Σάββατο
11
Ιανουάριος
TOP

Golden Visa… ρεφενέ από μετανάστες στην Ελλάδα

Το πρόγραμμα Golden Passport της κυπριακής κυβέρνησης, δηλαδή η δυνατότητα απόκτησης διαβατηρίου έναντι επένδυσης 2,5 εκατ. ευρώ, έχει βρεθεί και στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου, φοροφυγάδες και επίορκοι πολιτικοί, υπήκοοι τρίτων χωρών, βρέθηκαν να κρατούν στα χέρια τους ευρωπαϊκό διαβατήριο.

Ωστόσο, στο μικροσκόπιο έχει μπει και ο θεσμός της Χρυσής Βίζας (Golden Visa) που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και, όπως λένε αξιόπιστες πηγές που γνωρίζουν τις διαδικασίες, δεν υστερεί σε αδιαφάνεια, κάτι που δυστυχώς έχει συμβεί με νομοθετικές επιλογές των έως τώρα κυβερνήσεων. Και μπορεί τους τελευταίους μήνες λόγω του κοροναϊού να έχει φρενάρει η χορήγηση  Χρυσής Βίζας, ωστόσο εκείνοι που προστρέχουν να κάνουν χρήση του προγράμματος ούτε εξετάζονται επαρκώς ούτε παρακολουθούνται μετά τη λήψη της βίζας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν εμφανίζονται ούτε καν οι ίδιοι για να λάβουν τη βίζα τους.

Η πλειονότητα των Golden Visa που έχουν δοθεί έως σήμερα αφορά 5.770 Κινέζους.

Ακολουθούν με μεγάλη διαφορά οι τούρκοι επενδυτές με συνολικά 527 άδειες, οι Ρώσοι με 363 και έπονται εθνικότητες από τον Λίβανο, την Αίγυπτο και το Ιράν, με 179, 151 και 121 αντίστοιχα.

Με φωτοτυπία διαβατηρίου

Το κλίμα ανησυχίας για το ποιος έρχεται με άδεια μόνιμης διαμονής στη χώρα ενισχύθηκε με τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Βουλή, η οποία καθιστά επισφαλή και αδύναμο τον έλεγχο κατά τη διαδικασία επίδοσης άδειας διαμονής που σχετίζεται με Golden Visa.

Και αυτό γιατί προέβλεψε πως η επίδοση των αδειών διαμονής θα γίνεται με την προσκόμιση επικυρωμένου αντιγράφου του διαβατηρίου και όχι με το πρωτότυπο διαβατήριο! Δηλαδή μια φωτοτυπία επικυρωμένη αρκεί πλέον για να δίνεται η βίζα!

Μία ακόμα αδυναμία του προγράμματος της Χρυσής Βίζας, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, έχει να κάνει με την παρακολούθηση εκείνων που τη λαμβάνουν. Δηλαδή εάν κάποιος υπήκοος τρίτης χώρας σήμερα αγοράσει ένα ακίνητο για 250.000 ευρώ προκειμένου να αποκτήσει Χρυσή Βίζα και εν συνεχεία το πουλήσει μέσα στον επόμενο μήνα, θα διατηρήσει το δικαίωμα να κυκλοφορεί με τη βίζα αυτή για πέντε χρόνια, καθώς δεν υπάρχει μηχανισμός στην Περιφέρεια προκειμένου να τον ελέγξει για το αν παραμένει ή όχι κάτοχος του περιουσιακού στοιχείου.

Ιστορίες για γέλια και για κλάματα…

1. Οι διωκτικές αρχές εντόπισαν περιπτώσεις Ιρακινών που απέκτησαν άδειες διαμονής στη χώρα μας μέσω του προγράμματος Golden Visa. Υπήρξε από τις ελληνικές αρχές έλεγχος εμβασμάτων και διαπιστώθηκε ότι οι Ιρακινοί απέκτησαν τις Golden Visa με χρήματα που… «ανακυκλώνονταν» από τις πωλήσεις των ακινήτων που είχαν αρχικά αγοράσει προκειμένου να πάρουν την άδεια διαμονής.

