδη με τον πρόεδρο της NASA Australia. Η ανάπτυξη θα έρθει από αγροτικές καινοτομίες, γιατί είμαστε αγροτική περιοχή. Επενδύουμε σε αυτά που μπορούν να δώσουν θέσεις εργασίας στα νέα παιδιά, ώστε να μην ξενιτεύονται».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, τόνισε ότι οι επενδύσεις πρέπει να αποσκοπούν σε θέσεις εργασίας. «Τουλάχιστον 3.000 υψηλής εξειδίκευσης νέοι επιστήμονες έχουν δημιουργηθεί. Στη Θεσσαλονίκη  δεν υπάρχει άνεργος πολιτικός μηχανικός». Για τα έργα που έχουν υλοποιηθεί, σημείωσε: «Αναβαθμίσαμε εμπορικούς δρόμους στις παρυφές της πόλης. Σημαντικό να γίνει αποκέντρωση. Διευκολύνουμε περνώντας γρήγορα διαδικασίες από τα δημοτικά συμβούλια. Έως το καλοκαίρι δεν θα υπάρχει διαδικασία που να μην διεκπεραιώνεται ψηφιακά. Το όραμά μας στοχεύει σε μεγάλη ανάπλαση και αξιοποίηση του όποιου πρασίνου υπάρχει στην πόλη».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου  και δημαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, τόνισε ότι από το 2017 προέβησαν σε κοινό σύστημα μηχανογράφησης για όλους τους Δήμους της Κύπρου, ενώ πρόσθεσε ότι «Με το πρόγραμμα smart parking, υλοποιήσαμε κοινό σύστημα διαχείρισης πάρκινγκ σε όλες τις περιοχές, γιατί η χρησιμοποιούμενη τεχνολογία δεν μπορεί να αλλάζει με την μετάβαση του πολίτη σε τόσο μικρές αποστάσεις. Σχεδόν όλοι οι δήμοι της Κύπρου έχουν από ένα ή δύο προγράμματα Αριστείας».

Ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος ανέφερε ότι η ερώτηση της καινοτομίας σε έναν τουριστικό προορισμό είναι μια μεγάλη πρόκληση. «Κομβικό μας μέλημα είναι η καινοτομία να διατηρήσει τις παραδοσιακές δομές και τα δρώμενα. Οι υποδομές Τουρισμού είναι το κομβικό στοιχείο που πρέπει να προσέξουμε», σημείωσε.

ΠΗΓΗ localit.gr