Παρασκευή
13
Δεκέμβριος
TOP

Η πρόταση του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας για το Master plαn

Αναφορικά με τον σχεδιασμό του Master Plan της παραλιακής ζώνης του λιμένος, σας καταθέτουμε συγκεκριμένη, διαχρονικά βιώσιμη και οικονομικά συμφέρουσα πρόταση.

Η πρόταση μας βασίζεται στη διαχρονική εμπειρία των διοικούντων και στη μακρόχρονη ιστορία του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας (ΝΟΚ) η οποία δεν είναι ευρέως γνωστή.

Λίθος κυλινδόμενος το φύκος ου ποιεί.

          -Πέτρα που κυλάει, δεν χορταριάζει.

 

        Ο Ναυτικός Όμιλος Καλαμάτας «Ποσειδών» αποτελεί τη φυσική συνέχεια, εξέλιξη και κατάληξη, της ναυταθλητικής δραστηριότητα στο θαλάσσιο στίβο της Καλαμάτας που ξεκίνησε το 1924.

 

1924 κάθε λογής άνθρωποι, κάθε ηλικίας και επαγγέλματος, που τους κατέβαζε το γραφικό τραμ, το πρώτο σ’ όλη την Ελλάδα, άνθρωποι που η αλμύρα της θάλασσας είχε ποτίσει το πετσί τους, στις πόστες και τις πλατφόρμες μιλούσαν και αγωνιούσαν για την ίδρυση ενός ναυταθλητικού σωματείου.

1932 ιδρύεται ο «ΝΑΥΤΙΚΟΣ – ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ – ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» με τη κατάθεση καταστατικού στο Πρωτοδικείο Καλαμάτα.

Τα τμήματα που λειτουργούσαν ήταν αυτά της κολύμβησης, των καταδύσεων, της ιστιοπλοΐας και του ποδοσφαίρου.

1932 γίνονται οι πρώτοι επίσημοι αγώνες κολύμβησης, καταδύσεων και ιστιοπλοΐας με βάρκες τύπου πάσαρα.

1948 γίνονται οι πρώτοι μεταπολεμικοί αγώνες κολύμβησης, τα «ΑΚΡΟΠΟΛΙΑ».

1952 αναπροσαρμόζεται το καταστατικό και ο Όμιλος λαμβάνει την σημερινή του μορφή μετονομαζόμενος σε «Ναυτικός Όμιλος Καλαμάτας – “Ποσειδών”».

1965 κατασκευάζεται το εντευκτήριο του Ομίλου από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

1967 ολοκληρώνονται οι εγκαταστάσεις με τη κατασκευή του νεώσοικου, δυο γηπέδων μπάσκετ και της κερκίδας.

Ελάχιστοι όμιλοι στη Ελλάδα διέθεταν νεώσοικο και τα γήπεδα μπάσκετ ήταν τα πρώτα που κατασκευάστηκαν στη Μεσσηνία.

1970 ιδρύεται το τμήμα σκάκι, το πρώτο στη Μεσσηνία, και το τμήμα volley.

Δημιουργείται το πρώτο γηπέδο tennis στη Μεσσηνία στο χώρο του γηπέδου του μπάσκετ

1976 ολοκληρώνεται η κατασκευή του δημοτικού κολυμβητηρίου, ένα εκ πρώτων στην Ελλάδα εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης ως επιστέγασμα των διαχρονικών επιτυχιών του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας.

1977 ιδρύεται στην Καλαμάτα το Ε.Κ.Ι. (Ελληνικό Κέντρο Ιστιοπλοΐας) μαζί με άλλες 4 πόλεις της Ελλάδος, με σκοπό την ανάπτυξη της ιστιοπλοΐας στην περιφέρεια και κατασκευάζεται προβλήτα από τον ΕΟΤ για την εξυπηρέτηση μεγάλων ιστιοπλοϊκών σκαφών

1988 γίνεται ο πρώτος Διάπλους του Μεσσηνιακού Κόλπου, που συνεχίζεται ανελλιπώς μέχρι σήμερα (35 χρόνια) ένας ετήσιος διεθνής κολυμβητικός μαραθώνιος, απόστασης 30 χλμ, (15 nm) που θεωρείται από τους δυσκολότερους κολυμβητικούς μαραθώνιους της Ευρώπης και στον οποίο έχουν συμμετάσχει αθλητές και των 5 ηπείρων.

