Πέμπτη
6
Οκτώβριος
TOP

Γορτυνία: Χιλιόμετρα το μέτωπο της φωτιάς -Εκκενώθηκαν 19 οικισμοί, ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Δραματικές ώρες ζει η Γορτυνία Αρκαδίας, με τη φωτιά να μαίνεται και ενώ το μέτωπο εκτείνεται για χιλιόμετρα, την ίδια ώρα που οι εστίες έχουν πολλαπλασιαστεί.

Πριν λίγη ώρα η πυρκαγιά στην Κάπελη πήρε μεγάλες διαστάσεις, έπειτα από αναζωπύρωση.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος, ανέφερε μέσω του ΣΚΑΪ πως πρόκειται για ένα «μέτωπο χιλιομέτρων, που έχει πολλές εστίες», ενώ σημείωσε ότι η κατάσταση είναι πιο δύσκολη σήμερα, καθώς «έχουμε και αέρα».

Σύμφωνα με τον κ. Λαμπρόπουλο, «κάνουμε ό,τι μπορούμε δυνατό με πυροσβέστες και κατοίκους που προσφέρουν εθελοντικά».

Χαρακτηριστικά ήταν όσα σημείωσε παρεμβαίνοντας και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης Best

«Χρειαζόμαστε άμεσα εναέρια ενίσχυση», ανέφερε η κάτοικος της περιοχής Δώρα Τσιλιγκάνου, η οποία δημοσιοποίησε και βίντεο με το πώς οι φλόγες συνεχίζουν την καταστροφική τους πορεία.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Εντολή εκκένωσης 12 οικισμών

Ανεξέλεγκτη είναι η φωτιά στη Γορτυνία Αρκαδίας. Δώδεκα οικισμοί πήραν εντολή εκκένωσης λόγω των διαστάσεων που πήρε η πυρκαγιά, μετά την αναζωπύρωση που έγινε νωρίτερα.

Την ίδια ώρα, ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης στον συγκεκριμένο σημείο με μετακίνηση οχημάτων από άλλα σημεία, για να ανακόψουν την πορεία του μετώπου.

Συγκεκριμένα, αφορά Χρυσοχώρι, Ιαματικές Πηγές, Λουτρά, Λίθαρος, Αγιονέρι, Παρνασσός, Οχθια, Αετοράχη, Καλλιάνι, Δόξα, Τουμπίτσι ή Μελιδόνι να εκκενώσουν τώρα προς Τρόπαια και Τρίπολη, στις οποίες «υπάρχει δασική πυρκαγιά στην περιοχή».

Νωρίτερα, είχε δοθεί αντίστοιχη εντολή για Παλαιοχώρι, Πύρρη, Αγιο Ιωάννη Αρχαίας Ηραίας, Λώτη, Λιοδώρα, Καστράκι και Φαναράκι, με εκκένωση προς Τρόπαια και Τρίπολη.

Πυροσβεστικός φραγμός στα όρια Ηλείας – Αρκαδίας

«Πυροσβεστικός φραγμός έχει στηθεί στα διοικητικά όρια Ηλείας- Αρκαδίας, ώστε να μην περάσει σε περιοχές της Ηλείας, η φωτιά που βρίσκεται στην Γορτυνία», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.

Οπως εξήγησε, «η γραμμή άμυνας έχει στηθεί με πυροσβεστικά οχήματα και μηχανήματα έργου, που δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες, μετά τον Αλφειό ποταμό, προκειμένου να μην περάσει η φωτιά προς τις περιοχές Σέκουλας, Δαφνούλα και Αλιφείρα».

Οσον αφορά τις αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν, στις περιοχές Λάλα, Λάσδικα, Δούκα και Μηλιές ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «αντιμετωπίζονται από τις πυροσβεστικές δυνάμεις».

Για τη μεγάλη πυρκαγιά και όσα δεν έγιναν, μίλησε παρεμβαίνοντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης Best και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Πελοποννήσου, Νίκος Γόντικας