Πέμπτη
29
Φεβρουάριος
TOP

Ηλεκτρικό ρεύμα: Μπλόκο σε όσους μετακινούνται από πάροχο σε πάροχο αφήνοντας χρέη

Οριστική λύση στο φαινόμενο του «ενεργειακού τουρισμού», που έχει προσθέσει στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού ανεξόφλητες οφειλές άνω των 500 εκατ. ευρώ μέσα σε δύο χρόνια, αναζητάει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το ποσό αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα τρίτο των συνολικών ανεξόφλητων οφειλών ύψους 1,78 δισ. ευρώ της λιανικής αγοράς το 2022.

Ως «ενεργειακός τουρισμός» περιγράφεται από την αγορά η μετακίνηση «στρατηγικών κακοπληρωτών» από πάροχο σε πάροχο, χωρίς να έχουν αποπληρώσει τις οφειλές τους στον προηγούμενο. Με βάση μια πρώτη προσέγγιση που έχει κάνει το επιτελείο του αρμόδιου υπουργού κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη, τη «μαύρη τρύπα» των 500 εκατ. ευρώ στην αγορά ηλεκτρισμού έχει δημιουργήσει ένας αριθμός περίπου 25.000-30.000 «στρατηγικών κακοπληρωτών».

Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας από αυτούς έχει αφήσει απλήρωτους λογαριασμούς ύψους 16.000-20.000 ευρώ μέσα σε δύο χρόνια. «Αυτά τα ποσά εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν προκύπτουν από καταναλωτές που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τον λογαριασμό τους. Δεν κάνουν τα νοικοκυριά τέτοιες καταναλώσεις μέσα σε δύο χρόνια», τονίζουν στην «Κ» παράγοντες της αγοράς, επισημαίνοντας ότι «το φαινόμενο εξελίσσεται σε μάστιγα και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και δραστικά, αφού στο τέλος της ημέρας επιβαρύνει το σύνολο των συνεπών καταναλωτών».

Η πρόταση

Ο κ. Σκυλακάκης έχει θέσει σε προτεραιότητα το ζήτημα και έχει δώσει εντολές στην αρμόδια ρυθμιστική αρχή (ΡΑΑΕΥ) για την τροποποίηση του άρθρου 42 του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας που προβλέπει το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης καταναλωτών, θέτοντας αυστηρές προθεσμίες για την ολοκλήρωσή του, με καταληκτική το τέλος Οκτωβρίου.

Σε αυτό το πλαίσιο η ΡΑΑΕΥ έβγαλε σε μια πρώτη ανεπίσημη διαβούλευση την πρότασή της, η οποία ισορροπεί μεταξύ της διασφάλισης του δικαιώματος ελεύθερης μετακίνησης των καταναλωτών, που κατοχυρώνεται από το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, και της αναλογικότητας που προβλέπει η απόφαση του ΣτΕ (2020) και της αποτροπής της καταστρατήγησής του. Για το δεύτερο και κρίσιμο αυτό σκέλος που θα βάλει τέλος στον «ενεργειακό τουρισμό» προτείνεται αφενός η κατοχύρωση του δικαιώματος του προηγούμενου παρόχου να αιτηθεί στον ΔΕΔΔΗΕ εντολή αποκοπής ρεύματος σε καταναλωτή που δεν είναι πλέον πελάτης του, αλλά του έχει αφήσει δύο ανεξόφλητους λογαριασμούς χωρίς να έχει διακανονίσει την αποπληρωμή τους, και αφετέρου το δικαίωμα σήμανσης στην πλατφόρμα «Θαλής» του ΔΕΔΔΗΕ πελατών με ανεξόφλητα χρέη.

Ο προηγούμενος πάροχος, σύμφωνα με την πρόταση της ΡΑΑΕΥ, έχει δικαίωμα να αιτηθεί αποκοπή ρεύματος στον ΔΕΔΔΗΕ σε διάστημα ενός τριμήνου από την ημερομηνία μετακίνησης του πελάτη του σε νέο πάροχο.

Ζητούν εξάμηνο

Οι προμηθευτές μέσω του συνδέσμου τους ΕΣΠΕΝ ενημέρωσαν τη ΡΑΑΕΥ ότι η πρόταση είναι στη σωστή κατεύθυνση και αναμένουν να βγει σε επίσημη διαβούλευση για να καταθέσουν τις ολοκληρωμένες προτάσεις τους. Αν και οι προμηθευτές εμφανίζονται προς το παρόν με ενιαία στάση, δεν είναι βέβαιο ότι αυτή θα εκφραστεί και στην τελική διαβούλευση, αφού στο εσωτερικό του ΕΣΠΕΝ εκφράζονται διαφοροποιήσεις σε επιμέρους ζητήματα. Σε αυτό που σίγουρα συμφώνησαν και αναμένεται να ζητήσουν από τη ΡΑΑΕΥ είναι η παράταση του χρονικού διαστήματος ενεργοποίησης του δικαιώματος εντολής αποκοπής από τον προηγούμενο πάροχο στο εξάμηνο αντί του τριμήνου.

Το διάστημα του εξαμήνου, σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου, θα δώσει τη δυνατότητα στα δύο μέρη να έρθουν σε ένα διακανονισμό για την αποπληρωμή των οφειλών, κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί με την πρόταση της ΡΑΑΕΥ, αφού όπως τονίζουν το τρίμηνο ουσιαστικά περιορίζεται στον 1,5 μήνα, καθώς πρέπει να παρέλθει 1,5 μήνας για να βγει ο τελικός λογαριασμός.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη moneyreview.gr