TOP

Η πρώτη συνέντευξη Μητσοτάκη μετά τις εκλογές στο CNN: «Νικήσαμε τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ δεύτερη φορά στη σειρά»

Την πρώτη του συνέντευξη μετά τον θρίαμβο της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές έδωσε στο CNN ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας στη δημοσιογράφο του CNN, Κριστιάν Αμανπούρ, τόνισε, σε σχέση με το αποτέλεσμα των εκλογών, πως «πήγαμε πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο».

Μιλώντας για την οικονομία, σημείωσε πως «αναπτύσσεται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση», και πως «επενδύουμε στην καινοτομία».

Πρόσθεσε, δε, πως «στόχος είναι να καταστήσουμε την Ελλάδα ακόμη πιο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό».

Δείτε την πρώτη συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ,στο CNN

https://fb.watch/kIMV7SzxOU/

Για το μεταναστευτικό

Σε σχέση με βίντεο των New York Times, που, σύμφωνα με το ίδιο, πρόβαλε μια απόπειρα επαναπροώθησης μεταναστών με κατεύθυνση την Τουρκία και για το οποίο ζήτησε η αρμόδια Επίτροπος της ΕΕ έρευνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για μια «μη αποδεκτή πρακτική να συλλαμβάνονται άνθρωποι στη θάλασσα και να τους ζητείται να επιστρέψουν». Τόνισε πως «δεν έχουμε pushbacks, αλλά push forward. Pushback εφαρμόζει η Τουρκία».

«Είδα το βίντεο των New York Times και ήδη έχω ξεκινήσει έρευνα. Πίσω στο 2015 το 75% των μεταναστών της ΕΕ έμπαιναν από την Ελλάδα. Από όταν ανέλαβα, μίλησα για αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και καταφέραμε να πολεμήσουμε τα κυκλώματα των διακινητών. Κάναμε σημαντική δουλειά με τα ασυνόδευτα ανήλικα. Είπαμε στην ΕΕ πως δεν μπορείς να έχεις μεταναστευτική πολιτική χωρίς προστασία των συνόρων. Πολλοί λίγοι είναι αυτοί που μιλούν για τα push forward της Τουρκίας, που σπρώχνουν απελπισμένους ανθρώπους στη θάλασσα προς τα δικά μας σύνορα», είπε συγκεκριμένα ο Κ. Μητσοτάκης.

Σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε:

«Είμαστε οι πρώτοι που αποστείλαμε ομάδες διάσωσης μετά τον σεισμό. Να προσπαθήσουμε να διατηρηθεί το πολύ καλό momentum στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. Η ”Γαλάζια Πατρίδα” απειλεί ευθέως την εδαφική μας κυριαρχία.

Από την άλλη, θα τείνω χείρα φιλίας προς τον επόμενο Τούρκο πρόεδρο, για να λύσουμε το θέμα του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών μας». Στόχος είναι οι «καλές σχέσεις γειτονίας, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούμε το Διεθνές Δίκαιο για να επιλύσουμε τις διαφορές μας»

«Δεν είμαι αφελής, η εξωτερική πολιτική των κρατών δεν αλλάζει από τη μία ημέρα στην άλλη», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για το μεταναστευτικό (ξανά)

Η Κριστιάν Αμανπούρ επανήλθε σε ερώτηση για το μεταναστευτικό, με τον πρωθυπουργό να απαντά:

«Έχω υποχρέωση να προστατεύσω τα σύνορά μου, τα εξωτερικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πίσω τον Μάρτιο του 2020 ο Ερντογάν προσπάθησε να παραβιάσει τα σύνορά μας, αλλά τα προστατεύσαμε. Είπαμε στην ΕΕ πως πρέπει να προστατεύονται τα σύνορα, γιατί δεν μπορούμε να ζούμε σε ένα περιβάλλον όπου όλοι περνούν μέσα. Πρέπει να συμφωνήσουμε στην ΕΕ για το μεταναστευτικό. Έχουμε δημιουργήσει εργαλεία και προγράμματα για νόμιμη μετανάστευση και προσέλκυση εργατικών χεριών».

Για τις προτεραιότητες της νέας διακυβέρνησης:

Σε σχέση με τις προτεραιότητες της νέας διακυβέρνησης, ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «στη νέα τετραετία πρέπει να έχουμε περισσότερες δουλειές, μεγαλύτερη ανάπτυξη και σύγχρονη ατζέντα σε υγεία και παιδεία και να μειώσουμε περαιτέρω τις ανισότητες, όπως κάναμε τα προηγούμενα δύο χρόνια».

«Για εμάς, μεγάλη προτεραιότητα είναι να αυξήσουμε τους μισθούς, να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να στηρίξουμε το μέσο εισόδημα, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την οικονομία. Είμαστε πολύ κοντά στην επενδυτική βαθμίδα.

»Στη νέα τετραετία πρέπει να έχουμε περισσότερες δουλειές, μεγαλύτερη ανάπτυξη και σύγχρονη ατζέντα σε υγεία και παιδεία και να μειώσουμε περαιτέρω τις ανισότητες, όπως κάναμε τα προηγούμενα δύο χρόνια. Κάναμε εκπληκτικά πράγματα στην ψηφιοποίηση του κράτους, αλλά πρέπει να κάνουμε πολλά για τον σκληρό πυρήνα του κράτους.

-Νικήσαμε τη λαϊκιστική αντιπολίτευση για δεύτερη φορά στη σειρά. Οι φαντασιώσεις των εύκολων λύσεων, νικήθηκαν.

-Αν παρέχεις λύσεις στους πολίτες, αυτοί σε επιβραβεύουν. Κερδίσαμε περισσότερες ψήφους, αυξήσαμε τα ποσοστά μας», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στον Alpha την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραχωρήσει αύριο, Τετάρτη 24 Μαΐου, στον Alpha την πρώτη του συνέντευξη σε ελληνικό μέσο, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα απαντήσει στον Αντώνη Σρόιτερ για το κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων, στις 18:50, μεταξύ άλλων στα εξής:

  • Ποια είναι η στρατηγική του στη δεύτερη κάλπη;
  • Πού αποδίδει τη νίκη της ΝΔ;
  • Ποιες οι πρώτες του κινήσεις για την κοινωνία και τους πολίτες μετά τις επόμενες εκλογές;

Δείτε το trailer του Alpha

Πηγή: iefimerida.gr