Τετάρτη
22
Μάρτιος
TOP

Η Φινλανδία καταθέτει επίσημα αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ – «Ναι» από όλους πλην Τουρκίας για ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας

Tην απόφαση της Φινλανδίας να καταθέσει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν και επίσημα το μεσημέρι της Κυριακής ο Φινλανδός πρόεδρος, Σαούλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν.

Η ανακοίνωση έγινε σε κοινή συνέντευξη τύπου των δύο ηγετών της χώρας, στο Προεδρικό Μέγαρο του Ελσίνκι. «Είναι μία ιστορική ημέρα. Μια νέα εποχή αρχίζει», δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος.

Η φινλανδική Βουλή αναμένεται να εγκρίνει το αίτημα τις προσεχείς ημέρες, ωστόσο πρόκειται για μια τυπική διαδικασία.

Στη συνέχεια, η επίσημη αίτηση θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες, στα κεντρικά της Συμμαχίας, πιθανότατα εντός της επόμενης εβδομάδας.

«Ναι» από όλους πλην Τουρκίας για ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας

Με την εξαίρεση της Τουρκίας, το σύνολο των υπολοίπων κρατών μελών του ΝΑΤΟ τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο Βορειατλαντικό Σύμφωνο.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, κατά το χθεσινό άτυπο δείπνο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών τάχθηκε υπέρ της άμεσης ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία.

Παρατηρήθηκε, μάλιστα, άτυπο μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ σχετικά με το ποια χώρα μπορεί να επικυρώσει πιο γρήγορα τα σχετικά πρωτόκολλα προσχώρησης, υπονοώντας ότι το θετικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων είναι προκαθορισμένο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέμεινε να αναδεικνύει ως αγκάθι τις φερόμενες σχέσεις των δύο χωρών με «τρομοκρατικές» οργανώσεις. 

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πηγη: kathimerini