Πώς γινόταν το colpo grosso (μεγάλο κόλπο); Οι πέντε Ιρακινοί κατέβαλαν ο καθένας τους από 50.000 ευρώ με στόχο να συγκεντρώσουν το ποσό των 250.000 ευρώ (που προβλέπει ο νόμος). Με αυτό το ποσό αποκτήθηκε από ένα (και μόνον) μέλος της ομάδας ακίνητο και του αποδόθηκε η Golden Visa. Χωρίς κανένας όμως να ελέγξει το ποιόν του ατόμου αυτού. Δηλαδή ποιος είναι, ποια είναι η οικονομική του κατάσταση, εάν έχει καθαρό ποινικό μητρώο, εάν διώκεται στη χώρα του κ.τ.λ. Το ακίνητο ωστόσο πουλήθηκε μέσα σε τρεις μήνες έναντι του ίδιου ποσού (250.000 ευρώ). Τα χρήματα που εισέπραξαν τα έδωσαν σε άλλον Ιρακινό που ξαναγόρασε το ακίνητο αποκτώντας και αυτός με τη σειρά του την Golden Visa. Και ούτω καθεξής. Δηλαδή με 250.000 ευρώ (που συγκεντρώθηκαν με ρεφενέ) πέντε Ιρακινοί απέκτησαν Golden Visa.

2. Τα Πατήσια και τα διαμερίσματα που υπάρχουν εκεί κοντά στο ζαχαροπλαστείο «Χαρά» δεν τα γνώριζαν οι δύο κινέζοι επενδυτές που θέλησαν να αγοράσουν ακίνητα στην Αθήνα. Δεν γνώριζαν καν να προφέρουν τις λέξεις «Πατήσια» ή «οδός Νιρβάνα», όπου βρίσκονταν τα διαμερίσματα που τους έδειχνε σε μια μακέτα ο ατζέντης τους, που και αυτός δύσκολα μπορούσε να συλλαβίσει το… «Νιρβάνα».

Για να αποδείξει ότι γνώριζε καλά την περιοχή, τους είπε μάλιστα ότι η οδός Νιρβάνα είναι λίγα μέτρα μακριά από τη φημισμένη(!) πλατεία Κολιάτσου. Αυτό ήταν που έπεισε τους Κινέζους. Ο ατζέντης τους, καλά διαβασμένος, τους πουλούσε βλέπετε το… όνειρο. Τι είδους όνειρο; Αδεια διαμονής πέντε ετών στην Ελλάδα, ευρωπαϊκό διαβατήριο, ήλιο, θάλασσα, ξενύχτι και… πεφταστέρια.

Με δυο λόγια, μια Golden Visa! Ετσι, αφού οι δύο επίδοξοι της βίζας Κινέζοι κατέβαλαν ως προκαταβολή 40.000 ευρώ και εν συνεχεία ολόκληρο το ποσό των 250.000 ευρώ, περίμεναν να τους δοθούν τα κλειδιά του διαμερίσματος που αγόρασαν και βεβαίως η χρυσή ελληνική (και κατ’ επέκταση ευρωπαϊκή) βίζα. Η υπόθεση όμως δεν προχωρούσε και όταν οι δυστυχείς ζήτησαν τον έλεγχο των τίτλων ιδιοκτησίας στην Αθήνα, διαπίστωσαν ότι τα διαμερίσματα είχαν στο μεταξύ πουληθεί σε… τρίτους. Εναν χρόνο μετά δηλαδή δεν είχαν πάρει πίσω ούτε τα χρήματα που έδωσαν ούτε βεβαίως τα διαμερίσματα. 

Ερωτήματα και προβληματισμοί

«Το Βήμα» έθεσε ερωτήματα και προβληματισμούς στον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, ο οποίος εξετάζει το όλο το ζήτημα. Το θέμα ίσως να είχε κορυφωθεί εάν δεν μεσολαβούσε στο μεταξύ η πανδημία. Να σκεφθείτε ότι:

Το περσινό καλοκαίρι η Ελλάδα εξέδιδε σε μηναία βάση περίπου 280 Χρυσές Βίζες (Golden Visa). Εφέτος ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί. Μόλις 53!

Αυτό οφείλεται και στις δυσκολίες που έχουν οι κινέζοι επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα, λόγω των lockdowns. Στο τέλος του 2019 ο συνολικός αριθμός των αδειών διαμονής που είχαν χορηγηθεί μέσω του προγράμματος Golden Visa ανερχόταν σε 7.449. Εφέτος οι εν λόγω άδειες διαμονής ανέρχονται σε 7.825, ήτοι έχουν αυξηθεί κατά μόλις 376.
Πηγή: in.gr