Πέμπτη
25
Απρίλιος
TOP

Καινοτομία στη Μεσσηνία: Οι ενεργοί χάρτες στην υπηρεσία των ελαιοκαλλιεργητών

Στα πρότυπα των χαρτών πρόβλεψης καιρού και επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιών, οι ελαιοκαλλιεργητές στη Μεσσηνία έχουν πλέον την δυνατότητα να ενημερώνονται μέσω ενεργών χαρτών (thermal maps) και για την επικινδυνότητα δακοπροσβολών στους ελαιώνες τους. Ο δάκος αποτελεί το σημαντικότερο εχθρό για τη σημαντικότερη καλλιέργεια της Ελλάδας (σχεδόν 8 εκατομμύρια στρέμματα καλύπτουν οι ελαιώνες) κι αν δεν αντιμετωπισθεί σωστά, συντελεί στη μείωση της παραγωγής, άρα και σε σημαντική οικονομική απώλεια για τους αγρότες.

Η καινοτόμος αυτή υπηρεσία αναπτύχθηκε στη Μεσσηνία με τη συνεργασία της Αγροτικής Ένωσης Α.Ε (θυγατρικής της αγροτικού συνεταιρισμού Ένωσης Μεσσηνίας), της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου μέσω του Κέντρου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας. Το Κέντρο δημιουργήθηκε το 2016, από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή – Κολέγιο Περρωτής με την υποστήριξη της Εταιρίας Ανάπτυξης και Προόδου Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων (Ετ.Α.Π) και του Δήμου Καλαμάτας με σκοπό την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον αγροδιατροφικό τομέα της Μεσσηνίας.

Γιάννης Παζιός
Γιάννης Παζιός

Όπως επισημαίνει στο powergame.gr, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ένωσης Μεσσηνίας και διευθύνων σύμβουλος της Αγροτικής Ένωσης Γιάννης Παζιός, «πρόκειται για υπηρεσία με μεγάλο όφελος για τους ελαιοκαλλιεργητές της Μεσσηνίας καθώς μπορούν πλέον να γνωρίζουν την επικινδυνότητα δακοπροσβολών στο χωράφι τους ώστε, εάν χρειάζεται, να επεμβαίνουν για την προστασία της παραγωγής τους». Μέχρι σήμερα, είτε δεν υπάρχει καθόλου ενημέρωση για τις δακοπροσβολές είτε γίνεται κυρίως από… στόμα σε στόμα, διαδικασία στην οποία εμφιλοχωρεί φυσικά το ενδεχόμενο η πληροφορία να μην είναι ανταποκρίνεται -εν όλω ή εν μέρει – στην πραγματικότητα.

Πώς ετοιμάζονται οι χάρτες

Για την προστασία της ελαιοπαραγωγής από τον δάκο, υλοποιείται πρόγραμμα κρατικής δακοπροστασίας, ύψους 21 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ υπάρχουν περιοχές που το κόστος της επωμίζονται οι ίδιοι οι παραγωγοί. Το Υπουργείο Εσωτερικών χρηματοδοτεί κάθε χρόνο τις Περιφέρειες, οι οποίες στις περιφερειακές ενότητες όπου υπάρχει ελαιοκαλλιέργεια αναθέτουν κατόπιν διαγωνισμών την παγιδοθεσία (παγίδες με τις οποίες μετριέται ο πληθυσμός ενήλικων ατόμων δάκου) και την δακοκτονία.

Το σύστημα λειτουργεί ως εξής: τα δεδομένα που συλλέγονται από την παγιδοθεσία μεταφέρονται σε εβδομαδιαία βάση στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, οι γεωπόνοι της οποίας κατευθύνουν τα συνεργεία ψεκασμού στις περιοχές όπου ο πληθυσμός του δάκου είναι τέτοιος που χρειάζεται να εφαρμοστούν φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

Ενεργός χάρτης δακοπροσβολής
Ενεργός χάρτης δακοπροσβολής

Συνεπώς, κάθε εβδομάδα οι ελαιοκαλλιεργητές μπορούν μέσω του site kaem.gr να έχουν πρόσβαση σε real time αξιόπιστα δεδομένα ώστε να σχεδιάσουν το λεγόμενο «μοντέλο δάκου» και να κάνουν τις όποιες ενέργειες απαιτούνται για την προστασία της παραγωγής τους.

Ανοιχτά δεδομένα και στον αγροτικό τομέα

Η συγκεκριμένη υπηρεσία αποτελεί ένα ακόμη βήμα για ανοιχτά δεδομένα (open data) στον αγροτικό τομέα, με την Ένωση Μεσσηνίας να δίνει ιδιαίτερη σημασία σ’ αυτά, όπως τονίζει ο κ. Παζιός, ενώ φυσικά η εν λόγω καινοτόμος εφαρμογή μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες περιφέρειες της χώρας εφ’ όσον υπάρξει το ανάλογο ενδιαφέρον.

www.powergame.gr