Πέμπτη
12
Δεκέμβριος
TOP

Η απώλεια όρασης θα επηρεάσει 600 εκατ. νέους ανθρώπους μέχρι το 2050

Το «Περί τυφλότητος» είναι ένα από τα πιο γνωστά βιβλία του νομπελίστα Πορτογάλου συγγραφέα, Ζοζέ Σαραμάγκου, που κυκλοφορήσε το 1995 και περιγράφει ένα δυστοπικό περιβάλλον όπου σε μια κοινωνία τα περιστατικά αιφνίδιας τύφλωσης κλιμακώνονται και η κυβέρνηση αποφασίζει να βάλει σε καραντίνα τους τυφλούς.

Έκθεση Vision Atlas του Διεθνούς Οργανισμού για την Πρόληψη της Τυφλότητας (IAPB) έδειξε πως η απώλεια όρασης προβλέπεται να αυξηθεί κατά 55% τα επόμενα 30 χρόνια, επηρεάζοντας περίπου 600 εκατομμύρια νέους ανθρώπους.

Όπως μετέδωσε το statista.com, έως και 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι πιστεύεται πως είχαν προβλήματα όρασης το 2020. Ο αριθμός αυτός είναι το άθροισμα 510 εκατομμυρίων ανθρώπων που είχαν απώλεια κοντινής όρασης, 258 εκατομμυρίων ανθρώπων με ήπια απώλεια όρασης, 295 εκατ. ανθρώπων με μέτρια έως σοβαρή απώλεια όρασης και 43 εκατ. εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν με τύφλωση.

Μέχρι το 2050, ο συνολικός αριθμός προβλέπεται να έχει αυξηθεί σε περίπου 1,8 δισεκατομμύρια άτομα, με κατανομή 866 εκατομμυρίων ατόμων που ζουν με απώλεια όρασης κοντά, 360 εκατομμύρια άτομα με ήπια απώλεια όρασης, 474 εκατ. άτομα με μέτρια έως σοβαρή απώλεια όρασης και 61 εκατομμύρια περιπτώσεις τύφλωσης.

Οι λόγοι της αύξησης

Σύμφωνα με το IAPB, οι δύο κύριοι παράγοντες που οδηγούν σε αυτό το πρόβλημα είναι η γήρανση του πληθυσμού και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής. Τα δεδομένα δείχνουν ότι ο επιπολασμός της απώλειας της όρασης -όπως ο καταρράκτης, ο ηλικιακός εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας και το γλαύκωμα- αυξάνεται σημαντικά με την ηλικία.

Εάν οι προβλέψεις είναι ακριβείς, αυτό θα αποτελέσει πρόβλημα, δεδομένου ότι ο αριθμός των ατόμων άνω των 65 ετών αναμένεται να αυξηθεί από έναν στους 11 σε έναν στους έξι έως το 2050.

Όσον αφορά τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, η IAPB αναφέρει παράγοντες όπως «η πιο καθιστική ζωή και ο τρόπος ζωής σε εσωτερικούς χώρους, τα λιγότερο θρεπτικά τρόφιμα και η συνεπαγόμενη παχυσαρκία», οι οποίοι έχουν συμβάλει στην αύξηση του επιπολασμού της μυωπίας και του διαβήτη.