Σάββατο
14
Δεκέμβριος
TOP

Η ακτινογραφία της νέας κυβέρνησης: Γιατί μπήκαν πρόσωπα με κεντρώο μεταρρυθμιστικό προφίλ σε θέσεις κλειδιά

Μεταρρυθμιστικό “σήμα” με κεντρογενείς αναφορές έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο νέο σχήμα της κυβέρνησης του, η οποία θα ορκιστεί σήμερα και την Τετάρτη θα ακούσει τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές από τον πρωθυπουργό.

Το υπουργικό συμβούλιο αριθμεί 64 μέλη, υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου ενισχύεται με τρεις υπουργούς Επικρατείας, Βορίδη, Σκέρτσο και Παπασταύρου, και δύο υφυπουργούς παρά τω πρωθυπουργώ, τον Γιάννη Μπρατάκο και τον Θανάση Κοντογιώργη. 15 γυναίκες μπήκαν στην κυβέρνηση, σε ρόλο υπουργού, αναπληρωτή ή υφυπουργού, ενώ πολλοί γενικοί γραμματείς αναβαθμίστηκαν σε υφυπουργούς.

Στις επιλογές που έγιναν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εντύπωση έκαναν τα πρόσωπο με κεντρώο προφίλ, τα οποία ταυτίζονται παράλληλα με τις αλλαγές σε συγκεκριμένα πεδία, όπως η υγεία και η δικαιοσύνη. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναλαμβάνει το κρίσιμο πόστο του υπουργείου Υγείας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να χαρακτηρίζει την αναβάθμιση του ΕΣΥ, ένα δικό του προσωπικό στοίχημα.

Για τις τομές που χρειάζεται το δημόσιο,την θέση του υπουργού πήρε η Νίκη Κεραμέως, η οποία έχει μπροστά της πολλές προκλήσεις και πιθανές αναταράξεις λόγω της αξιολόγησης, και τέλος ο Κωστής Χατζηδάκης μαζί με τον Νίκο Παπαθανάση θα πρεπει να διαχειριστούν το δύσκολο έργο της απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, με στόχο την προσέλκυση νέων επενδύσεων, που έχουν ως στόχο καλύτερες δουλειές και μισθούς, όπως άλλωστε έχει υποσχεθεί η Νέα Δημοκρατία.

Ο Γεραπετρίτης, ο Δένδιας και οι εκτός κάδρου

Επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας αναλαμβάνει ο Γιώργος Γεραπετρίτης, στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος μετα την νηνεμία στα ελληνοτουρκικά, θα κληθεί να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο διαλόγου, μίας θετικής ατζέντας, ή σε διαφορετική περίπτωση να διαχειριστεί ένα νέο κρεσέντο προκλητικότητας απο την γειτονική χώρα. Η πρώτη… γεύση, θα δοθεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν να συναντηθούν, για πρώτη φορά μετά την φραστική αντιπαράθεση που είχαν στην Πράγα, με το κλίμα να πολώνεται πολύ έντονα.

Έκτοτε μεσολάβησε ωστόσο η διπλωματία των σεισμών, το καλοκαίρι με… μορατόριουμ υπερπτήσεων, ενώ ο Ερντογάν φαινεται ότι ρίχνει -προς το παρόν τουλάχιστον- τους τόνους της προκλητικής ρητορικής. Ο Νίκος Δένδιας, μετά απο μία 4ετή θητεία, μετακινείται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, άμεσα συνδεδεμένο με το πρώτο του χαρτοφυλάκιο, όπου καλείται να υλοποιήσει τις συμβάσεις των εξοπλιστικών που έχουν υπογραφεί.

Πηγή: thetoc.gr