Μια 65χρονη μεταφέρθηκε στα επείγοντα έπειτα από έντονη χαρά, σε μια εξαιρετικά σπάνια περίπτωση του λεγόμενου «συνδρόμου της ευτυχισμένης καρδιάς», που μπορεί να γίνει απειλητικό για τη ζωή.
Η φράση «θα πεθάνω από τη χαρά μου» χρησιμοποιείται μεταφορικά. Ωστόσο, σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, ένα έντονο κύμα ευτυχίας μπορεί πράγματι να προκαλέσει σοβαρή επιβάρυνση στην καρδιά.
Αυτό συνέβη σε μια 65χρονη γυναίκα, η περίπτωση της οποίας παρουσιάστηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Oxford Medical Case Reports.
Η γυναίκα είχε βιώσει έντονη συγκίνηση και χαρά στον γάμο της κόρης της και, λίγες ημέρες αργότερα, εμφάνισε συμπτώματα που παρέπεμπαν σε έμφραγμα.
Για τρεις ημέρες μετά τη γαμήλια τελετή υπέφερε από πόνο στο στήθος και δύσπνοια. Όταν τελικά αναζήτησε ιατρική βοήθεια, ανέφερε στους γιατρούς ότι είχε παρουσιάσει παρόμοιο πόνο και μερικούς μήνες νωρίτερα. Εξαιτίας της φύσης των συμπτωμάτων της, παραπέμφθηκε άμεσα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.
Οι πρώτες εξετάσεις έδειξαν ότι η ροή του αίματος προς την καρδιά ήταν μειωμένη, εύρημα που συνήθως συνδέεται με την ύπαρξη θρόμβου ή απόφραξης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, δεν εντοπίστηκε κανένας θρόμβος.
Αντίθετα, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι η αριστερή κοιλία της καρδιάς είχε παρουσιάσει μια ασυνήθιστη διόγκωση. Η μεταβολή αυτή είχε εξασθενήσει προσωρινά τον καρδιακό μυ, περιορίζοντας την ικανότητά του να διοχετεύει αποτελεσματικά το αίμα στο υπόλοιπο σώμα.
Διαβάστε περισσότερα στο δημοσίευμα του news247.gr πατώντας ΕΔΩ.