Τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, διοργανώνουν ημερίδα με θέμα: «Η Δύναμη της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Εκπαίδευση», το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024, ώρα 09.30 – 14.30, στο Αίθριο των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά. Η ημερίδα απευθύνεται σε όλους τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και σε όσους ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για την αξιοποίηση της τεχνολογίας στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Κεντρικός ομιλητής της ημερίδας είναι ο Σάββας Χατζηχριστοφής, ο οποίος θα παρουσιάσει καινοτόμα Σχέδια Μαθήματος για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) στην εκπαιδευτική διαδικασία δεν είναι πλέον μακρινό σενάριο, αλλά μία πραγματικότητα που αλλάζει τη μάθηση. Στην παρουσίαση αυτή, οι εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν πώς τα εργαλεία ΤΝ μπορούν να βελτιώσουν την αντιληπτική ικανότητα των μαθητών, να προάγουν την κριτική σκέψη, τη δημιουργικότητα, και την τεχνολογική επάρκεια. Θα παρουσιαστούν αναλυτικά σχέδια μαθήματος που συνδυάζουν τη χρήση εργαλείων όπως το ChatGPT και το DALL·E, προκειμένου να προσφέρουν στους μαθητές νέες δυνατότητες μάθησης και έκφρασης.
Ο Σάββας Χατζηχριστοφής, Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας και Καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, είναι κάτοχος διπλώματος (M.Eng.) και Διδακτορικού διπλώματος στην Όραση Υπολογιστών από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και έχει διατελέσει ειδικός επιστήμονας, επισκέπτης καθηγητής και ερευνητής σε διάφορα ιδρύματα. Έχει λάβει πολυάριθμες διακρίσεις, υποτροφίες και βραβεία για τη συνεισφορά του και έχει δημοσιεύσει εκτενώς σε έγκυρα ακαδημαϊκά περιοδικά.
Επίσης, η Έλενα Ζαγλαρίδου θα αναλύσει την αναβάθμιση της εκπαίδευσης μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης και τις Δεξιότητες του 21ου Αιώνα, παρουσιάζοντας καινοτόμες προτάσεις και προγράμματα από την Microsoft στην Εκπαίδευση.
Η Έλενα Ζαγλαρίδου είναι η Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων για την Microsoft στην Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα και Αδριατική, όπου μέσα από την δουλειά της συνεργάζεται στενά με ακαδημαϊκούς οργανισμούς και εκπαιδευτικούς για να υποστηρίξει την ανάπτυξη δεξιοτήτων του μέλλοντος σε μαθητές και φοιτητές με τη χρήση των νέων τεχνολογιών. Έχει εκτενή εμπειρία στον χώρο της τεχνολογίας και εκπαίδευσης εργαζόμενη στη Microsoft από το 2009 σε διάφορους ρόλους στην Ελλάδα και το εξωτερικό με ευθύνη για περισσότερες από 33 χώρες στην Κεντροανατολική Ευρώπη ενώ προηγουμένως είχε εργαστεί και σε διάφορους ρόλους marketing και business manager στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στην Ελλάδα, Γαλλία και Αγγλία. Κατέχει τίτλο πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων από το πανεπιστήμιο Napier University στο Εδιμβούργο και MBA από τα πανεπιστήμια Cornell/ Essec στη Γαλλία.
Τέλος, ο Δρ. Άρης Μαυρομμάτης θα μιλήσει για τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση και κατά πόσο αυτή η ενσωμάτωση προκαλεί φόβο ή αποτελεί δημιουργία. Η Τεχνητή Νοημοσύνη και η Πληροφορία διαμορφώνουν μια Νέα Παράμετρο στη Ζωή μας και εισβάλουν δυναμικά στην καθημερινότητά μας, μεταμορφώνοντας τον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε και αλληλοεπιδρούμε με τον κόσμο. Ένας από τους τομείς που επηρεάζεται βαθιά από την ΑΙ είναι η Εκπαίδευση. Πώς αλλάζει η εκπαίδευση με την ΑΙ; Πώς αντιλαμβανόμαστε τελικά τη δυναμική της εξέλιξης για το μέλλον της εκπαίδευσης στον 21ο αιώνα; Ποια είναι τα οφέλη του νέου εκπαιδευτικού μοντέλου; Πώς μπορεί ο εκπαιδευτικός να ανταπεξέλθει ως εκπαιδευτικός στις νέες απαιτήσεις που δημιουργεί η τεχνολογία και ακόμα περισσότερο η τεχνική νοημοσύνη;
Ο Δρ. Άρης Μαυρομμάτης είναι Μαθηματικός, Θεωρητικός ανάπτυξης Τεχνολογίας Υπερμέσων, Ερευνητής-Καθηγητής στο ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και Επιστημονικός σύμβουλος των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά, Καλαμάτα.
Η παρακολούθηση της ημερίδας είναι δωρεάν, απαραίτητη είναι η συμπλήρωση φόρμας εγγραφής:
https://forms.office.com/e/CqbvPqX6Pj?origin=lprLink
Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου και τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά.