TOP

Η ακρίβεια διευρύνει τις ανισότητες – Πιέσεις και στα μεσαία εισοδήματα

Διεύρυνση των οικονομικών ανισοτήτων επιφέρει η πληθωριστική κρίση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από το δεύτερο μισό του 2021 και κορυφώθηκε το 2022 με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Η αύξηση των τιμών σε βασικά αγαθά, τρόφιμα και ενέργεια, αλλά και η εκτόξευση των ενοικίων στα ύψη και συνολικά του κόστους στέγασης διευρύνουν το χάσμα ανάμεσα στα φτωχότερα και τα πλουσιότερα τμήματα του πληθυσμού, ενώ την ίδια ώρα δημιουργούν συνθήκες «φτωχοποίησης» και για τα νοικοκυριά που ανήκουν στη μεσαία εισοδηματική κατηγορία, υποβαθμίζοντας τις συνθήκες διαβίωσης.

Ενδεικτικό του παραπάνω είναι ότι σχεδόν ένα στα δύο νοικοκυριά –στο σύνολο του πληθυσμού– αντιμετώπιζε πέρυσι δυσκολία στην πληρωμή του ενοικίου, της δόσης δανείου ή πάγιων λογαριασμών, ενώ έναν χρόνο πριν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 29,1%. Σχεδόν ένας στους τέσσερις δεν πήγε στον γιατρό, αν και χρειαζόταν, ενώ σχεδόν ένας στους τρεις δεν επισκέφθηκε τον οδοντίατρο.

Η ακρίβεια διευρύνει τις ανισότητες – Πιέσεις και στα μεσαία εισοδήματα-1

Αν και το μέσο διαθέσιμο εισόδημα ήταν υψηλότερο περίπου κατά 29% το 2022 σε σύγκριση με το 2014, μεγάλο μέρος της αύξησης εξανεμίζεται από τον πληθωρισμό, με τις τιμές μέσα στη δεκαετία 2014-2023 να έχουν αυξηθεί, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, κατά 14,6%. Οι αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς τόσο το 2023 όσο και φέτος εκτιμάται ότι έχουν μειώσει ελαφρώς τους κραδασμούς που δημιουργεί ο πληθωρισμός, όχι όμως σε μεγάλο βαθμό, δεδομένου ότι αυτός διατηρείται πολύ περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Επιπλέον, όπως σημειώνει και η Alpha Bank σε μελέτη της για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, στην Ελλάδα, μετά την περίοδο της πανδημίας και την ενεργειακή κρίση, οι μισθολογικές αυξήσεις συγκλίνουν μεν με την πορεία του πληθωρισμού, αλλά με χρονική υστέρηση.

Διιαβάστε περισσότερα εδώ

ΠΗΓΗ moneyreview.gr