Τρίτη
5
Νοέμβριος
TOP

Η διπλωματία της ανθρωπιάς

του Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου

Ο θανατηφόρος σεισμός στις πλησιόχωρες της πατρίδας μας Τουρκία και Συρία, με νεκρούς που υπερβαίνουν τις 50.000, με διπλάσιο αριθμό αγνοουμένων και υπερπολλαπλάσιο αστέγων, προκάλεσε συγκίνηση καί πόνο αλλά και ένα αξιοθαύμαστο παγκόσμιο κίνημα έμπρακτης αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, αγάπης χωρίς όρους και σύνορα προς τους σκληρά δοκιμαζόμενους αυτούς λαούς.

Σε αυτό το φιλάνθρωπο πλαίσιο κινήθηκε ολόθυμα από την πρώτη στιγμή και η Πατρίδα μας, η Ελλάδα, με αποστολή ειδικών μονάδων ΕΜΑΚ, προσφορά φαρμακευτικού και άλλου χρήσιμου υλικού, προκειμένου να συνεισφέρει στην ανακούφιση των πολλαπλών προβλημάτων «ζωής και θανάτου» που αντιμετωπίζουν συνάνθρωποι της παγκόσμιας γειτονιάς μας.

Στην προσπάθεια της Ελληνικής Πολιτείας πρωτοστατεί κατά χρέος η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, τα πιστά μέλη της Οποίας προσδιορίζονται από τον Ευαγγελικό λόγο «αγαπάτε αλλήλους», αλλά και «αγαπάτε τους εχθρούς ημών», επαναφέρουσα στην επικαιρότητα το αληθινό περιεχόμενο της ευαγγελικής περικοπής του «Καλού Σαμαρείτη».

Η Εκκλησία, διά των χριστιανών μας, εκδήλωσε ακόμη μία φορά την έμπρακτη συμπαράστασή Της στους αναγκεμένους συνανθρώπους μας με την συλλογή και αποστολή σημαντικής ανθρωπιστικής βοήθειας, εκφράζουσα με τον τρόπο αυτό την ανιδιοτελή και απροσωπόληπτη αγάπη και φιλανθρωπία Της, προς τον «αλλόφυλο» και «ετερόθρησκο».

Σε εκείνον που κατά καιρούς και εσχάτως πολύ περισσότερο, ατυχώς υιοθέτησε την λεκτική επιθετικότητα στον βωμό ενός ανεπέρειστου ιστορικού αναθεωρητισμού, την αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας στην καλλιεργούμενη από την ηγεσία του επικίνδυνη ιδέα του επανασχεδιασμού του ζωτικού χώρου.

Η αλληλέγγυα συμπαράσταση της Ελληνικής Πολιτείας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας επιβεβαιώνει ακόμη μία φορά ότι η Χώρα μας σέβεται και αποδέχεται το διεθνές δίκαιο αλλά επιπλέον γνωρίζει πώς να δημιουργεί «γέφυρες ανθρωπιάς» με τους γείτονές της, όταν εκείνοι δοκιμάζονται σκληρά από φυσικές καταστροφές και θεομηνίες.
Εφαρμόζει πέραν της πολυεπίπεδης κλασσικής διπλωματίας και αυτήν της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς και της φιλανθρωπίας, χωρίς υποσημειώσεις και αποκλεισμούς (λ.χ. βοήθεια είτε στην Τουρκία είτε στην Συρία), χωρίς ιδιοτελείς επιδιώξεις και διεκδικήσεις, σεβόμενη την διαφορετικότητα και την ετερότητα.

Αυτή, «η διπλωματία της ανθρωπιάς» καταγράφεται πολλές φορές ευχερέστερα στη συλλογική μνήμη των λαών, υπηρετεί την ειρηνική συνύπαρξη και εξασφαλίζει ισχυρά αναχώματα λογικής και διαλόγου έναντι κάθε υπερφίαλου πολιτικού μεγαλοϊδεατισμού, για τον οποίον ολίγοι ισχυροί θυσιάζουν και τις ζωές των πολλών και αδυνάτων.
Η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά νίκησαν!!! Αξίζουν, επομένως, ολόθυμα συγχαρητήρια στον Ελληνικό Λαό, ο οποίος στην πλειονότητά του ανήκει και στο ποίμνιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Επιδεικνύοντας
τέτοιο πνεύμα φιλάνθρωπης αγάπης και προσφοράς, απέδειξε ακόμη μία φορά, ότι προσηλώνεται αμετάθετα στα υψηλά ιδανικά που ενώνουν τους λαούς, προκειμένου η αμφίπλευρη πρόοδος, η ειρήνη και η αλληλεγγύη, να αναγνωρίζονται ως οι βασιλικές οδοί διακονίας του υπερευαίσθητου παγκόσμιου πολιτισμού μας.