Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Γιάλοβα-Παλαιόκαστρο-Στενωσιά: Ταξίδι στο τρίγωνο μεταξύ λιμνοθάλασσας και Ιονίου

Υπάρχει η Μεσσηνία. Δύο ώρες και κάτι απόσταση από την Αθήνα, πολύ λιγότερο όταν έχει κανείς αφετηρία τα νησιά του Ιονίου ή τις υπόλοιπες κεντρικές πόλεις της Πελοποννήσου. Υπάρχει το Ιόνιο Πέλαγος, που βγάζει μια «γλώσσα» κρύσταλλο για να αγκαλιάσει τη Μεσσηνία, και να την πλουτίσει με ομορφιές. Το σκηνικό το συμπληρώνει η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, παράδεισος επί γης, τόπος συνάντησης πουλιών, ανθρώπων, δέντρων. Και υπάρχει η πρόθεση η ταξιδιωτική να ενωθεί η ακτή με τη «μέσα» Μεσσηνία, η στεριανή, μεταξύ Καλαμάτας και Πύλου.

Μια τέτοια κοινή γραμμή ανάμεσα σε στεριά και θάλασσα προσφέρει η σύνδεση τριών από τα πιο όμορφα μέρη της γης του Νέστωρα, όπου ο ευλογημένος από το λάδι τόπος συναντά το καθαρό νερό και τη φιλοξενία σε παραδείσους καταπράσινους.

Εδώ μπορείτε να σκαρφιστείτε μια εκδρομή είτε από «πάνω» και τον κόσμο της βόρειας Μεσσηνίας ή τον οδικό άξονα που διατρέχει όλη τη Δυτική Πελοπόννησο είτε από κάτω, τους δίδυμους πύργους Μεθώνης και Κορώνης. Είτε με αφετηρία την Καλαμάτα είτε την Πύλο. Μια διαδρομή που μπορεί να γίνει είτε με μηχανή είτε με αυτοκίνητο, ως μια σύνοψη μικρή και ολιγόωρη των καρπών της Μεσσηνίας.
Ξεκινήστε την περιήγησή σας με το Παλαιόκαστρο, δίπλα από τη διάσημη πλέον παραλία της Βοϊδοκοιλιάς. To Παλαιόκαστρο είναι ένα ορεινό χωριό της Μεσσηνίας, χτισμένο σε υψόμετρο 563 μέτρων, το οποίο πήρε το όνομά του χάρη στο ενετικό κάστρο Σαφλάουρο που σώζεται στην περιοχή, στην κορυφή ενός υψώματος.

Εδώ αξίζει η ανάβαση στο κάστρο από όπου μπορεί κανείς να ατενίσει όλη την περιοχή: το Ιόνιο, τη Βοϊδοκοιλιά, τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, τον Κόλπο του Ναυαρίνου με την Πύλο, τη Σφακτηρία και το νησάκι Τσιχλί Μπαμπά. Γι’ αυτό και η ανάβαση ως εκεί –απαραιτήτως νωρίς το πρωί, γιατί ο καλοκαιρινός ήλιος καίει αλύπητα– αξίζει τον κόπο. Κάτω από τα τείχη, επίσης, βρίσκεται η λεγόμενη «Σπηλιά του Νέστορος», η οποία θεωρείται ότι επικοινωνούσε με το φρούριο.

Επόμενη στάση σας το παραθαλάσσιο χωριό της Γιάλοβας, με μόνιμο πληθυσμό ο οποίος ασχολείται μεν ενεργά με τον τουρισμό το καλοκαίρι, αλλά διατηρεί παράλληλα τις αγροτικές και αλιευτικές του εργασίες. Εδώ θα βρείτε και ελαιώνες και φοίνικες και τα νερά του Κόλπου του Ναυαρίνου να σας προσκαλούν για βουτιές.

