
Στο επίκεντρο της εκπομπής του ANT1 Brave New Greece το έργο ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Αφιερωμένη στο έργο ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην Πελοπόννησο είναι η εκπομπή Brave New Greece, που προβλήθηκε σήμερα στον ANT1.
Πρόκειται για συνολική επένδυση 167 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία περιλαμβάνει τρεις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), με τη μεγαλύτερη στην Αρκαδία (Παλαιοχούνη) και τις υπόλοιπες στη Λακωνία (Σκάλα) και τη Μεσσηνία (Καλλιρρόη). Η τελευταία τέθηκε πρόσφατα σε πλήρη εμπορική λειτουργία, διαχειριζόμενη 60.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως. Συνολικά, οι τρεις μονάδες έχουν δυναμικότητα 200.000 τόνων ετησίως. Στο ντοκιμαντέρ συμμετείχαν στελέχη του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς και οι καθηγητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Κωνσταντίνος Αραβώσης και Μαρία Λοϊζίδου, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην κρισιμότητα της αλλαγής πλεύσης που απαιτείται στην Ελλάδα στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα είναι ότι το ποσοστό της ανακύκλωσης είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Βρίσκεται κάτω από 20%, όταν ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι κοντά στο 50% και όταν στην Ελλάδα, μέχρι το 2030, θα πρέπει να φτάσει στο 60%. Αυτή τη στιγμή θάβεται στους ΧΥΤΥ το 80% των απορριμμάτων, δηλαδή ό,τι δεν ανακυκλώνεται, ενώ η ενεργειακή αξιοποίηση βρίσκεται στο μηδέν. Και πού πρέπει να φτάσουμε μέχρι το 2030; Θα πρέπει να εκτρέπουμε το 90% από τους ΧΥΤΥ, βάσει ευρωπαϊκής οδηγίας» σημειώνει ο Κωνσταντίνος Αραβώσης, καθηγητής ΕΜΠ και κάτοχος της έδρας UNESCO για την πράσινη καινοτομία και την κυκλική οικονομία.
«Τα απόβλητα που θάβονται απαιτούν περίπου 40 χρόνια για να διασπαστούν. Παράγουμε περίπου 5 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων τον χρόνο. Κάθε άτομο παράγει πάνω από ένα κιλό την ημέρα. Άρα, είμαστε από τους χαμηλότερους παραγωγούς στην Ευρώπη. Υπάρχουν χώρες που παράγουν 2 κιλά την ημέρα, αλλά δεν διαχειριζόμαστε σωστά αυτούς τους 5 εκατομμύρια τόνους, με αποτέλεσμα να είμαστε από τις τελευταίες χώρες στη διαχείριση των απορριμμάτων» τονίζει η Μαρία Λοϊζίδου, καθηγήτρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ.
Από την καρδιά της Πελοποννήσου, τη Μονάδα Παλαιοχούνης στην Αρκαδία, ο Χάρης Κωτσιομύτης, υπεύθυνος λειτουργίας, εξήγησε στο φακό της εκπομπής: «Η μονάδα της Αρκαδίας, για να μπορέσει να κάνει την επεξεργασία, συνεπικουρείται από δύο σταθμούς μεταφόρτωσης —ένας στην Αργολίδα και ένας στην Κορινθία— ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των Δήμων στην Αργολίδα και την Κορινθία. Μέσω της τεχνολογίας που χρησιμοποιούμε στις μονάδες μας είναι εφικτή η ανάκτηση ενός πολύ σημαντικού ποσοστού όλων των ανακυκλώσιμων υλικών. Έχουμε φτάσει στο σημείο να εξάγουμε προϊόντα όπως το PET, ένα πολύτιμο υλικό με υψηλή ζήτηση».
Ο Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης, διευθυντής έργων διαχείρισης απορριμμάτων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, πρόσθεσε: «Οι νέες μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων, μέσω σύγχρονης τεχνολογίας, πραγματοποιούν ανάκτηση υλικών, υπηρετώντας τον στόχο για τη μετάβαση σε ένα νέο ενεργειακό μοντέλο. Προσφέρουν στην οικονομία σημαντικά οφέλη και προστιθέμενη εγχώρια αξία στην κοινωνία. Σαφέστατα, η διαχείριση των απορριμμάτων και οι υποδομές αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα. Μιλάμε για σημαντικές επενδύσεις που δημιουργούν πράσινες, ποιοτικές θέσεις εργασίας και δίνουν μια προοπτική τόσο σε αύξηση του ΑΕΠ όσο και στην εφαρμογή αειφόρων πρακτικών στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας».
Τέλος, ο Γιώργος Πασχάλης, τεχνικός διευθυντής έργων διαχείρισης απορριμμάτων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τόνισε στην εκπομπή: «Οι μονάδες μας είναι 100% ενεργειακά ανεξάρτητες μέσω της παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας από τα ίδια τα απόβλητα που παραλαμβάνουν. Επίσης, παράγεται ενέργεια, της οποίας το πλεόνασμα διοχετεύουμε στο δίκτυο. Εξοικονομούμε φυσικούς πόρους μέσω της ανακύκλωσης των υλικών που βρίσκονται στα απόβλητα και εξοικονομούμε περισσότερους από 100.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα, που θα παράγονταν αν υπήρχε ολική ταφή των αποβλήτων».