Τετάρτη
11
Δεκέμβριος
TOP

Ιστορική ημέρα για την Πελοπόννησο -Ξεκίνησε το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων (video-pics)

Στην ιστορία της Πελοποννήσου θα μείνει η σημερινή ημέρα, καθώς ξεκίνησε η λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Παλαιόχουνη της Αρκαδίας στο πλαίσιο της μεταβατικής διαχείρισης. Το πρώτο εργοστάσιο στο πλαίσιο του μεγάλου έργου που έγινε μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, παρέλαβε τις πρώτες ποσότητες απορριμμάτων από τον Δήμο Τρίπολης και τον Δήμο Ναυπλιέων. H TΕΡΝΑ υπέγραψε το πολύ μεγάλο αυτό έργο με την τεχνογνωσία της να το φέρνει ως το πιο περιβαλλοντικό στην Ελλάδα, και, ως έργο με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Τα οφέλη φυσικά τεράστια για το περιβάλλον και τις προοπτικές της Περιφέρειας.

Μια νέα εποχή για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σηματοδότησε η άφιξη των πρώτων απορριμματοφόρων του Δήμου Τρίπολης στη Μονάδα Μεταβατικής Διαχείρισης στην Παλαιοχούνη. Θα εξυπηρετεί την Αρκαδία, την Κορινθία και την Αργολίδα.

Η μεταβατική διαχείριση θα διαρκέσει έως 14 μήνες και μετά την έναρξη της ολοκληρωμένης διαχείρισης, θα αποτελεί την πιο σύγχρονη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων της χώρας και μία από τις πλέον σύγχρονες της Ευρώπης.

Μεταξύ των πολλαπλών πλεονεκτημάτων της νέας μονάδας συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) βρίσκεται
κοντά στη μονάδα, γεγονός που επιτρέπει την ελαχιστοποίηση των μεταφορών των απορριμμάτων και του υπολείμματος.

Την εκκίνηση τη Δευτέρα (14.02.2022), της Μεταβατικής Διαχείρισης  Απορριμμάτων, κατέστησε δυνατή η πρόσφατη υπογραφή της τροποποιημένης Σύμβασης Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου, μεταξύ της Περιφέρειας

Πελοποννήσου και της Περιβαλλοντικής Πελοποννήσου, εταιρείας μέλος του Ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Νέες θέσεις εργασίας

Με τη θέση του έργου σε πλήρη λειτουργία θα αποτρέπεται από την ταφή και θα αξιοποιείται τουλάχιστον το 65% των βιοαποδομήσιμων υλικών, θα εκτρέπονται από την ταφή 50.000 τόνοι υγρών αποβλήτων, ενώ θα παράγεται πράσινη ενέργεια για την εξυπηρέτηση των αναγκών 6.000 νοικοκυριών, αποφεύγοντας παράλληλα την έκλυση 24.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Στο πλαίσιο του έργου, θα δημιουργηθούν 800 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο και 200 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας (27 έτη). Σε αυτές δεν υπολογίζονται οι έμμεσες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν (μεταφορές, εμπορία ανακυκλώσιμων, ενδιαίτηση προσωπικού, περιβαλλοντικές εκδρομές σχολείων κλπ.).

Συνολικά, πρόκειται για μία επένδυση ύψους 152 εκατ. ευρώ (62,5 εκατ. επιδότηση ΕΣΠΑ), η οποία προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία:

* τριών Μονάδων Μεταβατικής διαχείρισης (ΜΜΔ) και τριών Μονάδων Επεξεργασίας

* Απορριμμάτων (ΜΕΑ) συνολικής δυναμικότητας 200.000 τν/έτος

* τριών Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ)

* δύο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ)

Οι ΜΜΔ/ΜΕΑ-ΧΥΤΥ έχουν χωροθετηθεί σε Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία και οι ΣΜΑ σε Κορινθία και Αργολίδα, ώστε η παραλαβή των απορριμμάτων να γίνεται σε απόσταση μικρότερη των 50 χλμ. από τις πρωτεύουσες των νομών της Περιφέρειας, συμβάλλοντας στην ελαχιστοποίηση των μεταφορών από τους Δήμους.

Το έργο χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής υλοποιεί το μεγαλύτερο μέρος του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Πελοποννήσου, λειτουργεί παράλληλα και συμπληρωματικά με τα Τοπικά Σχέδια Ανακύκλωσης στην πηγή των Δήμων και εφαρμόζονται οι βέλτιστες πρακτικές κυκλικής οικονομίας.