Με τη υπογραφή της κορυφαίας εταιρείας της χώρας της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, η οποία διαθέτει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ξεκίνησε η μεταβατική διαχείριση απορριμμάτων στη Μεσσηνία, που λύνει το μεγάλο πρόβλημα των απορριμμάτων στο νομό.
Σε 10 περίπου μήνες, όπως είπε προσκεκλημένος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης Βest ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Γιώργος Αγραφιώτης, η μονάδα της Μεσσηνίας θα λειτουργεί πλήρως. Μάλιστα δίνοντας το χρονοδιάγραμμα, ο κ. Αγραφιώτης σημείωσε ότι θα έχουμε 1,5 μήνα δοκιμών και πως από την 1η Ιουνίου όλα τα απορρίμματα της Μεσσηνίας θα έρχονται στην Καλλιρρόη.
«Από 1η Ιουλίου ξεκινάει η πλήρης φόρτιση της μονάδας. Αυτό σημαίνει ό,τι σε ένα μήνα από τώρα, το περιβαλλοντικό πρόβλημα της Μεσσηνίας λύνεται οριστικά. Πιστεύουμε ότι στα μέσα Ιουνίου θα καταφέρουμε να ξεκινήσουμε τη μεταβατική διαχείριση και στη Λακωνία στη μονάδα της Σκάλας. Σε ένα, με ενάμιση μήνα από τώρα, το προβλημάτων απορριμμάτων σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου τελειώνει», σημείωσε ο κ. Αγραφιώτης, τονίζοντας πως το επόμενο δεκαπενθήμερο θα εγκαινιαστεί η μονάδα στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας, η οποία όπως είπε, είναι η πιο σύγχρονη στην Ευρώπη. «Όλες οι μονάδες ότι είναι υπερσύγχρονες και με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Μονάδες οι οποίες παράγουν την δική τους ενέργεια και που αφήνουν ελάχιστο υπόλειμμα», είπε ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Γιώργος Αγραφιώτης, που έκανε ειδική αναφορά και στο θέμα του κόστους. «Οι μονάδες αυτές δίνουν ένα χαμηλό κόστος για τον πολίτη. Θυμίζω ότι έχουν το χαμηλότερο τέλος εισόδου για τον Πελοποννήσιο και αυτό το τέλος θα βαίνει μειούμενο, καθώς αυτές οι μονάδες παράγουν υψηλής ποιότητας ανακυκλώσιμα υλικά και ενέργεια και από αυτό το έσοδο, το 50% γυρίζει μέσω του Πράσινου Ταμείου στους δήμους, άρα μειώνει περαιτέρω το τέλος εισόδου για τους δημότες».
Ο κ. Αγραφιώτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το μεγάλο έργο διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, υπογραμμίζοντας που είναι όλοι περήφανοι για την δουλειά που γίνεται. «Είμαστε περήφανοι γιατί το 70% από τα 150 εκατ. ευρώ, είναι λεφτά που έχουν μείνει στην Πελοπόννησο, το υπόλοιπο, είναι εισαγωγές εξοπλισμού που ήρθαν από το εξωτερικό. Το επόμενο σημαντικό είναι ότι η ΤΕΡΝΑ ανέπτυξε σημαντική τεχνογνωσία, η οποία είναι και εξαγώγιμη πια με αυτές τις μονάδες. Ο Έλληνας μηχανικός κατάφερε να βελτιώσει τις μονάδες της Πελοποννήσου σε σχέση με την μονάδα της Ηπείρου που ήταν η πρώτη που φτιάξαμε, άρα έχουμε και μια προστιθέμενη αξία τεχνολογίας σε αυτή την περιοχή και προφανώς, έχουμε όλο το δυναμικό τους, 300 περίπου ανθρώπους, μόνιμες θέσεις εργασίας, καλές θέσεις εργασίας και προφανώς αξιοποιείται στο σύνολο του το εργατικό δυναμικό της περιοχής», δήλωσε μεταξύ άλλων μιλώντας για το μεγάλο αυτό έργο, ο Γιώργος Αγραφιώτης.