2002 πρωτοπόρος o Ναυτικός Όμιλος Καλαμάτας για ακόμη μια φορά, διοργανώνει το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα κολύμβησης ανοικτής θάλασσας και στη συνέχεια τα επόμενα επτά πανελλήνια πρωταθλήματα (2002-2009).

2006 φιλοτεχνείται το άγαλμα αφανούς ναύτη με πρωτοβουλία του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας.

2012 διεξάγεται το πρώτο κύπελλο εθελοντή δότη μυελού των οστών με σκοπό τη διάδοση του μηνύματος της αιμοδοσίας και της δωρεάς αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων. Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται αδιαλείπτως μέχρι και σήμερα

Μετά την επιγραμματική παράθεση των ιστορικών στοιχείων, ανερυθρίαστα θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι ο Ναυτικός Όμιλος Καλαμάτας υπήρξε η μήτρα γέννησης και ανάπτυξης στη Καλαμάτα των αθλημάτων της κολύμβησης, της ιστιοπλοΐας, της υδατοσφαίρισης, του μπάσκετ και του σκάκι, και συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη του volley και του tennis.

Εν κατακλείδι, οι εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας

  • είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ιστορία του αθλητισμού της Καλαμάτας.
  • αποτελούν μοχλό οικονομικής ενίσχυσης της πόλης μέσω των μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων που διοργανώνει.
  • έχουν εισπράξει τα εύσημα από διεθνείς ομοσπονδίες για την καταλληλόλητα διεξαγωγής πανευρωπαϊκών αγώνων.
  • αποτελούν σημείο αναφοράς (yachtclub) όπως συμβαίνει και στις πιο γνωστές παραθαλάσσιες πόλεις του κόσμου
  • διατηρείται η μοναδικότητα της αμμουδιάς έμπροσθεν των εγκαταστάσεων δίνοντας την ευκαιρία στους πολίτες να την απολαμβάνουν αλλά και να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τη προσπάθεια των μικρών ιστιοπλόων.
  • Τα γήπεδα μπάσκετ είναι ιδεώδης παραθαλάσσιος χώρος και μοναδικός στο παραλιακό μέτωπο που πληροί προδιαγραφές για να γίνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η ιστορικότητα των εγκαταστάσεων δεν είναι φορτίο για τη μνήμη αλλά φώτιση για το μέλλον.

Και όπως σοφά αναφέρει οΚικέρων, (106-43 π.Χ., Ρωμαίος ρήτορας)

Αν δεν γνωρίζεις τι έγινε στο παρελθόν, θα είσαι εσαεί παιδί. Αν ο άνθρωπος δεν εκμεταλλευτεί όλη την προσπάθεια του παρελθόντος, θα παραμείνει για πάντα στη νηπιακή ηλικία της γνώσης.

Συμπερασματικά η πρόταση του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας «Ποσειδών» είναι ο εξωραϊσμός των ήδη υφισταμένων εγκαταστάσεων, λύση σαφώς οικονομικότερη διότι αφενός μεν η κατασκευή νέων εγκαταστάσεων δεν έχει να προσθέσει το ελάχιστο στη λειτουργικότητα και μελλοντική βιωσιμότητα του Ομίλου, και αφετέρου θα διατηρηθεί η αθλητική και πολιτισμική κληρονομιά και το φυσικό περιβάλλον όχι μόνο της Παραλίας αλλά ολόκληρης της πόλης της Καλαμάτας.

Εκ του Δ.Σ.