Ωστόσο, αν περπατήσετε το χωριό κατευθυνόμενοι και πέραν της ακτής (προς το εσωτερικό), θα δείτε και κάποια πιο παραδοσιακά σπίτια πλάι-πλάι με τα σύγχρονα, όπως και ορισμένα παλιά, χαρακτηριστικά κτίρια. Ανάμεσα στα τελευταία ξεχωρίζει το πρώην Δημοτικό Σχολείο, το οποίο πρωτολειτούργησε το 1935, καθώς και ο ενοριακός ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, που χτίστηκε την ίδια χρονιά. Κάντε μια στάση Λαογραφικό Μουσείο του Κώστα Μπαλαφούτη, το οποίο στεγάζεται σε μία παλιά, διώροφη αποθήκη επεξεργασίας σταφίδας και φιλοξενεί γύρω στα 3.000 εκθέματα, περιλαμβάνοντας και μια πλήρη αναπαράσταση υπνοδωματίου παλιότερης εποχής.

Την Γιάλοβα ορίζει σε μεγάλο βαθμό η Βοϊδοκοιλιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα οικοσυστήματα της λιμνοθάλασσας της Γιάλοβας, η παραλία του όρμου της Βοϊδοκοιλιάς, ο Κόλπος του Ναυαρίνου και το νησί της Σφακτηρίας αποτελούν ένα ενιαίο σύμπλεγμα βιοτόπων, ιδιαίτερα σημαντικών για την Ελλάδα, το οποίο έχει περιληφθεί και στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000. Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας είναι ο νοτιότερος, διεθνούς σημασίας, υγρότοπος των Βαλκανίων και έχει χαρακτηριστεί ως «Ζώνη Ειδικής Προστασίας». Είναι, επίσης, από τις λίγες «Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά» (ΣΠΠ) κατά μήκος της νοτιοδυτικής ακτής της χώρας μας.

Στη Γιάλοβα θα έχετε επίσης την ευκαιρία να εξασκηθείτε στην παρατήρηση πουλιών (bird watching) δίπλα σε όσους έρχονται στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, μαζί με τον εξοπλισμό τους, προετοιμασμένοι να περιμένουν ώρες στα παρατηρητήρια ή σε άλλα σημεία του υγρότοπου, μέχρι τα πουλιά να τους κάνουν τη χάρη και να εμφανιστούν. Μπορείτε ωστόσο να δοκιμάσετε μια βουτιά στην ακτή του Διβαρίου (η Χρυσή Ακτή), σε νερά κρυστάλλινα και ρηχά ταυτόχρονα. Πρόκειται για μια θαυμαστή ακτή, η οποία διαθέτει οργανωμένα και ανοργάνωτα τμήματα και προσελκύει νεολαία.

Επόμενη στάση στη διαδρομή σας η Στενωσιά, το χωριό της Μεσσηνίας που ξεχωρίζει για τους εκπληκτικούς καταρράκτες της. Εδώ φτάνετε ακολουθώντας μια πινακίδα στα αριστερά σας με τις κατευθύνσεις που οδηγούν στη Σχοινόλακκα. Θα πρέπει να ακολουθήσετε αυτό το δρόμο μέχρι να φτάσετε σε μια διχάλα που οδηγεί στο καταρράκτη Καλαμάρη, μέσα σε ένα καταπράσινο, μαγευτικό τοπίο.

Πέρα από το μαγευτικό θέαμα, στον δρόμο για τον καταρράκτη θα έρθετε σε επαφή με μερικά πανέμορφα φυτά αλλά και πολλά πουλιά του δάσους και των γύρω αγροτικών περιοχών. Το μέρος είναι ιδανικό για χαλάρωση λίγων ωρών, καθώς μπορείτε να καθίσετε στην άκρη κάποιου δέντρου και να χαρείτε το βιβλίο σας, ενώ όσο ανοίγει ο καιρός η τοποθεσία προσφέρεται και για ελεύθερο camping.

πηγη; travel.gr