Τετάρτη
24
Ιούλιος
TOP

Η ομιλία Τσίπρα στην κρίσιμη Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ: Να κηρύξουμε λήξη στο πένθος και να σημάνουμε συναγερμό μάχης

«Δεν κρύβομαι, ποτέ δεν κρύφτηκα, ανέλαβα την ευθύνη και έδωσα τη μάχη», είπε αρχίζοντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τα στελέχη του κόμματος «να κηρύξουμε λήξη στο πένθος και να σημάνουμε συναγερμό μάχης», υπογραμμίζοντας την ανάγκη να «ανασυνταχθούμε άμεσα, χωρίς καμία καθυστέρηση και να δώσουμε την εκλογική μάχη που έχουμε μπροστά μας».

Έκανε δε λόγο για «υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία», ενόψει και αυτής της «πρωτοφανούς συντηρητικής παλινόρθωσης», «να αποτιμήσουμε τα λάθη μας και να δώσουμε τη μάχη που έχουμε μπροστά μας».

Ο κ. Τσίπρας άσκησε αυστηρή κριτική, στοχεύοντας σε στελέχη του: «Δεν έχουμε δικαίωμα στην αμετροέπεια και τις αντιπαραθέσεις, που ακόμα και τώρα ορισμένοι δεν τις αποφεύγουν και αυτό δείχνει ότι δεν έχουμε καταλάβει τίποτα από τη λαϊκή ετυμηγορία». Και πρόσθεσε: «Χρειάζεται σεμνότητα και όχι επανάληψη συμπεριφορών που μας κόστισαν πανάκριβα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι πρέπει «να διορθώσουμε τη στρατηγική μας εν κινήσει, να αλλάξουμε την καμπάνια μας, να γίνουμε πιο σοβαροί, όπως αρμόζει και κόμματα και στελέχη που διεκδικούν την εξουσία».

Τελικά, όπως είπε, οι πολίτες «ψήφισαν ανάποδα, με τον φόβο μην έρθει η αντιπολίτευση. Γιατί έγινε αυτό; Πρέπει να δώσουμε απαντήσεις» και να «μην κρυφτούμε πίσω από τη λεγόμενη συντηρητικοποίηση της κοινωνίας».

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε τους τρεις λόγους που οδήγησαν στην ήττα:

Η πρώτη αιτία, είπε, είναι ότι η Ν.Δ. «κατάφερε να επιβάλλει τη δική της ατζέντα, την ατζέντα του φόβου». Πρόσθεσε ότι «η μιντιακή υπεροπλία των αντιπάλων μας έπαιξε ρόλο, όπως και τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης, που είχαν μέτωπο στο ΣΥΡΙΖΑ».

Η δεύτερη αιτία ήταν «η αναγκαστική υπεράσπιση της απλής αναλογικής που λόγω της άρνησης των άλλων δυνάμεων δεν μπόρεσε να προχωρήσει. Ήταν μία ήττα της στρατηγικής της απλής αναλογικής».

Η τρίτη αιτία «είναι η εικόνα μας, του κόμματος ως συλλογικού υποκειμένου, ιδίως τις κρίσιμες ημέρες πριν από την κάλπη. Δεν ήταν μια εικόνα που εξέπεμπε συνοχή και συγκρότηση», τόνισε και πρόσθεσε: «Να αλλάξουμε προς τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα και τη συλλογικότητα».

Παρακολουθήστε Live την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

ΠΗΓΗ kathimerini.gr