[nx_top_tags]
Κυριακή
24
Σεπτέμβριος
TOP

Η Μεσσηνία τίμησε την Επέτειο του ΟΧΙ – Δείτε την παρέλαση στην Καλαμάτα (photos & video)

Σε γνωρίζω από την κόψη του σπαθιού την τρομερή,

σε γνωρίζω από την όψη που με βία μετράει τη γη.

Απ’ τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά,

και σαν πρώτα ανδρειωμένη,

χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά…

Χρόνια Πολλά Ελλάδα

 

Η Επέτειος του «ΟΧΙ» μνημονεύει την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε από τον Ιταλό πρέσβη στον Έλληνα δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά την 28η Οκτωβρίου του 1940. Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν η είσοδος της Χώρας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940. Η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε να εορτάζεται στην Ελλάδα και την Κύπρο κάθε χρόνο ως επίσημη εθνική εορτή και αργία. Η επέτειος του «ΟΧΙ» γιορτάστηκε για πρώτη φορά στα χρόνια της Κατοχής.  Ετσι και σήμερα, 81 χρόνια αργότερα, η Ελλάδα τιμά τους αγώνες των Ελλήνων προγόνων της που πολέμησαν για την ελευθερία, με επετειακές εκδηλώσεις ανά τη χώρα.

Για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, στην Καλαμάτα και στις έδρες των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Καλαμάτας πραγματοποιήθηκαν εορταστικές εκδηλώσεις αρχής γενομένης με τις χαρμόσυνες καμπάνες όλων των Εκκλησιών που  σήμαναν στις 7 το πρωί για να ακολουθήσει δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού, κατά την οποία παρέστει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος. Ακολούθως. Την εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας έκανε η Διευθύντρια της Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Μεσσηνίας, Θεοφανία Σιούτη. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ενώ στην Καλαμάτα βρέθηκε και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας.

Παρέστησαν επίσης οι βουλευτές Μεσσηνίας Ι. Λαμπρόπουλος, Αλ. Χαρίτσης, Μ. Χρυσομάλλης και Π. Μαντάς, ο δήμαρχος Καλαμάτας Αθ. Βασιλόπουλος, αντιπεριφερειάρχες, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και άλλων τοπικών Φορέων.

 

 

Ακολούθως εκπρόσωποι Αρχών, Οργανώσεων και Κοινού βρέθηκαν στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό στην πλατεία 23ης Μαρτίου, όπου εψάλη επιμνημόσυνη δέηση προ του Ηρώου των Πεσόντων και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των πεσόντων και έγινε ανάκρουση Εθνικού Ύμνου. Ακολούθως. Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι Αρχών και Οργανώσεων και το Κοινό μετέβησαν στο χώρο της παρέλασης, επί της Κεντρικής Πλατείας – Βασιλέως Γεωργίου.

Με την σημερινή Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, μια Επέτειος με τα μηνύματα της Ενότητας, της Ομοψυχίας και του αγώνα να είναι επίκαιρα, με τους αγώνες των προγόνων μας οδηγό.

 

Στην Καλαμάτα, το πρωί επίκεντρο ήταν ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός της Υπαπαντής, με την τέλεση της καθιερωμένης δοξολογίας.

Λαμπρός ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Καλαμάτα

Με λαμπρότητα και τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων εορτάσθηκαν σήμερα στην Καλαμάτα, η μνήμη της Αγίας Σκέπης και η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940. Στην πανηγυρική Δοξολογία η οποία τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Υπαπαντής του Χριστού χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος από τους Εφημερίους του Ιερού Ναού, παρουσία εκπροσώπων Αρχών και Φορέων.

Σε δήλωσή του, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας ανέφερε ότι ο Ελληνικός λαός σύσσωμος αντιτάχθηκε ενάντια στον εχθρό κερδίζοντας την ελευθερία του, υποστηρίζοντας ότι και σήμερα βρισκόμαστε ενώπιον μιας άλλης απειλής που ονομάζεται πανδημία. Παρότρυνε δε, σε εμβολιασμό ώστε να προστατεύσουμε τη ζωή μας και το πολυτιμότερο αγαθό, την υγεία.

