Δευτέρα
17
Ιούνιος
TOP

Ημερίδα ορόσημο στη Μεγαλόπολη για τον αναπτυξιακό άξονα Πελοποννήσου -Ενώνει 2 περιφέρειες και 4 νομούς (video)

Ημερίδα ορόσημο πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Μεγαλόπολης χθες στο δημαρχείο της πόλης, για τον δρόμο που θα ενώσει Αρκαδία, Ηλεία, Μεσσηνία και Λακωνία.

Στο πλαίσιο αυτής επισημάνθηκε η σπουδαιότητα του έργου για την ανάπτυξη ολόκληρης της Πελοποννήσου καθώς ενώνει δυο Περιφέρειες και τέσσερις Νομούς. Στο τέλος της ημερίδας υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δημάρχων, με στόχο τη διεκδίκηση πόρων για την κατασκευή του έργου.

  • «Οραματιζόμαστε μια Πελοπόννησο οικονομικά ζωντανή, πολιτιστικά εμπλουτισμένη και κοινωνικά συνεκτική»

– «Ο δρόμος θα χρησιμεύσει ως αγωγός οικονομικής ανάπτυξης, φέρνοντας αυξημένο τουρισμό και νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες στην περιοχή μας. Θα τονώσει τις τοπικές οικονομίες, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα βελτιώσει τη συνολική ποιότητα ζωής των κατοίκων μας»

Ο πρ. Ευρωπαίος Επίτροπος και Βουλευτής Ηλείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος ήταν κεντρικός ομιλητής στην ημερίδα με θέμα: «Ο δρόμος της Ανάπτυξης – Κάνουμε πράξη την Περιφερειακή Συνείδηση»,  που διοργάνωσε Δήμος Μεγαλόπολης.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Δημαρχείο Μεγαλόπολης, συναντήθηκαν  εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, βουλευτές, εκπρόσωποι των δύο Περιφερειακών Αρχών, Δήμαρχοι της Ηλείας, της Αρκαδίας,  της Λακωνίας και της Μεσσηνίας και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων για να συναποφασίσουν  την χάραξη του οδικού άξονα Λεύκτρο – Μεγαλόπολη – Αρχαία Ολυμπία, που θα συνδέσει δύο Περιφέρειες ( Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα ), τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες  ( Αρκαδία, Ηλεία, Λακωνία και Μεσσηνίας ) και δεκάδες Δήμους όλων αυτών των περιοχών. Ενός δρόμου που θα συνδέσει γεωγραφικά, ιστορικά, αρχαιολογικά και τουριστικά ένα μεγάλο αναξιοποίητο κομμάτι της Πελοποννήσου.

Ο κ. Αβραμόπουλος μίλησε για την αλλαγή πολιτικής που σηματοδοτεί αυτή η σύμπνοια ανάμεσα στις δύο Περιφέρειες, Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, και των δεκάδων Δήμων τους.

«Είναι πια κοινή συνείδηση ότι το μεγαλύτερο παραγωγικό κεφάλαιο της χώρας είναι η πολιτιστική της κληρονομιά και το ιστορικό της πρόσωπο.  Η μορφοποίηση της ιδέας με στόχο την οδική σύνδεση των Αρχαιολογικών Χώρων: Μυστράς – Αρχαίο Θέατρο Μεγαλόπολης – Ναός Επικούρειου Απόλλωνα – Αρχαία Ολυμπία, αντανακλά αυτήν ακριβώς την πεποίθηση για την σημασία της διαχείρισης της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Πατρίδας μας και της Πελοποννήσου ειδικότερα.

Η νέα στρατηγική διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς σε επίπεδο Ε.Ε. και περιφερειών αντιμετωπίζει την αξιοποίηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς συνολικά και όχι μεμονωμένα.

Η Πελοπόννησος κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια και σπουδαία μνημεία από κάθε περίοδο της πολυκύμαντης ιστορίας της, όπως εμβληματικοί αρχαιολογικοί χώροι, βυζαντινές εκκλησιές και εντυπωσιακά κάστρα, την καθιστούν ιδανικό προορισμό για περιήγηση και επαφή με την ιστορία και τον πολιτισμό.

Είναι γεγονός ότι ο επισκέπτης της Πελοποννήσου απολαμβάνει το αυτονόητο, φυσικά, προνόμιο να μετακινείται με σχετική άνεση και ασφάλεια στις συγκοινωνιακές υποδομές της» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του κ. Αβραμόπουλου: «Πριν από τρία χρόνια, φιλοξένησα την τότε επίτροπο για την Περιφερειακή Ανάπτυξη κυρία Κρέτσου, και ξεκινήσαμε για την Αρχαία Ολυμπία. Η διαδρομή αυτή που  είναι μιάμιση ώρα μπορεί να γίνει 25 λεπτά».

Όπως επισήμανε ο κ. Αβραμόπουλος η κατασκευή του δρόμου αυτού είχε πρωτοσυζητηθεί το 1934. Χαρακτηριστικά ανέφερε : «η οδική σύνδεση της Μεγαλόπολης με την Αρχαία Ολυμπία δεν αφορά μονάχα το σήμερα. Αποτελεί σχέδιο το οποίο η Ελληνική Πολιτεία έχει επεξεργαστεί και στο παρελθόν, ήδη μάλιστα πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η επιστημονική και οικονομική σκοπιμότητα αυτού του έργου έχει τεκμηριωθεί διεξοδικά από μελέτες των αρμόδιων υπουργείων κατά το παρελθόν, παρέχοντας μια στέρεη βάση στον ισχυρισμό ότι ο δρόμος αυτός δεν είναι μόνο μια οραματική ιδέα αλλά και μια πρακτική και ωφέλιμη επένδυση. Η πρωτοβουλία αυτή δεν αφορά μόνο την κατασκευή ενός φυσικού δρόμου- αντιπροσωπεύει μια βαθιά ευκαιρία να συνδέσουμε το πλούσιο παρελθόν μας με ένα ευημερούν μέλλον. Οραματιζόμαστε μια Πελοπόννησο οικονομικά ζωντανή, πολιτιστικά εμπλουτισμένη και κοινωνικά συνεκτική. Ο δρόμος θα χρησιμεύσει ως αγωγός οικονομικής ανάπτυξης, φέρνοντας αυξημένο τουρισμό και νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες στην περιοχή μας. Θα τονώσει τις τοπικές οικονομίες, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα βελτιώσει τη συνολική ποιότητα ζωής των κατοίκων μας. Η ιδέα έχει ωριμάσει και είναι μια ευκαιρία στη δεδομένη χρονική συγκυρία που βιώνει η ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης να υλοποιηθεί.

Το έργο αυτό αποτελεί το συλλογικό μας όραμα για ένα καλύτερο μέλλον. Ενσαρκώνει τις προσδοκίες μας για οικονομική ευημερία, πολιτιστική διατήρηση και περιφερειακή ενότητα και φανερώνει ότι με συναίνεση, κλίμα ομόνοιας, συνεννόησης και νέα πολιτική ήθη μπορούμε να πάμε μπροστά».