Κυριακή
28
Απρίλιος
TOP

Google και Amazon καλούνται να λάβουν μέτρα μετά την αυτοκτονία Βρετανίδας

Την ανάγκη λήψης μέτρων για την αποτροπή αυτοκτονιών σε Google και Amazon επισημαίνει ιατροδικαστής, μετά την αυτοκτονία βρετανίδας που βοηθήθηκε να την πράξει από το διαδίκτυο.

Να αναλάβουν δράση καλούνται Google και Amazon μετά τη συμφωνία αυτοκτονίας που έκανε μια Βρετανίδα με δύο άτομα που γνώρισε στο διαδίκτυο και αγόρασε από εκεί το δηλητήριο που τη σκότωσε, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο ιατροδικαστής.

Η 43χρονη Chloe Macdermott πέθανε στις 23 Μαΐου 2021 αφού αγόρασε μια θανατηφόρα ουσία από τις ΗΠΑ μέσω Amazon. Σύμφωνα με τον Guardian, αντιμετώπιζε προβλήματα ψυχικής υγείας για αρκετά χρόνια προτού αρχίσει να ερευνά τρόπους για να βάλει τέλος στη ζωή της σε ένα διαδικτυακό φόρουμ, όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια δίκης.

Δύο ημέρες πριν από τον θάνατό της, “δημιούργησε μια σχέση” με δύο άτομα με τα οποία σχεδίαζε να αυτοκτονήσει. Μια μέρα αργότερα, επικοινώνησε μαζί τους ενώ ο σύζυγός της έλειπε και “συμφωνήθηκε να δράσει εκείνη τη νύχτα”. Κατάπιε την ουσία περίπου τα μεσάνυχτα και πέθανε από τις επιπτώσεις της το επόμενο πρωί.

Ο ιατροδικαστής Paul Rogers κατέγραψε το συμπέρασμα της αυτοκτονίας και εξέδωσε έκθεση πρόληψης μελλοντικών θανάτων προς την Google και την Amazon, λέγοντας ότι πιστεύει ότι έχουν τη δύναμη να αποτρέψουν άλλη μια παρόμοια τραγωδία.

Η έκθεση εστάλη επίσης στους υπουργούς Εσωτερικών, Υγείας και Πολιτισμού και στον υπεύθυνο για την πρόληψη των αυτοκτονιών στο Εθνικό Συμβούλιο των Αρχηγών της Αστυνομίας.

Ο Rogers δήλωσε ότι είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι το φόρουμ που χρησιμοποίησε η 43χρονη και άλλα παρόμοια ενθαρρύνουν την αυτοκτονία, την υποβοηθούν με την παροχή πληροφοριών σχετικά με τις μεθόδους αυτοκτονίας, συμβουλεύουν την αυτοκτονία παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με αυτήν και έτσι ενδεχομένως διευκολύνουν τη διάπραξη ποινικού αδικήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο”.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: “[Το φόρουμ, το όνομα του οποίου αποσιωπήθηκε] επιτρέπει την ανταλλαγή και προβολή υλικού μέσα στα ανοικτά δωμάτια συνομιλίας του, με το οποίο ενθαρρύνεται, υποβοηθείται, συμβουλεύεται και προωθείται η αυτοκτονία μέσω της παροχής και της ανταλλαγής πληροφοριών και μεθόδων”.

Δεν υπάρχουν ηλικιακοί ή άλλοι περιορισμοί για να αποτραπεί η πρόσβαση σε παιδιά, ευάλωτους εφήβους και ευάλωτους ενήλικες. Δεν υπάρχει εμφανής σήμανση προς οργανισμούς από τους οποίους διατίθεται βοήθεια για την πρόληψη της αυτοκτονίας. Γίνονται αναρτήσεις από χρήστες που περιέχουν λεπτομέρειες για μεθόδους αυτοκτονίας χωρίς αποτελεσματική διαχείριση για την αφαίρεση τέτοιου επιβλαβούς περιεχομένου” κατέληξε ο ιατροδικαστής.

Η διαθεσιμότητα του δηλητηρίου στο διαδίκτυο και η δυνατότητα των Βρετανών να το προμηθευτούν από τις ΗΠΑ “χωρίς αποτελεσματικούς συνοριακούς ή/και τελωνειακούς ελέγχους” είναι επίσης ένα θέμα που προκαλούσε ανησυχία, δήλωσε ο Ρότζερς.

Όλοι οι οργανισμοί στους οποίους ο ιατροδικαστής έστειλε επιστολή πρέπει να απαντήσουν εντός 56 ημερών. Πρέπει να περιγράψουν τα μέτρα που σκοπεύουν να λάβουν για την πρόληψη μελλοντικών θανάτων και ένα χρονοδιάγραμμα για να το πράξουν. Εάν δεν προτείνεται καμία δράση, πρέπει να εξηγήσουν τους λόγους.

ΠΗΓΗ news247.gr