Η Υποδιεύθυνση Υπηρεσίας Ανηλίκων ερευνά νέες καταγγελίες παιδιών ΑΜΕΑ, εις βάρος Κέντρου Ειδικών Θεραπειών στην Αττική. Η Νένα Χρονοπούλου, η οποία είναι εθελόντρια γραμματέας του Υποστηρικτικού και Κοινωνικού Δικτύου «4amea» τοποθετήθηκε επί του θέματος στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1.
Όπως ανέφερε, η ίδια και ο σύζυγός της, Τάσος Μητρόπουλος έχουν ιδρύσει το υποστηρικτικό ίδρυμα για παιδιά ΑΜΕΑ από όλη την Ελλάδα και έχουν συλλέξει πληροφορίες για τον συγκεκριμένο Κέντρο Ειδικών Θεραπειών που έχουν καταγγείλει.
Σύμφωνα με την ηθοποιό, οι πληροφορίες που έχουν συλλέξει για τις κακοποιήσεις ήρθαν μέσω του ιστορικού που παίρνουν για τα παιδιά. Μία γιαγιά κατέθεσε ότι το εγγόνι της εξήλθε από το συγκεκριμένο κέντρο, έχοντας μια δαγκωνιά στο αυτί του.
«Μόλις έρθει μια μαμά για εγγραφή του παιδιού, εμείς αμέσως παίρνουμε ένα ιστορικό, μέσα στο οποίο αναφέρεται και η δομή, στην οποία πηγαίνουν», αναφέρει.
«Μου έχει πει μια γιαγιά ότι έχει γυρίσει από το συγκεκριμένο κέντρο στο σπίτι το παιδάκι της, το εγγόνι της δαγκωμένο στο πρόσωπό του. Το παιδί δεν περνούσε καλά εκεί, το άκουγε να κλαίει, όταν έφευγε», είπε χαρακτηριστικά.
Όταν ρώτησε τι είναι αυτό που έχει το παιδί, οι υπεύθυνοι της δομής, την απείλησαν. Όπως αναφέρει, της είπαν: «Μην τολμήσεις να κάνεις καταγγελία, γιατί θα πούμε ότι το παιδί ήρθε έτσι από το σπίτι».
Μία δεύτερη καταγγελία ήταν από μια μητέρα, η οποία παρατήρησε μια αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού της, αλλά και στην ερωτική του ζωή. «Προφανώς, έβλεπε κάποια πράγματα και τα έκανε στο σπίτι», είπε η Νένα Χρονοπούλου και συμπλήρωσε: «Η μαμά αυτή ήθελε βοήθεια. Οι γονείς καταλαβαίνουμε ότι κάτι συμβαίνει στο παιδί της. Η γυναίκα αυτή πήγε και κατήγγειλε το κέντρο και στη ΓΑΔΑ».
Τέλος, μία τρίτη καταγγελία αφορούσε τον ξυλοδαρμό ενός παιδιού. Μάλιστα, υπάρχουν και φωτογραφίες που το αποδεικνύουν.
Όπως δήλωσε, το πρόβλημα με αυτά τα κέντρα είναι ότι δεν υπάρχει κάποια γραμμή που να μπορεί κάποιος να απευθυνθεί σε τέτοιες περιπτώσεις και να καταγγείλει τα περιστατικά. Οπότε, το μόνο που μπορεί να ζητήσει η ίδια είναι μια συνάντηση με την Υφυπουργό Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, ώστε να της επισημάνουν κάποια κενά που έχει ο νόμος.
«Ζητάμε αλλαγή της νομοθεσίας, δεν γίνεται να μην υπάρχει έλεγχος σε αυτές τις δομές. Τα κέντρα αυτά άλλα λένε πως κάνουν κι άλλα συμβαίνουν στην πραγματικότητα», δήλωσε.
Εργαζόμενος στη δομή δήλωσε στην εκπομπή: «Δεν άντεξα παραπάνω από 6 μήνες. Είχα πάντα έναν συνοδό τον πρώτο μήνα, τον αδερφό της διευθύντριας, που είναι ηλεκτρολόγος. Μετά τον πρώτο μήνα, η συμπεριφορά του ήταν περίεργη. Κράταγε τα παιδιά από τον λαιμό, τα έριχνε κάτω, τα έβριζε. Όταν του έλεγα να προσέχει τη συμπεριφορά του, μου έλεγε ότι έτσι τον είχε μάθει η αδερφή του. Έλεγε ότι έτσι πρέπει να κάνουν για να μάθουν τα παιδιά ποιος είναι ο ανώτερός του. Αυτό συνεχίστηκε σε καθημερινή βάση. Η διοίκηση το ξέρει, δεν έκανε τίποτα. Μου έλεγαν ότι είναι μια επιχείρηση και να μην ασχολούμαι. Οι ιδιοκτήτες τσακώνονταν συνέχεια και ξεσπούσαν στα παιδιά. Μπροστά στους γονείς ήταν γελαστοί, εγώ τους είχα πει ότι κάτι πάει στραβά, να τα πάρουν από εκεί».
Φωτογραφία άρθρου: NDPPHOTO
πηγη protothema.gr