Παρασκευή
23
Φεβρουάριος
TOP

Η Πελοπόννησος ένα… βήμα από το να γίνει η πιο καθαρή Περιφέρεια -Απέρριψε το ΣτΕ την αίτηση αναστολής για την Παλαιόχουνη (video)

Κάποιοι θέλησαν να μείνουν στις εντυπώσεις, κάποιοι άλλοι να… ευδοκιμήσουν πολιτικά επάνω στο έργο, κάποιοι ακολούθησαν το δρόμο των αντιθέσεων χωρίς… βιώσιμες εναλλακτικές προτάσεις, κάποιοι να συσκοτίσουν την πραγματικότητα, κάποιοι να μην ενημερωθούν ορθά οι πολίτες για τα όσα επιχειρούνται και κάποιοι άλλοι… επιθυμούσαν να συντηρηθεί μια κατάσταση της μεταφοράς των απορριμμάτων σε… λόγγους και βουνά ή και σε… αδειοδοτημένους χώρους, για να συντηρείται μια κατάσταση πολλών εκατομμυρίων ευρώ στο… δρόμο.

Ήταν και εκείνοι που υπεύθυνα προσέγγισαν το θέμα -στην βάση των όσων είχαν καθοριστεί από την ίδια την πολιτεία- που έφθασαν στο σημείο να βάλλονται από παντού, αλλά δεν απάντησαν, και, συνέχισαν με έργο. Σήμερα απλά υπάρχει έργο, έργο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, που από ουραγός στο θέμα των σκουπιδιών αναμένεται να γίνει σύντομα μια πράσινη και καθαρή Περιφέρεια. Στοιχεία ζωτικής σημασίας για το περιβάλλον και τον χώρο στον οποίο ζούμε.

Και αυτό σε ένα μεγάλο βαθμό πέρα από την όποια (συνολικά) πολιτική και αυτοδιοικητική… επιθυμία, οφείλεται και στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, μέλος του κορυφαίου Ομίλου εταιρειών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Τι έχουμε λοιπόν σήμερα, με το που δόθηκε το… πράσινο φως για το τέλος της… περιπέτειας -που άλλοι θα ήταν παρατήσει; Η εταιρεία ξεκίνησε με εντατικούς ρυθμούς ρεκόρ την υλοποίηση της επένδυσης ύψους 152 εκατ. ευρώ, μέσα από την οποία δημιουργούνται 600 νέες θέσεις εργασίας στην κατασκευή και 200 μόνιμες θέσεις στη λειτουργία. Και τι είναι αυτό; Είναι το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ Διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα, το οποίο θα λύσει οριστικά το μείζον πρόβλημα των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.

Ήδη οι εικόνες είναι άκρως χαρακτηριστικές στην Αρκαδία και τη Μονάδα της Παλαιόχουνης για τον εργώδη ρυθμό της εταιρείας όπου κατασκευαστικά σε χρόνο ρεκόρ έχει αρχίσει να αναπτύσσεται, η μια από τις τρεις Μονάδες Διαχείρισης. Αυτό το ρυθμό είχε πρόσφατα διαπιστώσει από κοντά στην επίσκεψή του και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός (δείτε εδώ)

Επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Παλαιοχούνη Αρκαδίας, όπου ενημερώθηκε για την έναρξη της κατασκευής του έργου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου μέσω ΣΔΙΤ, την Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021.

Η ΑΠΟΡΡΙΠΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΣΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΧΟΥΝΗ

Η σημερινή εξέλιξη που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική και καθοριστική έχει να κάνει με την απορριπτική απόφαση του ΣτΕ στην αίτηση αναστολής που είχαν υποβάλλει φορείς, σωματεία και κάτοικοι της περιοχής κατά της απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος για την έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων του έργου ΣΔΙΤ.

Μάλιστα, τα σημεία της 12σέλιδης απόφασης είναι άκρως χαρακτηριστικά όπως: «…Κατά την κρίση, όμως, της Επιτροπής Αναστολών, υπό τα προεκτεθέντα δεδομένα της υπόθεσης και συγκεκριμένα την πάροδο ένδεκα (11) περίπου ετών από την έγκριση αρχικώς του ΠΕΣΔΑ (2010) χωρίς να έχει κατασκευαστεί καμία μονάδα ΟΣΔΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, μόνον η έναρξη των πρόδρομων αυτών εργασιών για την κατασκευή του έργου δεν προκαλεί στο περιβάλλον της περιοχής και συνακόλουθα στους αιτούντες βλάβη ανεπανόρθωτη ή δυσχερώς επανορθώσιμη η οποία θα δικαιολογούσε τη χορήγηση της αιτούμενης αναστολής εκτελέσεως των προσβαλλομένων πράξεων, ενόψει και της φύσεως του έργου, το οποίο αποτελεί αναγκαίο έργο υποδομής, προστατεύει τη δημόσια υγεία και αναμένεται να έχει θετικές επιπτώσεις στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος με τον περιορισμό των ΧΑΔΑ, τη μείωση του όγκου των αποβλήτων και την ορθότερη επεξεργασία και διαχείριση των παραγόμενων στην Περιφέρεια αποβλήτων».

ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΑΣΤΟΛΩΝ ΤΟΥ ΣτΕ

Μετά και την απόφαση αυτή καταρρίπτονται ΟΡΙΣΤΙΚΑ και οι όποιες… ενστάσεις γύρω από το έργο και τα όσα αυτό σηματοδοτεί για την Πελοπόννησο. Πλέον, σε σύντομο χρονικό διάστημα -αφού από την πολιτεία τρέξουν οι αναγκαίες τυπικές αποφάσεις- η εταιρεία είναι πανέτοιμη να σπάσει κι άλλο… ρεκόρ με την ανάπτυξη των δύο άλλων ΜΕΑ, σε Μεσσηνία και Λακωνία.

ΤΟ ΕΡΓΟ

Η σύμβαση του έργου «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου» προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία τριών (3) Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και ισάριθμων Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) σε Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία, καθώς και δύο (2) Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) σε Κορινθία και Αργολίδα. Επίσης, σύμφωνα με το σχεδιασμό του, θα παράγει πράσινη ενέργεια με αποτέλεσμα να αποτελεί περιβαλλοντική υποδομή με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα. Επίσης, προβλέπεται να μειώσει το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων των Δήμων αποτρέποντας παράλληλα το ενδεχόμενο προστίμων. Η συνολική διάρκεια της σύμβασης είναι 28 έτη και περιλαμβάνει τη διετή κατασκευαστική περίοδο και την 26ετή περίοδο λειτουργίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον 10ο μήνα από την έναρξη ισχύος της σύμβασης προβλέπεται η έναρξη μεταβατικής διαχείρισης απορριμμάτων στις εγκαταστάσεις της αναδόχου εταιρείας.