Κυριακή
26
Μάρτιος
TOP

Game of Thrones: Όταν η σειρά των ρεκόρ ήρθε στα τηλεοπτικά δρώμενα

Στις 17 Απριλίου 2011, κάνει πρεμιέρα μια σειρά με την ονομασία «Το Παιχνίδι του Στέμματος» (Game of Thrones) στη συνδρομητική τηλεοπτική πλατφόρμα, HBO, στις ΗΠΑ. Οκτώ χρόνια μετά, στις 19 Μαΐου 2019 θα αποχαιρετήσει το τηλεοπτικό της κοινό, το οποίο πλέον βρίσκεται σε 186 χώρες, με το τελευταίο επεισόδιο του όγδοου κύκλου της.

Η εν λόγω σειρά, η οποία είναι καθαρή μυθοπλασία με φανταστικούς χαρακτήρες ολοκλήρωσε τον κύκλο (ή κύκλους της με τηλεοπτικούς όρους), καταγράφοντας μια σειρά από ρεκόρ τα οποία μοιάζουν εξωπραγματικά, μέχρι να κάνει την εμφάνισή του το επόμενο τηλεοπτικό θέαμα που θα στρέψει τα βλέμματα όλου του πλανήτη πάνω του.

Το βασικό σενάριο

Η ιστορία αρχίζει 298 χρόνια μετά την κατάκτηση της ηπείρου του Γουέστερος από τον Αίγκον τον Κατακτητή, σε έναν μεσαιωνικό κόσμο με στοιχεία φαντασίας. Όταν ο βαρύς χειμώνας έρχεται, μία σειρά από γεγονότα ανατρέπει την πολιτική κατάσταση και πυροδοτεί τον Πόλεμο των Επτά Βασιλέων. Το κυνήγι της εξουσίας, οι προδοσίες, οι δολοπλοκίες, τα πάθη, οι έρωτες, η μαγεία και η εκδίκηση παρασύρουν τους ήρωες στο πιο θανατηφόρο παιχνίδι από όλα: το Παιχνίδι του Στέμματος (Wikipedia).

Το Game of Thrones εκτυλίσσεται κυρίως στην μεσαιωνική ήπειρο του Γουέστερος, αν και κομμάτια της ιστορίας εκτυλίσσονται και στην γειτονική εξωτική ήπειρο του Έσος. Η πλειοψηφία της ιστορίας εκτυλίσσεται στα Εφτά Βασίλεια, το οποία γεωγραφικά καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο κομμάτι του Γουέστερος. Τα Εφτά Βασίλεια είναι διάφορες περιοχές, οι οποίες ελέγχονται από έναν βασιλιά, ο οποίος κάθεται στον Σιδηρούν Θρόνο στην πόλη του King’s Landing (Wikipedia).

Βασίστηκε στη σειρά μυθιστορημάτων του George R.R. Martin «Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου». Η αρχική ιδέα ήταν να γυριστεί ως κινηματογραφική ταινία, ωστόσο η πλοκή ήταν τόσο πλούσια που η ιδέα αυτή εγκαταλείφθηκε, καθώς ο κινηματογραφικός χρόνος δεν ήταν αρκετός για να συμπεριλάβει όλη την πλοκή.

Εν τέλει οι πρώτοι πέντε κύκλοι βασίσθηκαν στα μυθιστορήματα, ωστόσο από τον έκτο κι έπειτα η σειρά πήρε τη δική της τροπή, καθώς ο Martin δεν είχε ολοκληρώσει το έκτο βιβλίο.

game-of-thrones-otan-i-seira-ton-rekor-irthe-sta-tileoptika-dromena0

Τα ρεκόρ

Μετά από οκτώ χρόνια στον τηλεοπτικό αέρα, το Game of Thrones ολοκληρώθηκε έχοντας κερδίσει συνολικά 59 βραβεία Grammy, από 160 υποψηφιότητες (και τα δύο νούμερα τα περισσότερα για τηλεοπτική σειρά).

Πήρε την πρώτη θέση με τους περισσότερους τηλεθεατές στις ΗΠΑ, από μια άλλη σειρά ορόσημο πάλι του ΗΒΟ, The Sopranos και στο φινάλε του το τελευταίο επεισόδιο το παρακολούθησαν 19,3 εκατ. τηλεθεατές, με το προηγούμενο επεισόδιό του να καταγράφει επίσης ρεκόρ με 18,4 εκατ. τηλεθεατές.

Κατά μέσο όρο, κάθε επεισόδιο του τελευταίου όγδοου κύκλου το παρακολουθούσαν 44,2 εκατ. τηλεθεατές σε παγκόσμιο επίπεδο, 10 εκατ. περισσότεροι σε σχέση με τον προηγούμενο κύκλο.

Κατέχει το ρεκόρ με την προβολή στις περισσότερες χώρες του κόσμου, συνολικά 186.

Επίσης είναι η σειρά με τις περισσότερες παράνομες προβολές, οι οποίες παγκοσμίως έχουν ξεπεράσει το 1 δισ. Το 2016, το τελευταίο επεισόδιο της έκτης σεζόν μοιράσθηκε συγχρόνως μέσω 350.000 torrents στις ΗΠΑ, καταγράφοντας τότε νέο ρεκόρ από οποιοδήποτε τηλεοπτικό προϊόν.

Με κόστος περί των 15 εκατ. δολαρίων κάθε επεισόδιο του όγδοου κύκλου, την καθιστά την πιο ακριβή τηλεοπτική σειρά, ενώ στον έβδομο και στον όγδοο κύκλο οι ηθοποιοί ήταν οι πιο ακριβοπληρωμένοι στην τηλεόραση.

πηγη: moneyreview.gr