Κυριακή
21
Απρίλιος
TOP

Η Ελλάδα έχει τα πιο όμορφα σπίτια στον κόσμο

Σε ποια χώρα βρίσκονται τα πιο όμορφα σπίτια στον κόσμο; Αυτή την ερώτηση προσπάθησαν να απαντήσει ο ιστότοπος σύγκρισης κτηματομεσιτών GetAgent, ο οποίος διεξήγαγε μια καινοτόμο μελέτη για να αποκαλύψει ποια σπίτια σε όλο τον κόσμο είναι πιο ευχάριστα στο ανθρώπινο μάτι.

Η έρευνα αυτή έδειξε… Ελλάδα! Ναι, η χώρα με τα πιο όμορφα σπίτια στον κόσμο είναι η χώρα μας.

Με βαθμολογία 79,5 στα 100, από τα παραδοσιακά νησιώτικα σπίτια, πολλά από τα οποία είναι βαμμένα λευκά, μέχρι μοντέρνα ελληνικά σπίτια χτισμένα με πέτρα και επηρεασμένα από τα αρχιτεκτονικά στυλ Bauhaus και Art Deco.

Στη δεύτερη θέση, με 78,5 βαθμούς στους 100, βρίσκονται τα υπέροχα γαλλικά σπίτια. Η μελέτη περιελάμβανε κλασσικά και επαρχιακά σπίτια, το πρώτο από τα οποία είναι ένας κομψός τύπος πέτρινης αγροικίας που βρίσκεται συνήθως σε μια αυλή και το δεύτερο τείνει να είναι ένα πιο ρουστίκ σπίτι από πέτρα, τούβλο ή γύψο.

Το βάθρο των τριών κορυφαίων χωρών με τα πιο όμορφα σπίτια συμπληρώνει η Ταϊλάνδη.

Με 76 πόντους, τα ταϊλανδέζικα σπίτια χαρακτηρίζονται από παραδοσιακούς τύπους φτιαγμένους με μπαμπού και τικ που συνήθως στηρίζονται σε κολώνες και έχουν στέγες από αχυρένια, μέχρι μοντέρνα κτίρια από οπλισμένο σκυρόδεμα με κεραμοσκεπές.

Άλλες αξιοσημείωτες χώρες που μπήκαν στο top 10 είναι ο Καναδάς (τέταρτος), όπου τα φιλόξενα μπανγκαλόου Craftsman από ξύλο συνέβαλαν σε βαθμολογία 75,5 βαθμών και η Πορτογαλία (όγδοη), όπου πολλά κινήματα τέχνης, μεταξύ των οποίων το ρομανικό, το ροκοκό, το πορτογαλικό μπαρόκ και πολλά άλλα, έχουν επηρεάσει τη σχεδίαση του σπιτιού όλα αυτά τα χρόνια, κατακτώντας 69,5 βαθμούς στη μελέτη.

Τα βικτωριανά σπίτια στο Ηνωμένο Βασίλειο σε μια άλλη κατηγορία έχουν την πιο όμορφη αισθητική στον πλανήτη, με βαθμολογία 91/100 που τα τοποθετεί σταθερά στην πρώτη θέση. Αυτά τα δημοφιλή σπίτια προέρχονται από τον 19ο αιώνα και οι διακοσμητικές τους λεπτομέρειες και οι ευρύχωροι εσωτερικοί χώροι προσελκύουν πολλούς ανθρώπους να τα επιλέξουν από πιο μοντέρνες κατασκευές.

Τα σπίτια σε στυλ Τοσκάνης στην Ιταλία ακολουθούν στη δεύτερη θέση, με βαθμολογία 90 στα 100. Με βασικά χαρακτηριστικά, όπως ασβεστολιθικές προσόψεις και πλακάκια από τερακότα, αυτά τα σπίτια είναι γνωστά για το ότι συνδυάζονται άψογα με το ρομαντικό τοπίο της Τοσκάνης και, σύμφωνα με τη μελέτη, έχουν απίστευτα ελκυστική οπτική.

Το βάθρο συμπληρώνουν παραδοσιακά ινδονησιακά σπίτια. Διαφέρουν πολύ μεταξύ των περιοχών της χώρας, αλλά τείνουν να έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά, για παράδειγμα πολλά είναι χτισμένα σε πυλώνες (για την αποφυγή πλημμύρας και για να κρατήσουν το δάπεδο μακριά από τα κουνούπια που μεταφέρονται στο έδαφος, μεταξύ πολλών άλλων λόγων) και πολλά έχουν περίτεχνες κατασκευές στέγης.

Άλλα αξιοσημείωτα στυλ κατοικιών που έχουν εμφανιστεί στους 10 πιο όμορφους τύπους ακινήτων στον κόσμο περιλαμβάνουν τα ισπανικά εμπνευσμένα σπίτια American Revival (quinte) – ένα αρχιτεκτονικό στυλ που παρέμεινε δημοφιλές ακόμα και μετά το τέλος της ισπανικής αποικιακής περιόδου στην Αμερική και τα σπίτια Mews στο Ηνωμένο Βασίλειο – πήρε το όνομά του από τους δρόμους Mews, οι οποίοι είναι συνήθως πλακόστρωτοι χώροι χωρίς κίνηση και είναι κατ’ ουσίαν βρετανικοί.

Οι δέκα κορυφαίες χώρες με τα πιο όμορφα σπίτια στον κόσμο:

1. Ελλάδα 79,5 βαθμοί
2. Γαλλία 78,5 βαθμοί
3. Ταϊλάνδη 76 βαθμοί
4. Καναδάς 75,5 βαθμοί
5. Ινδονησία 74 βαθμοί
6. Ιταλία 73,5 βαθμοί
7. Νέα Ζηλανδία 71 βαθμοί
8. Πορτογαλία 69,5 βαθμοί
9. ΗΠΑ 68,1 βαθμοί
10. Ηνωμένο Βασίλειο 66,6 βαθμοί

πηγή: www.in.gr