Πέμπτη
9
Φεβρουάριος
TOP

Η Ευρώπη έχει αρκετή ενέργεια για να βγάλει το χειμώνα -Ανάλυση

Η προσπάθεια της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει τις τεράστιες εξαγωγές ενέργειας ως όπλο απέναντι στην Ευρώπη δεν πηγαίνει βάσει του σχεδίου της Μόσχας, υποστηρίζει σε ανάλυσή του το CNN, τονίζοντας ότι ο Πούτιν σταμάτησε την παροχή αερίου μετά τις Δυτικές κυρώσεις, όμως η Ευρώπη έχει καταφέρει να αποθηκεύσει αρκετό φυσικό αέριο για να βγάλει το φετινό χειμώνα.

Σύμφωνα με στοιχεία ειδικών εταιρειών, η εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό αέριο υποχώρησε από το 36% τον περασμένο Οκτώβριο στο μόλις 9% ένα χρόνο μετά. Ενώ οι εισαγωγές Ρωσικού πετρελαίου υποχώρησαν κατά 33%, λόγω της απαγόρευσης που θα μπει σε εφαρμογή τον επόμενο Δεκέμβριο.

Όπως τονίζουν οι αναλυτές του CNN, η Ευρώπη είναι σε καλό δρόμο για να επιτύχει το στόχο της πλήρους απεξάρτησης από τη Ρωσία έως το 2027 και αυξάνει τις εισαγωγές αερίου από Νορβηγία και Αλγερία, καθώς και υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ενώ οι αποθήκες είναι γεμάτες σε ποσοστό 91%, πολύ υψηλότερα από το στόχο του 80% που είχαν θέσει οι Ευρωπαϊκές χώρες για το Νοέμβριο.

Διαβάστε την συνέχεια στο iefimerida.gr