Σάββατο
24
Φεβρουάριος
TOP

«Φρένο» στην αδήλωτη εργασία με την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας -Μπαράζ ελέγχων

«Φρένο» στην αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία σκοπεύει να βάλει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με την επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στη «μάχη» για την καταπολέμηση της αδήλωτης ή της υποδηλωμένης εργασίας και στόχος είναι να εφαρμοστεί καθολικά στο σύνολο των κλάδων της οικονομικής δραστηριότητας εντός του 2024.

Με την υλοποίηση του μέτρου, που έχει ήδη ξεκινήσει, θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά φαινόμενα καταστρατήγησης των ωραρίων των εργαζομένων.

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Στόχος να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των εργαζομένων
Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας πρόκειται να εφαρμοστεί σταδιακά, εφόσον προηγηθούν συναντήσεις με τους εκπροσώπους των κλάδων, για να εκδοθεί ο οδηγός χρήσης της για τον κάθε κλάδο ξεχωριστά, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις εκάστοτε ιδιαιτερότητες. Επίσης, το υπουργείο θα ρυθμίσει το πλαίσιο εφαρμογής της και για τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε εξωτερικούς χώρους της επιχείρησης ή με τηλεργασία.

Όπως έχει ήδη καταστήσει σαφές ο αρμόδιος υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, το λιανικό εμπόριο και η βιομηχανία θα είναι οι επόμενοι κλάδοι στους οποίους θα εφαρμοστεί η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, ενώ, το Φθινόπωρο του 2024, σχεδιάζεται να επεκταθεί στην εστίαση και στον τουρισμό.

Με τον τρόπο αυτό, επιχειρείται να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των εργαζομένων με την πλήρη καταγραφή των πραγματικών ωρών εργασίας, να δημιουργηθεί το πλαίσιο για αποτελεσματικούς ελέγχους από την Επιθεώρηση Εργασίας, να προστατευθούν από τον αθέμιτο ανταγωνισμό οι επιχειρήσεις που σέβονται τη νομοθεσία έναντι εκείνων που εφαρμόζουν πρακτικές «μαύρης» ή υποδηλωμένης εργασίας και να κατοχυρωθούν τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος από εισφορές.

Σε περίπτωση αναντιστοιχίας της πραγματικής απασχόλησης με τη σχετική σήμανση της κάρτας, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο, ύψους 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο, στην Ψηφιακή Κάρτα του οποίου δεν είναι δυνατή η ανωτέρω αντιστοίχιση.

Πού επικεντρώνονται οι έλεγχοι
Παράλληλα, εντατικούς και στοχευμένους ελέγχους θα πραγματοποιήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, ενόψει της εορταστικής περιόδου.

Η διενέργεια των ελέγχων θα συνεχιστεί και θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, με στόχο την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, καθώς και τη διασφάλιση τόσο των εργασιακών δικαιωμάτων όσο και της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων.

Με βάση τον προγραμματισμό, οι έλεγχοι πρόκειται να επικεντρωθούν σε κλάδους που παρατηρούνται διαχρονικά φαινόμενα υψηλής παραβατικότητας, αλλά και σε όσους εμφανίζουν αυξημένη ένταση εργασίας, λόγω των εορτών.

Όπως εκτιμούν αρμόδιες πηγές, ο στόχος που έχει τεθεί στο επιχειρησιακό σχέδιο της Επιθεώρησης Εργασίας για την πραγματοποίηση 66.000 ελέγχων το 2023 θα υπερκαλυφθεί. Σε αυτό άλλωστε συνηγορούν και τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των ελέγχων έφτασε ήδη τους 60.096 έως τον Οκτώβριο του 2023.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πηγή: iefimerida.gr