Σάββατο
27
Απρίλιος
TOP

Ιταλία: 75χρονη κατέφυγε στη Δικαιοσύνη για να διώξει τους γιους της από το σπίτι

Το ποσοστό των ενηλίκων που ζουν ακόμη με τους γονείς τους είναι πολύ υψηλό στην Ιταλία, εξού και μία μητέρα κατέφυγε σε δραστικά μέτρα ώστε να… ξεβολέψει τους δύο γιους της.

Η 75χρονη από την Παβία είχε κουραστεί να συντηρεί τους δύο γιους της, 40 και 42 χρόνων, αμφότεροι εργαζόμενοι, προσπαθώντας επανειλημμένως να τους πείσει να αυτονομηθούν.

«Ομως, κανείς τους δεν ήθελε» παραδέχεται η ίδια σύμφωνα με δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας La Provincia Pavese.

Οι δύο γιοι όχι μόνο ζούσαν στο πατρικό τους και απολάμβαναν τις γονικές περιποιήσεις, αλλά δεν συνέδραμαν ούτε ελάχιστο στα οικονομικά ή στις δουλειές του νοικοκυριού.

Κάπως έτσι, η 75χρονη αναγκάστηκε να πάει τους γιους της στα δικαστήρια. Και δικαιώθηκε, αφού η δικαστής, Σιμόνα Κατέρμπι, φάνηκε να συμπάσχει με την κατάστασή της, εκδίδοντας διαταγή έξωσης σε βάρος των δύο ανδρών.

Στην απόφασή της, η Κατέρμπι εξηγούσε πως, παρότι η ζωή των παιδιών στο πατρικό καταρχήν είναι δικαιολογημένη «λόγω της γονικής υποχρέωσης απέναντι στα παιδιά», δεν ήταν πλέον θεμιτή καθώς επρόκειτο για άνδρες άνω των 40 ετών.

Τα δύο αδέλφια έχουν προθεσμία έως τις 18 Δεκεμβρίου για να μετακομίσουν.

«Βamboccioni» άνω των 40

Περίπου το 70% των νέων ανθρώπων, ηλικίας από 18 έως 34 ετών, ζει ακόμη με τους γονείς του, σύμφωνα με στοιχεία του 2022. Από αυτούς, το 72,6% είναι άνδρες και το 66% γυναίκες.

Παρότι στη γειτονική χώρα υπάρχει η κουλτούρα της κοινής ζωής πολλών γενεών κάτω από μία στέγη, ο αριθμός των νέων που εξακολουθούν να ζουν με τους γονείς τους έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της δυσκολίας εξεύρεσης σταθερής δουλειάς και φυσικά της δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας.

Παρ’ όλα αυτά, πολλοί από αυτούς το κάνουν για λόγους βολής, γι’ αυτό και αποκαλούνται «bamboccioni» (μεγάλα μωρά), όρο που χρησιμοποίησε για πρώτη φορά Ιταλός πολιτικός το 2007, περιφρονώντας όσους νέους ζούσαν ακόμη με τους γονείς τους για να απολαμβάνουν την οικονομική και οικογενειακή άνεση.

Παρότι η έξωση ως απόφαση είναι σπάνια στα ιταλικά δικαστικά αρχεία, οι υποθέσεις γονιών που καταλήγουν στα δικαστήρια σε βάρος των οικονομικά εξαρτώμενων παιδιών τους είναι πολλές.

Πηγή: Guardian