Παρασκευή
1
Μάρτιος
TOP

Φθηνή αλλά επικίνδυνη -Αυτή είναι η νέα βενζίνη που θα σκοτώσει τους κινητήρες των αυτοκινήτων στην Ελλάδα

Η διάθεση της «πράσινης» βενζίνης που θα φέρει τους παλιότερης τεχνολογίας κινητήρες πιο κοντά στο τέλος τους ξεκινά σε μία ακόμη ευρωπαϊκή χώρα.

Με στόχο την περαιτέρω μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του στόλου των αυτοκινήτων που κινούνται στο έδαφός της, η Πολωνία είναι η επόμενη χώρα στην ευρωπαϊκή ήπειρο που ετοιμάζεται να υποδεχτεί τη βενζίνη Ε10 στους σταθμούς ανεφοδιασμού της επικράτειάς της.

Η πολυπόθητη βιωσιμότητα και η μείωση των ρύπων επηρεάζει σχεδόν κάθε πτυχή του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας και τα καύσιμα των θερμικών μοτέρ παίζουν ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στην επίτευξη του στόχου για ανθρακική ουδετερότητα.

Η βενζίνη E10 αποτελεί έναν από τους παλιότερους τύπους «πράσινου» καυσίμου και επί ευρωπαϊκού εδάφους είναι ήδη διαθέσιμη σε πολλές αγορές (Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Σλοβακία, Φινλανδία), όχι όμως και στην Ελλάδα.

Η E10, είναι βενζίνη με μέγιστη περιεκτικότητα σε οξυγόνο 3,7% και 10% αιθανόλη (οινόπνευμα) κατ’ όγκο. Αυτό που κάνει τη E10 βενζίνη πιο φιλική προς το περιβάλλον είναι το γεγονός ότι η αιθανόλη που χρησιμοποιείται στη μίξη προέρχεται από βιομάζα (σάκχαρα, άμυλο καλλιεργειών και κατάλοιπα ξυλείας) και έτσι θεωρείται ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.

Παράλληλα, ως ένα βαθμό, στην ανθρακική ουδετερότητα της βιοαιθανόλης υπολογίζεται και η απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα από τα φυτά που προέρχεται κατά τη διάρκεια της ζωής τους, το οποίο έπειτα απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα από την καύση της βενζίνης E10.

Δείτε τη συνέχεια εδώ  

Πηγή: carandmotor.gr