Παρασκευή
1
Μάρτιος
TOP

«Καίνε» τους Ευρωπαίους οι τιμές των τροφίμων – Ποια προϊόντα πληρώνουν ακριβότερα οι Έλληνες (video)

Στις παγκόσμιες αγορές, οι τιμές των σιτηρών, των φυτικών ελαίων, των γαλακτοκομικών προϊόντων και άλλων βασικών τροφίμων έχουν μειωθεί συγκριτικά με τα ιστορικά υψηλά που είχαν καταγράψει το 2022, ωστόσο αυτή η αποκλιμάκωση δεν έχει φτάσει ακόμη στα ράφια των σούπερ μάρκετ, με τα νοικοκυριά στην Ευρώπη να βιώνουν τη χειρότερη κρίση ακρίβειας εδώ και μια γενιά.

Οι τιμές των τροφίμων στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 16,6% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τη Eurostat, δηλαδή με διπλάσιο ρυθμό έναντι του γενικού πληθωρισμού που διαμορφώθηκε στο 8,1%. Ορισμένες από τις μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στις τιμές των βασικών ειδών διατροφής, με το κόστος των αυγών να αυξάνεται κατά 22,7%, το φρέσκο γάλα κατά 25% και η ζάχαρη κατά 54,9%.

Σύμφωνα με την in.gr, οι ακριβότερες εισαγωγές σιτηρών, που χρησιμοποιούνται για άλευρα αλλά και ζωοτροφές, εξηγεί ως ένα βαθμό τις υψηλότερες τιμές τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο οι εκπρόσωποι των καταναλωτικών οργανώσεων σε όλη τη γηραιά ήπειρο δηλώνουν ότι ορισμένες ανατιμήσεις δεν δικαιολογούνται καλώντας τις κυβερνήσεις να «υιοθετήσουν ισχυρά μέτρα για την προστασία των καταναλωτών από την εκτίναξη των τιμών».