Σάββατο
14
Δεκέμβριος
TOP

Ημερίδα ΕΛΙΔΕΚ: “Η γεωγραφική διάσταση της εισοδηματικής ανισότητας στην Ελλάδα”

Το Πάντειο Πανεπιστήμιο σας καλεί στην ημερίδα για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ερευνητικού έργου με θέμα: «Η γεωγραφική διάσταση της εισοδηματικής ανισότητας στην Ελλάδα: The geography of income inequality in Greece (GEOINC)».

Επιστημονικός υπεύθυνος του έργου είναι ο Ιωάννης Ψυχάρης, Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και Διευθυντής του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Το έργο GEOINC επικεντρώνεται στην εισοδηματική ανισότητα, η οποία είναι ένα από τα πιο σημαντικά σύγχρονα ζητήματα που σχετίζονται με την οικονομική θεωρία και τη δημόσια πολιτική. Ταυτόχρονα, οι εξελίξεις σχετικά με τις εισοδηματικές ανισότητες τροφοδοτούν καθημερινά δημόσιες συζητήσεις ενισχύοντας τη σημασία αυτού του φαινομένου. Το έργο GEOINC βρίσκεται στην καρδιά αυτής της συνεχιζόμενης κοινωνικοοικονομικής συζήτησης προσπαθώντας να προσφέρει νέα δεδομένα και πληροφορίες για πιο ενημερωμένες και, συνεπώς, αποτελεσματικές διαδικασίες χάραξης πολιτικής. Η ενσωμάτωση της χωρικής διάστασης στην ανάλυση της ανισότητας ενισχύει τις προσπάθειες για την ανάδειξη των χωρικών ιδιαιτεροτήτων ως βασικών στοιχείων που πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν κατά το σχεδιασμό κοινωνικών και οικονομικών πολιτικών. Ως εκ τούτου, το έργο τοποθετεί την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς στο επίκεντρο της προσοχής, η οποία μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω μέσω της βαθύτερης κατανόησης της γεωγραφικής εισοδηματικής ανισότητας.

Το ερευνητικό έργο, εγκρίθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) στο πλαίσιο της Δράσης «1η Προκήρυξη ερευνητικών έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση των μελών ΔΕΠ και Ερευνητών/τριών και την προμήθεια ερευνητικού εξοπλισμού μεγάλης αξίας». Η χρονική διάρκεια του έργου ήταν περίπου τρία χρόνια.

Πέρα από την καταγραφή των δράσεων της ερευνητικής ομάδας, στην ημερίδα πρόκειται να παρουσιαστούν εμπειρικά ευρήματα για την εξέλιξη της εισοδηματικής ανισότητας στην Ελλάδα κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, από την έλευση του νέου αιώνα και του ευρώ, μέχρι το 2019. Σημαντικό σημείο καμπής στην εξέλιξη του εισοδήματος και της εισοδηματικής ανισότητας είναι η οικονομική κρίση του 2008 και η εφαρμογή προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής.

Πέρα από το μεγάλο χρονικό εύρος, το ερευνητικό έργο αναφέρεται και σε γεωγραφικές διαφοροποιήσεις όσον αφορά την εξέλιξη του εισοδήματος και της εισοδηματικής ανισότητας. Οι διαφοροποιήσεις του εισοδήματος ανάμεσα σε μητροπολιτικές περιοχές και στην υπόλοιπη χώρα, ανάμεσα στις πόλεις και στον ύπαιθρο χώρο, και ανάμεσα στους Δήμους της Ελλάδας, συνιστούν ένα μωσαϊκό που αποτυπώνει ορισμένες μόνο όψεις της γεωγραφικής διάστασης της εισοδηματικής ανισότητας στην Ελλάδα.

e-Invitation e-Programme Final e-Registration Form