TOP

H Hermès δημιούργησε ένα συλλεκτικό μαντήλι για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Ένα αριστουργηματικό, ολομέταξο μαντήλι, όπου κυριαρχεί η λέξη «Ελευθερία» παρουσιάζει διεθνώς σε περιορισμένο αριθμό ο ΟίκοςHermès για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

 

Ο κορυφαίος γαλλικός οίκος Hermès χαιρετίζει την Ελλάδα και τη μεγάλη της επέτειο με τον τρόπο που τον καθιέρωσε ανά τον κόσμο. Με τη δημιουργία και δη με τη δημιουργία όπως αυτή εκφράζεται πάνω σε ένα μεταξωτό μαντήλι, σήμα κατατεθέν του οίκου. Αυτό που ετοίμασε ειδικά για την επέτειο των 200 ετών από το 1821 θυμίζει μια σημαία και εκπέμπει τη δύναμη της λέξης «Ελευθερία», ενώ συμπεριλαμβάνει χαρακτηριστικά τοπία της Ελλάδας. Φέρει την υπογραφή του διεθνούς Ελληνα εικαστικού Ηλία Καφούρου, ενώ έχει εξαιρετική σημασία το γεγονός ότι μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις αυτών τα μαντηλιών θα δοθεί στο Γενικό Νοσοκοµείο Νοσηµάτων Θώρακος της Αθήνας «Η Σωτηρία». Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες μας, και η βιτρίνα του καταστήματος του οίκου στην Αθήνα θα μεταμορφωθεί με την επιμέλεια τριων εικαστικών καλλιτεχνών για τον εορτασμό των 200 ετών.

 

Και η βιτρίνα θα μεταμορφωθεί σύντομα από τρεις καλλιτέχνες για να γιορτάσει τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης
«Η Ιστορία της Ελλάδας είναι παγκόσµια και ως Ευρωπαίοι, το πεπρωµένο µας συνδέεται µε το πεπρωµένο της Ελλάδας», λέει ο Pierre-Αlexis Dumas, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Hermès, υπογραµµίζοντας την επιθυµία του Οίκου να διηγηθεί την ιστορία της ανεξαρτησίας της Ελλάδας. «Βλέπω το µαντίλι σαν βιβλίο, σαν ντοκιµαντέρ, σαν µια ιστορία τυπωµένη σε µετάξι», προσθέτει. Ο σχεδιασµός του μαντηλιού από τον Ηλία Καφούρο, τοποθετεί τα γράµµατα της λέξης «ελευθερία» µέσα σε χαρακτηριστικά τοπία από τις τρεις κύριες περιοχές της χώρας: την Hπειρωτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τα νησιά του Αιγαίου. Σπίτια σκαρφαλωµένα σε βουνοπλαγιές, καµπαναριά, αρχαία περιστύλια, γέφυρες και ευωδιαστές βεράντες που φωλιάζουν µέσα σε καταπράσινα τοπία.
Ας σημειωθεί ότι ο Pierre-Alexis Dumas, καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου για σχεδόν δύο δεκαετίες, είναι γιός της ελληνίδας σχεδιάστριας Rena Dumas (1937-2009).

 

Το μάτι που κοιτά στο μέλλον και προστατεύει
Στο κέντρο, το γράµµα «θήτα» δεσπόζει πάνω από µια λίµνη και παίρνει τη µορφή ενός γαλάζιου µατιού, το οποίο κατά την ελληνική παράδοση αποτρέπει την κακή τύχη. Εδώ, συµβολίζει τον τρόπο που οι σύγχρονοι ‘Ελληνες έχουν ασπαστεί την πολιτιστική, την κοινωνική και την ανθρωπιστική κληρονοµιά, µε το βλέµµα τους σταθερά στραµµένο προς το µέλλον. Αυτό το ιδιαίτερο µαντίλι ξεχωρίζει για τα µοναδικά του στοιχεία, αφού συνδυάζει ένα εξαίρετο σχέδιο µε µοναδικούς χρωµατισµούς. Ο Ηλίας Καφούρος εξηγεί ότι ο σχεδιασµός λειτουργεί ως στοχασµός γύρω απο την έννοια της ελευθερίας, την οποία συχνά θεωρούµε δεδοµένη, καθώς και την πραγµατική ουσία της ανεξαρτησίας στον σηµερινό κόσµο.

Από τότε που δηµιουργήθηκε το πρώτο µεταξωτό µαντίλι της Hermès το 1937, η δηµιουργία και η εξαιρετική τεχνογνωσία βρίσκονται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας των συλλογών της από µετάξι. Η Hermès γιορτάζει την παράδοση της στην αφήγηση ιστοριών και συνεργάζεται µε καλλιτέχνες που επινοούν εικονογραφήσεις και τις ερµηνεύουν µε τη γλώσσα του µεταξιού, εµπλουτίζοντας συνεχώς το αφηγηµατικό σύµπαν του Οίκου. Το µαντίλι θα κυκλοφορήσει σε περιορισµένη έκδοση και θα είναι διαθέσιµο στο κατάστηµα της Hermès στην Αθήνα από τις 26 Μαρτίου 2021

Πηγή: iefimerida.gr