Παρασκευή
3
Μάιος
TOP

Γιατί χτυπούν «κόκκινο» οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

Πρώτοι στον επιπολασμό των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στην Ευρώπη, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μικροβιακής αντοχής στην Ε.Ε. για συγκεκριμένα στελέχη και αρνητική πρωτιά στην κατηγορία με τα περισσότερα έτη ζωής που χάνονται εξαιτίας μικροβιακής αντοχής.

Από τα παραπάνω στοιχεία αναφορικά με την Ελλάδα γίνεται κατανοητό πως για την προσβολή από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη ασθενούς κατά τη διάρκεια νοσηλείας στο ΕΣΥ δεν ευθύνεται η κακή η τύχη, αλλά μία σειρά παραγόντων και παραλείψεων που παραμένουν άνευ λύσης επί σειρά ετών.

Αυτό αποδεικνύεται και από την πρόσφατη έκθεση του ΕΟΔΥ στην οποία κατά το έτος 2022 συμμετείχαν 50 νοσοκομεία απ’ όλη τη χώρα και συμπεριλήφθηκαν συνολικά 9.707 νοσηλευόμενοι.

Με λοίμωξη ένας στους δύο ασθενείς ΜΕΘ

Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν οι μισοί νοσηλευόμενοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) –το 45,7% – παρουσίασαν τουλάχιστον μία ενδονοσοκομειακή λοίμωξη κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους.

Επίσης, από το σύνολο των 1.408 καταγεγραμμένων λοιμώξεων, το 69,6% εμφανίστηκε 48 ώρες μετά την εισαγωγή στο νοσοκομείο, ενώ στο 28,6% των λοιμώξεων ο ασθενής παρουσίαζε τη λοίμωξη κατά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο.

Η πρώτη συχνότερη ενδονοσοκομειακή λοίμωξη στην Ελλάδα είναι η πνευμονία, που αφορά το 28,9% των περιπτώσεων, η δεύτερη η μικροβιαιμία (20,00%), η τρίτη η λοίμωξη του ουροποιητικού (13,1%) και η τέταρτη η SARS-CoV-2 (8,4%).

Made with Flourish

Την ίδια ώρα, το 69,3% των μικροβίων είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, ενώ περισσότεροι από τους μισούς νοσηλευόμενους (55,4%, 5.376 νοσηλευόμενοι σε σύνολο 9.707) λάμβαναν τουλάχιστον ένα αντιμικροβιακό την ημέρα της καταγραφής. Το 13,0% λάμβανε τουλάχιστον 3 έως 9 αντιμικροβιακά την ημέρα της καταγραφής.

Κατά μέσο όρο, λοιπόν, σε κάθε ασθενή αντιστοιχεί παραπάνω από μία λοίμωξη –συγκεκριμένα 1,2 λοιμώξεις– και παραπάνω από μία αντιμικροβιακή αγωγή  δηλαδή 1,7 αντιμικροβιακά.

Η αύξηση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων από 10% το 2016-2017 σε 12,1% το 2022 οφείλεται αφενός στη μη αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων, που με τη σειρά τους προκάλεσαν περισσότερα και αφετέρου στην πίεση του Συστήματος Υγείας κατά τα χρόνια έξαρσης της Covid-19.

Ωστόσο, δεδομένου πως το ΕΣΥ έχει επανέλθει σε μία προ πανδημίας κανονικότητα με την απελεύθερωση κλινών τουλάχιστον εδώ και έναν χρόνο, η αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων δεν κυλάει με ταχείς ρυθμούς, παρότι είναι ένα φαινόμενο που κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, σε συνολικό επίπεδο στα νοσοκομεία του ΕΣΥ νοσηλεύθηκαν το 2021 περίπου 2.232.000 ασθενείς, από τους οποίους οι 223.200 βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν τουλάχιστον μία ενδονοσοκομειακή λοίμωξη. Τα θύματα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων εκτιμήθηκαν για εκείνο το έτος – κατά το οποίο οι επιδημιολογικοί δείκτες για την Covid-19 ήταν ακόμη υψηλοί- σε πάνω από 3.000 ετησίως μόνο στα δημόσια νοσοκομεία.

Μιλώντας στην «Κ» ειδικοί στην πρόληψη λοιμώξεων και τη μικροβιακή αντοχή εξηγούν γιατί η Ελλάδα βρίσκεται πολύ υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στον επιπολασμό λοιμώξεων και κατά συνέπεια στην κατανάλωση αντιμικροβιακών.

Υποστελεχωμένες επιτροπές λοιμώξεων στα νοσοκομεία

Οπως επισημαίνει η καθηγήτρια Παθολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, Σταυρούλα Τσιάρα, η ομάδα που έχει επιφορτηστεί με το έργο της επιτήρησης και καταγραφής των ενδονοσοκομεικών λοιμώξεων στα νοσοκομεία της χώρας είναι οι λεγόμενες νοσοκομειακές επιτροπές λοιμώξεων, οι οποίες θεσμοθετήθηκαν το 2014.

Ο ρόλος των επιτροπών σε κάθε δημόσιο νοσοκομείο χωρίζεται σε δύο σκέλη. Το πρώτο είναι ο έλεγχος τήρησης μέτρων προστασίας των ασθενών, η καταγραφή των ανθεκτικών και ειδικών λοιμώξεων, η αποστολή δεδομένων στον ΕΟΔΥ και η ενίσχυση του προσωπικού για την εφαρμογή της υγιεινής των χεριών. Το δεύτερο είναι η επιτήρηση για την ορθή κατανάλωση των αντιβιοτικών προκειμένου να μη γίνεται αλόγιστη χρήση.

Ωστόσο, παρά το γεγονός πως η προσφορά των συγκεκριμένων επιτροπών είναι μεγίστης σημασίας, σύμφωνα με την καθηγήτρια σε πολλά νοσοκομεία οι επιτροπές αυτές είναι υποστελεχωμένες. 

«Τις περισσότερες φορές οι νοσηλευτές επιτήρησης λοιμώξεων είναι λιγότεροι απ’ ό,τι ορίζει η νομοθεσία», εξηγεί προσθέτοντας πως η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού στην Ελλάδα παίζει καθοριστικό ρόλο στην αύξηση των νοσοκομειακών λοιμώξεων. 

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη kathimerini.gr