Σάββατο
24
Φεβρουάριος
TOP

Γ. Παπαβασιλείου: «Μια εικόνα από το μέλλον – Όλο και πιο συχνά τα επεισόδια καύσωνα» (video)

 «Αυτό που είδαμε φέτος ήταν μια εικόνα από το μέλλον» εκτίμησε ο Γιώργος Παπαβασιλείου, Διδάκτωρ μετεωρολογίας -ερευνητής, αναφερόμενος στις άνευ προηγουμένου υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα και στη χώρα μας.

Σύμφωνα με το δίκτυο 52 μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα, «ο φετινός Ιούλιος ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στο μετεωρολογικά σταθμό του Θησείου» γεγονός που όπως τόνισε ο κ. Παπαβασιλείου «εντάσσεται στην κλιματική αλλαγή . Το φαινόμενο του ακραίου καύσωνα για το οποίο χρόνια τώρα προειδοποιεί η επιστημονική κοινότητα» οφείλει να αποτελέσει ένα καμπανάκι κινδύνου

Με τις θερμοκρασίες το επόμενο διάστημα κοντά στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα και σταδιακή άνοδο τις επόμενες ημέρες που θα διαμορφώσει μια κατάσταση ανεκτή, ο προβληματισμός των μετεωρολόγων επικεντρώνεται στα ανατολικά και νότια της χώρας, όπου «αναμένεται ενίσχυση των ανέμων και οι μετεωρολογικές συνθήκες θα είναι δυσκολότερες από αυτές των τελευταίων ημερών».

Εστιάζοντας στην επικινδυνότητα πυρκαγιών ο κ. Παπαβασιλείου εξήγησε πως και φέτος αντιμετωπίσαμε ως χώρα φωτιές μεγάλων διαστάσεων λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί «Η προηγούμενη περίοδος με τις ακραία θερμές συνθήκες κατέστησαν την καύσιμη ύλη εξαιρετικά εύφλεκτη και είδαμε πυρκαγιές να παίρνουν τέτοιες διαστάσεις. Θα χρειαστεί προσοχή το επόμενο διάστημα, μιας και βροχές δεν θα έχουμε. Απλά με τις φυσιολογικές συνθήκες που θα έχουμε ενδεχομένως, με την παραμικρή του ανέμου οι συνθήκες θα γίνονται δυσμενείς.»