Σάββατο
23
Νοέμβριος
TOP

Guardian: Οι 10 χώρες που θα βρεθούν αντιμέτωπες με τις δραματικές επιπτώσεις ενός δεύτερου κύματος κορωνοϊού

Την ώρα που τα νέα κρούσματα κορωνοϊού παγκοσμίως συνεχώς αυξάνονται και ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι τις επόμενες ώρες ο συνολικός αριθμός θα ξεπεράσει επισήμως τα 10 εκ., η εφημερίδα Guardian δημοσιεύει μια λίστα με δέκα χώρες, οι οποίες θα βρεθούν πιθανότατα αντιμέτωπες με τις δραματικές επιπτώσεις του λεγόμενου δεύτερου κύματος.  

Σε συνδυασμό με το σύστημα ιχνηλάτησης  του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η βρετανική εφημερίδα σε ανάλυσή της, αναφέρει πως από τις 45 χώρες που έχουν πληγεί μέχρι στιγμής περισσότερο από την πανδημία, οι 10 ακολουθούν μια πιο «χαλαρή προσέγγιση» στην αντιμετώπιση του COVID-19 και κατά συνέπεια επιτρέποντας την αύξηση των κρουσμάτων κάθε εβδομάδα.

Στις χώρες αυτές περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ – οι οποίες βιώνουν τη μεγαλύτερη αύξηση στις περιπτώσεις κορωνοϊού από τον Απρίλιο, ΙράνΓερμανία και Ελβετία – δύο ευρωπαϊκές χώρες όπου το ποσοστό R έχει αυξηθεί πάνω από ένα αυτήν την εβδομάδα.

Η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Προστασία και τον Έλεγχο Ασθενειών (ECDC), δρ Άντρεα Άμουν, προειδοποίησε ότι τα χαρακτηριστικά του ιού, τα χαμηλά επίπεδα ανοσίας του πληθυσμού και η υψηλή κυκλοφορία του στην κοινότητα, οδηγούν στο συμπέρασμα πως οι χώρες θα πρέπει να κινηθούν «ρεαλιστικά» και ότι «δεν είναι ακόμη καιρός για πλήρη χαλάρωση».

Σύμφωνα με τον Guardian (εδώ το άρθρο με τους interactive πίνακες), μια χώρα θεωρείται ότι «χαλαρώνει», εάν ο λεγόμενος «δείκτης αυστηρότητας» βρίσκεται κάτω από το 70%, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του συστήματος καταγραφής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Το σύστημα αξιολογεί τις εκστρατείες ενημέρωσης, τα μέτρα περιορισμού και τα lockdown.  

Κάθε χώρα με περισσότερες από 25.000 καταγεγραμμένες περιπτώσεις κορωνοϊού ως τις 23 Ιουνίου 2020 έχει συμπεριληφθεί σε αυτήν την ανάλυση.

Για παράδειγμα στη Γερμανία, ο ρυθμός αναπαραγωγής του κορωνοϊού άγγιξε το 3 την περασμένη εβδομάδα, μετά την αποκάλυψη των εστιών COVID-19 σε σφαγεία κι ενώ είχε ήδη μειώσει τον δείκτη αυστηρότητας από το 73, στις αρχές Μαΐου, στο 50.

Στις ΗΠΑ το ίδιο. Μετά την άρση του lockdown σε αρκετές πολιτείες ο δείκτης αυστηρότητας μειώθηκε και τα κρούσματα αυξάνονται κάθε βδομάδα σε ποσοστό 25%.

«Οι χώρες που επλήγησαν νωρίτερα στην Ασία και την Ευρώπη και οι οποίες κατάφεραν να ελέγξουν την εξάπλωση του ιού, βγήκαν ταχύτερα από τα lockdown», σχολίασε ο Τόμας Χέιλ, επικεφαλής ερευνητής του συστήματος καταγραφής της Οξφόρδης.

«Έχουμε δει επίσης χώρες που βιάζονται να βγουν από τα lockdown επειδή το οικονομικό πλήγμα είναι τεράστιο, όπως για παράδειγμα η Ινδία. Σύμφωνα με τα δεδομένα μας, πολλές χώρες βιάζονται πλέον να βγουν από τα lockdown χωρίς να υπάρχουν όμως προϋποθέσεις που έχει θέσει ο ΠΟΥ», πρόσθεσε.

Μια περίπτωση ακόμη, η οποία ωστόσο, δεν αναφέρεται στη λίστα του Guardian, είναι η Ρωσία, η οποία κατέγραψε 6.800 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, στην πρώτη ημερήσια αύξηση κάτω των 7.000 από τα τέλη Απριλίου και με το σύνολο των κρουσμάτων να φτάνουν τις 640.000.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα ανήλθε σε 620.794 ενώ οι 176 νεκροί κατά το τελευταίο 24ωρο, ανέβασαν τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 8.781.
Πηγή:newsbreak.gr