Παρασκευή
1
Μάρτιος
TOP

H Wagner απαντά στον Πούτιν: “Η Ρωσία θα έχει σύντομα νέο πρόεδρο” – Δεν θα παραδοθεί

Ο αρχηγός της μισθοφορικής ομάδας Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν δήλωσε ότι ο ίδιος και οι άνδρες του δεν θα παραδοθούν σε εντολή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ χαρακτήρισε λανθασμένη την επιλογή του Πούτιν να τον χαρακτηρίσει προδότη, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters.

Ο Πριγκόζιν δήλωσε πως η Wagner αποτελείται από πατριώτες και πρόσθεσε πως δεν θέλει η χώρα να ζει με διαφθορά, ψέματα και γραφειοκρατία. “Ο πρόεδρος πλανάται”, είπε ο Πριγκόζιν σε φωνητικό μήνυμα στο κανάλι του στο Telegram.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο Ουκρανός βουλευτής Αντόν Γκερατσένκο, ο λογαριασμός της Wagner στο Telegram, σε ένα σύντομο μήνυμα ανέφερε πως η Ρωσία θα έχει σύντομα ένα νέο πρόεδρο.

Στο έκτακτο διάγγελμα για την “ένοπλη ανταρσία” του Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε πως η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια προδοσία και δήλωσε πως όλοι όσοι πήραν όπλα εναντίον του ρωσικού στρατού θα τιμωρηθούν και πως είναι προδότες, ενώ χαρακτήρισε τις πράξεις του Πριγκόζιν ως ένα “πισώπλατο μαχαίρωμα”.

Σημείωσε πως οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας έχουν λάβει τις απαραίτητες εντολές και πως θα κάνει ότι περνά από το χέρι του για να προστατεύσει τη Ρωσία. Ο πρόεδρος της Ρωσίας είπε ότι θα αμυνθεί του συντάγματος της χώρας και ζήτησε να μην υπάρξει καμία συμμετοχή σε “εγκληματικές δραστηριότητες”.

Ο Πριγκόζιν νωρίτερα διεμήνυσε πως ο ίδιος και οι “25.000” άνδρες του είναι έτοιμοι να πεθάνουν για “την πατρίδα”, για να “απελευθερώσουν τον ρωσικό λαό” από τη στρατιωτική ιεραρχία εναντίον της οποίας στασίασε.

“Είμαστε όλοι έτοιμοι να πεθάνουμε, και οι 25.000. Και μετά θα υπάρξουν άλλοι 25.000. Επειδή θα πεθάνουμε για την πατρίδα, θα πεθάνουμε για τον ρωσικό λαό, που πρέπει να απελευθερωθεί από αυτούς που βομβαρδίζουν άμαχο πληθυσμό”, ανέφερε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν σε νέο ηχητικό μήνυμα που ανάρτησε στην πλατφόρμα Telegram.

“Συνεχίζουμε, θα φθάσουμε μέχρι τέλους”, διεμήνυσε ο κ. Πριγκόζιν σε ηχητικό μήνυμά του που ανέβασε στην πλατφόρμα Telegram, αφού έκανε γνωστό πως οι μισθοφόροι του “πέρασαν τα σύνορα” του ρωσικού κράτους από την Ουκρανία όπου είχαν αναπτυχθεί.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν κατηγορεί τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία και προσωπικά τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού για αεροπορική επίθεση “με πυραύλους” εναντίον βάσης μαχητών του με “πολλά” θύματα και διαμηνύει πως θα τον “τιμωρήσει”.

Καθώς η μακροχρόνια αντιπαράθεση μεταξύ του Πριγκόζιν και της στρατιωτικής ηγεσίας κορυφώθηκε, η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB άνοιξε ποινική έρευνα εναντίον του. Μάλιστα η FSB κάλεσε τις δυνάμεις της Wagner να αγνοήσουν τις εντολές του Πριγκόζιν και να τον συλλάβουν.

ΠΗΓΗ capital.gr