«Φωτιά» βάζει μια έρευνα του Guardian που αναφέρεις πως πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, αλλά και ο ΠΟΥ παραπλανήθηκαν από ύποπτα στοιχεία εταιρίας σχετικά με τον κορονοϊό.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και αλλά και πολλές κυβερνήσεις έχουν αλλάξει τις πολιτικές και τις θεραπείες για τον κορονοϊό βάσει λανθασμένων δεδομένων από μια όχι και τόσο γνωστή εταιρεία ανάλυσης υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ, αμφισβητώντας επίσης την ακεραιότητα των βασικών μελετών που δημοσιεύθηκαν στα πιο διάσημα ιατρικά περιοδικά του κόσμου.
Ο Guardian σύμφωνα με έρευνα αναφέρει ότι εταιρεία Surgisphere παρείχε στοιχεία σε πολλές μελέτες σχετικά με τη νόσο Covid-19 που συνέγραψε ο διευθύνων σύμβουλός της, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να εξηγηθούν επαρκώς τα δεδομένα που είχε στη διάθεσή του ή η μεθοδολογία.
Η εταιρία ισχυρίζεται ότι έχει αποκτήσει νόμιμα δεδομένα από πάνω από 1.00 νοσοκομεία παγκοσμίως που αποτέλεσαν τη βάση επιστημονικών άρθρων που οδήγησαν σε αλλαγές στις πολιτικές θεραπείας Covid-19 σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Ήταν επίσης πίσω από μια απόφαση της ΠΟΥ και ερευνητικών ιδρυμάτων σε όλο τον κόσμο να σταματήσει τις δοκιμές της αμφιλεγόμενης φαρμακευτικής υδροξυχλωροκίνης .
Δύο από τα κορυφαία ιατρικά περιοδικά στον κόσμο – το Lancet και το New England Journal of Medicine – δημοσίευσαν μελέτες βασισμένες σε δεδομένα Surgisphere. Οι μελέτες συν-συντάχθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Sapan Desai. Τα συγκεκριμένα περιοδικά εξέφρασαν τον «προβληματισμό» τους για τις δημοσιευμένες επιστημονικές έρευνες.
Μια ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με την προέλευση και την εγκυρότητα των δεδομένων έχει ανατεθεί από τους συγγραφείς που δεν συνδέονται με το Surgisphere εξαιτίας “ανησυχιών που έχουν εγγραφεί σχετικά με την αξιοπιστία της βάσης δεδομένων”.
Τι προκύπτει από την έρευνα του Guardian
Ορισμένοι από τους υπαλλήλους της εταιρείας φαίνεται πως έχουν ελάχιστο ή καθόλου επιστημονικό υπόβαθρο.
Η σελίδα LinkedIn της εταιρείας έχει λιγότερους από 100 ακόλουθους και την περασμένη εβδομάδα αναφέρονται μόνο έξι εργαζόμενοι. Από την Τετάρτη οι υπάλληλοι έγιναν τρεις.
Ενώ η Surgisphere ισχυρίζεται ότι διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες και ταχύτερες βάσεις δεδομένων νοσοκομείων στον κόσμο, δεν έχει σχεδόν καμία παρουσία στο διαδίκτυο. Στο Twitter έχει λιγότερους από 170 ακόλουθους, ενώ δεν υπάρχουν αναρτήσεις στο χρονικό διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου 2017 και Μαρτίου 2020.
Μέχρι τη Δευτέρα, το « link «επικοινωνήστε» στην αρχική σελίδα Surgisphere οδηγούσε σε πλατφόρμα WordPress για μια ιστοσελίδα κρυπτογράφησης, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο που τα νοσοκομεία θα μπορούσαν εύκολα να επικοινωνήσετε με την εταιρεία να εγγραφούν στη βάση δεδομένων του.
Η σελίδα του Desai στην Wikipedia έχει πλέον διαγραφεί μετά από ερωτήσεις σχετικά με την Surgisphere και την ιστορία της.
Πηγή: theguardian.com , newsit.gr