 

 

Παντού σε κάθε γωνιά της Ελλάδας τα μηνύματα σημαντικά και ξεχωριστά. Μηνύματα τιμής στους ήρωές μας, στους αγώνες τους, αλλά και μηνύματα με επίκαιρες προσεγγίσεις. Ξεχωριστοί και οι εορτασμοί και την περιοχή της Τρίπολης.

Παρακολουθήσετε παρακάτω ολόκληρες τις επετειακές εκδηλώσεις της Καλαμάτας

 

Συμμετέχουν σ’ αυτήν οι : Φιλαρμονική Δήμου Καλαμάτας, Μαθητές και Μαθήτριες των Σχολείων Πρωτοβάθμιας  και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας, Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας, Χορευτικός Όμιλος «ΛΕΥΚΙΠΠΟΣ», Σύλλογος Μανιατών Καλαμάτας, Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμάτας «Αγία Τριάδα», Πολιτιστικός Σύλλογος Βέργας, Πολιτιστικό Σύλλογος Γιαννιτσανίκων «ΦΑΡΑΙ», Ελληνική Ομάδα Διάσωσης-Παράρτημα Ν. Μεσσηνίας, Σώμα Εθελοντών Περιφερειακού Τμήματος Ε.Ε.Σ Καλαμάτας, Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών και Διασωστών Ε.Ε.Σ., Τοπικό Τμήμα Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, Συστήματα Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, Αντιπροσωπευτικά Τμήματα Στρατού Ξηράς και Πολεμικής Αεροπορίας.*

Μέτρα για τις παρελάσεις

Πλήθος κόσμου με μέτρα για την μαθητική παρέλαση , η οποία λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του COVID 19, πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και με περιορισμένο αριθμό ατόμων, ενώ διήκρησε μια ώρα.

 

0

 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΙΟΣ

Το πρόγραμμα εορτασμού της Δημοτικής Ενότητας Άριος έχει ως εξής:

Το πρωί της 28ης Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και μετά το πέρας της Επιμνημόσυνη Δέηση – κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των πεσόντων και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ενδόξων νεκρών.

Στην πλατεία της Κοινότητας Άριος η παρέλαση των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Άριος και στη συνέχεια θα εκφωνηθεί ο Πανηγυρικός της ημέρας από τον Ιωάννη Λιβαδά, Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Άριος. Επίσης, θα ακολουθήσουν ποιήματα από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Άριος και η εορτή θα κλείσει με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Μετά το πέρας της εορτής θα πραγματοποιηθεί μικρή δεξίωση και θα προσφερθούν παραδοσιακά γλυκά.

 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΦΑΡΩΝ

Την 28η Οκτωβρίου και ώρα 07.15 σήμαναν οι καμπάνες της Εκκλησίας των Αρφαρών. Στις 9.30 οι μαθητές και οι μαθήτριες των Σχολείων προσήλθαν στην Εκκλησία.

Στις 9.45 τελέσθηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων, παρουσία των εκπροσώπων των Τοπικών Αρχών και σχολείων, καθώς και κατοίκων. Εκφωνήθηκε στην Εκκλησία ο πανηγυρικός της ημέρας από τoν δάσκαλο του Δημοτικού Σχολείου Αρφαρών Κωνσταντίνο Κουρκουλή.

Ακολουθεί η παρέλαση των μαθητών των Σχολείων στο χώρο των επισήμων (μπροστά από το κατάστημα Κατσαμπάνη). Στη συνέχεια, στη νέα πλατεία, μετά από την προσφώνηση του υπεύθυνου της Δημοτικής Ενότητας, θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση και θα γίνει κατάθεση στεφάνων.

Θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των ενδόξων νεκρών και θα γίνει απαγγελία ποιημάτων από μαθητές. Στο τέλος, θα ανακρουσθεί ο Εθνικός Ύμνος.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΟΥΡΙΑΣ

Πραγματοποιήθηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων.

Ακολούθησε παρέλαση μαθητών των Σχολείων της Κοινότητας Θουρίας και κατόπιν θα τελεσθεί τρισάγιο στο Μνημείο των Πεσόντων, κατάθεση στεφάνων και ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των Ηρώων. Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνείται από καθηγητή του Γυμνασίου Θουρίας.

Ακολούθησαν απαγγελίες ποιημάτων από τους μαθητές. Η εορτή θα κλείσει με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Μετά το πέρας της εορτής θα προσφερθούν γλυκά στην κεντρική πλατεία Θουρίας.