Τετάρτη
22
Μάρτιος
TOP

Goldman Sachs: 2 τρισ. ευρώ θα πληρώσουν τον χειμώνα οι Ευρωπαίοι για ενέργεια

Κάθε ημέρα άλλη μια ανάλυση-έκθεση προστίθεται στην λίστα αυτών που προμηνύουν δυσοίωνο ενεργειακό μέλλον και τεράστια προβλήματα οικονομικής αλλά και πολιτικής φύσης στην Ευρώπη. Οι τελευταίες αναλύσεις που προέρχονται από την Goldman Sachs και τον ΕSM καταδεικνύουν με εμφατικό τρόπο τον δύσκολο χειμώνα που περιμένει τη Γηραιά Ήπειρο και δη τα νοικοκυριά που θα έρθουν αντιμέτωπα με την τέλεια ενεργειακή καταιγίδα.

Goldman Sachs: 2 τρισ. ευρώ θα πληρώσουν τον χειμώνα οι Ευρωπαίοι για ενέργεια© Παρέχεται από: sofokleousin.gr
Η εκτίμηση της Goldman εκτινάσσει στο στρατοσφαιρικό επίπεδο των 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ, τους λογαριασμούς ρεύματος που θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά τον χειμώνα. Εφόσον η Ρωσία διακόψει πλήρως τις ροές φυσικού αερίου και οι Ευρώπη και χώρες μέλη δεν προβούν σε ηχηρές και αποτελεσματικές παρεμβάσεις, τότε το κόστος της ενεργειακής κρίσης θα εκτοξευθεί σε πρωτόγνωρα ύψη. Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο στο ζενίθ της κρίσης, το οποίο προσδιορίζεται προς τα τέλη του 2022 με αρχές του 2023, οι λογαριασμοί ενέργειας θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ευρώπης.

Τα νούμερα ζαλίζουν, προκαλούν ίλιγγο και σαφώς σημαίνουν συναγερμό στην Ευρώπη, η οποία έστω και όψιμα έρχεται προ των ευθυνών της και σπεύδει να λάβει μέτρα γα την αντιμετώπιση της κρίσης. Μέτρα όπως για παράδειγμα η επιβολή πλαφόν, που σύμφωνα με την Goldman Sachs, θα μπορούσε να προσφέρει εξοικονόμηση περίπου 650 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ΕΕ, δίνοντας έτσι μια βαθιά ανάσα στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, στις αγορές αλλά και στους καταναλωτές.

Για την Goldman Sachs η αγορά υποτιμά ή δεν έχει πλήρη αίσθηση του μέγιστου κινδύνου που διατρέχει η Ευρώπη, σημειώνοντας πως «κατά την άποψή μας, η αγορά συνεχίζει να υποτιμά το βάθος, το εύρος και τις διαρθρωτικές επιπτώσεις της κρίσης. Πιστεύουμε ότι αυτές θα είναι ακόμη βαθύτερες από την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970».

Με δελτίο το φυσικό αέριο

Εφιαλτική είναι και η πρόβλεψη του ESM για τις ενεργειακές αντοχές της Ευρώπης, στην περίπτωση που η Ρωσία διακόψει πλήρως τις ροές φυσικού αερίου. Η μελέτη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας βλέπει ότι σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επιβληθεί δελτίο στην κατανάλωση του αερίου, σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, αρχής γενομένης από τους πρώτους μήνες του 2023.

Ο ESM υποστηρίζει ότι… φαβορί για την επιβολή δελτίου είναι χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Αυστρία. Σημειώνει, ωστόσο, ότι και οι χώρες που έχουν μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία,  θα επηρεαστούν έμμεσα από τη συρρίκνωση του ΑΕΠ στις άλλες μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης. Όπως αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης, τη μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ, κατά 2,5% από το επίπεδο αναφοράς, θα κατέγραφαν η Γερμανία και η Ιταλία.

πηγη:msn.com