Πέμπτη
8
Δεκέμβριος
TOP

Ηλεκτροσόκ… με τις τιμές ρεύματος Σεπτεμβρίου – Νέες επιδοτήσεις για να “κρατηθεί” η ενεργειακή ακρίβεια

Το όλο σκηνικό με τις τιμές αερίου και βέβαια του ηλεκτρικού ρεύματος αποτελεί ένα προανάκρουσμα του τι περιμένει την Ευρώπη το χειμώνα, κάτι άλλωστε που τροφοδοτεί τις μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις που καταγράφονται σε Βρετανία και Γερμανία.

Η εκτόξευση καθ’ όλον τον Αύγουστο των τιμών φυσικού αερίου οδηγεί σε νέες αυξημένες, σε σχέση με τον Αύγουστο, ονομαστικές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα οι πάροχοι σήμερα ανακοινώνουν τους τιμοκαταλόγους τους πάνω στους οποίους θα “χτιστούν” οι κρατικές επιδοτήσεις, μετά τις οποίες, θα διαμορφωθούν οι τελικές τιμές.

Με βάση όσα αναφέρουν στελέχη της αγοράς, αναμένεται η τιμή της κιλοβατώρας για τον επόμενο μήνα, να φτάσει πέριξ του επιπέδου των 80 λεπτών. Ουσιαστικά η προβολή είναι για μια αύξηση από 20 έως 30 λεπτά ανά κιλοβατώρα καθώς στα τιμολόγια για τον Αύγουστο η αρχική τιμή ξεκίνησε από τα 48 λεπτά, με αρκετούς παρόχους να κινούνται στο πεδίο των 50 – 60 λεπτών. Βέβαια με την ενίσχυση του κράτους, που για τον τρέχοντα μήνα ήταν στα 33,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, τελικά οι τιμές “κουρεύτηκαν” φτάνοντας στα 15-17 λεπτά.

Ουσιαστικά με ένα ποσό επιδότησης από την κυβέρνηση που έφτασε το 1,136 δισ. ευρώ απορροφήθηκε έως και το 90% της αύξησης για όλους του οικιακούς καταναλωτές για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και για τις κύριες και μη κύριες κατοικίες, το 100% της αύξησης για τους δικαιούχους ΚΟΤ, το 80% της αύξησης για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες με παροχή ισχύος μέχρι 35 KVa, και το 82-99% της αύξησης για τους αγρότες.

Επιδοτήσεις

Για τον Σεπτέμβριο με πάγια την στόχευση για τιμές στον καταναλωτή, μετά τις ενισχύσεις, κοντά στα 16-18 λεπτά την κιλοβατώρα. υπολογίζεται ότι ίσως απαιτηθούν έξτρα 200 με 300 εκατομμύρια, (από το 1,136 δισ. του Αυγούστου).

Τα περισσότερα βέβαια από τα ποσά αυτά καλύπτονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, όμως με τέτοιες ανάγκες ενισχύσεων και ο προϋπολογισμός καλείται να βάζει πλάτη. Ειδικότερα, σενάρια παραπέμπουν σε χρηματοδοτήσεις από δω και μπρος που φτάνουν μέχρι τον Δεκέμβριο, μέσω του προϋπολογισμού, στο 1,5 δισ. ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη news247.gr