Πέμπτη
8
Δεκέμβριος
TOP

«H μητέρα όλων των κραχ έχει ήδη ξεκινήσει», λέει ο επενδυτής που ενέπνευσε την ταινία «Το μεγάλο σορτάρισμα»

Ο επενδυτής Μάικλ Μπέρι, γνωστός από την ταινία «Το Μεγάλο Σορτάρισμα» (The Big Short), υπονοεί ότι «η μητέρα όλων των κραχ» έχει ήδη ξεκινήσει.

Ο Μπέρι είχε προειδοποιήσει το προηγούμενο καλοκαίρι για μια επικείμενη κερδοσκοπική φούσκα, η οποία θα ήταν «η μεγαλύτερη όλων των εποχών». Τώρα, ο επενδυτής φαίνεται πως θεωρεί ότι βρισκόμαστε ήδη στην αρχή του κραχ.

Ο Μπέρι έγινε γνωστός από το ποντάρισμα δισεκατομμυρίων δολαρίων που έκανε σχετικά με την κατάρρευση της στεγαστικής φούσκας πριν από το κραχ του 2008 στις ΗΠΑ. Η ιστορία αυτή έγινε βιβλίο και ταινία με τίτλο «Το μεγάλο σορτάρισμα».

Ο διαχειριστής κεφαλαίων της Scion Asset Management ανέβασε στον λογαριασμό του στο Twitter μία εικόνα από το γράφημα του S&P 500, που δείχνει τον αμερικανικό χρηματιστηριακό δείκτη να έχει χάσει το 18% της αξίας του από τα υψηλά του Δεκεμβρίου, παρότι σημείωσε κάποια ανάκαμψη εφέτος.

«Πότε θα έρθει το κραχ;»

«Και όμως, με ρωτάνε “πότε θα έρθει το κραχ;”», έγραψε ο Μπέρι στη λεζάντα της εικόνας που ανήρτησε, σε ένα tweet που πλέον έχει διαγραφεί, εννοώντας ότι το κραχ έχει ξεκινήσει ήδη.

Τον Μάιο, ο Burry είχε εκτιμήσει ότι ο S&P 500 θα μπορούσε να πέσει έως και στις 1.900 μονάδες, δηλαδή περίπου 50% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, κατά τα επόμενα χρόνια, με βάση την εμπειρία των προηγούμενων κραχ.

Όσο για τα ράλι ανάκαμψης αυτής της χρονιάς, ο Μπέρι είπε ότι πρόκειται για το λεγόμενο «τίναγμα της νεκρής γάτας» (dead cat bounce), δηλαδή πρόσκαιρα ανοδικά ξεσπάσματα πριν από μια κατάρρευση.

Τον Αύγουστο, ο Μπέρι αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου πούλησε σχεδόν όλες τις μετοχές του.

Πηγή:  iefimerida.gr