Τρίτη
5
Δεκέμβριος
TOP

Φωτιές: Πού βρίσκονται τα έργα και οι διαγωνισμοί για πυροσβεστικά, Super Puma και καθαρισμούς δασών

Στα σκαριά βρίσκονται τουλάχιστον 10 έργα για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας και τα οποία έχουν διάρκεια ολοκλήρωσης έως τα τέλη του 2025 και μπαίνουν στη “μάχη” κατά των φυσικών καταστροφών. Από το πρώτο τρίμηνο του 2023, επενδύσεις άνω των 370 εκατ. Ευρώ βρίσκονται σε εξέλιξη ή σε φάση δρομολόγησης και σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία προχωρούν διαγωνισμοί για την προμήθεια πτυσσόμενων μεταφερόμενων γεφυρών, κινητών κέντρων διοίκησης και επιτόπιου ελέγχου και την αναβάθμιση δύο ελικοπτέρων Super Puma.

Ταμείο Ανάκαμψης

Εντάσσονται στο Ελλάδα 2.0 και χρηματοδοτούνται από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, όπου στο κομμάτι αυτό προστίθεται το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης, για την αποκατάσταση πάνω από 165.000 στρεμμάτων σε υποβαθμισμένα δασικά οικοσυστήματα σε όλη τη χώρα. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό πάνω από 190 εκατ. ευρώ με σκοπό την προστασία του φυσικού πλούτου, ενώ παράλληλα,προχωρά το Anti Nero II για τον καθαρισμό δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων δασών και τη διάνοιξη και συντήρηση αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων σε όλη την Ελλάδα, με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 70 εκατ. Ευρώ.

Σχεδιάζεται έτσι η αγορά 400 πυροσβεστικών οχημάτων, προμήθεια 36 νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών αμφίβιου τύπου και το συνολικό κόστος της αγοράς των νέων αεροσκαφών θα ανέλθει σε 144 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Στο πλάνο είναι το σύστημα πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης για τους αρχαιολογικούς χώρους. Ανάμεσα στα έργα είναι η προμήθεια 3 ελικοπτέρων μεταφοράς για τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και για ιατρική χρήση.

Διαβάστε την συνέχεια στο ot.gr