Πέμπτη
21
Νοέμβριος
TOP

Καιρός: Διαλύει όλα τα ρεκόρ το 2023 – Η μέση θερμοκρασία ξεπέρασε τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής

Η παγκόσμια θερμοκρασία μέσα στο 2023 συνεχίζει να καταρρίπτει όλα τα ρεκόρ, αφού μέχρι και τον Σεπτέμβριο είναι η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί, ξεπερνώντας μάλιστα κατά περίπου 1,5 βαθμό Κελσίου τη μέση θερμοκρασία της προβιομηχανικής εποχής.

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus από τον Ιανουάριο ως τον Σεπτέμβριο η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν κατά 1,4 βαθμό Κελσίου υψηλότερη από τον μέσο όρο της προβιομηχανικής εποχής (1850-1900).

Αυτή η μέση θερμοκρασία, που είναι ήδη αυξημένη κατά 0,05 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά- ρεκόρ, το 2016, ενδέχεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο τους τρεις τελευταίους μήνες, με δεδομένη την αύξηση της ισχύος του φαινόμενου El Nino. Αυτό το κυκλικό μετεωρολογικό φαινόμενο πάνω από τον Ειρηνικό, συνώνυμο με επιπλέον υπερθέρμανση του πλανήτη, κορυφώνεται συνήθως γύρω στα Χριστούγεννα.

«Δεν είναι δεδομένο ότι το 2023 θα φτάσουμε τον 1,5 βαθμό Κελσίου. Αλλά είμαστε αρκετά κοντά», δήλωσε ο Κάρλο Μπουοντέμπο διευθυντής του C3S.

Ακόμη κι αν φτάσουμε σε αυτό το συμβολικό όριο, δεν σημαίνει ότι δεν θα καταφέρουμε να πετύχουμε τον πιο φιλόδοξο στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού, διότι αυτός αναφέρεται στην εξέλιξη του κλίματος σε μακρές περιόδους, σε δεκαετίες και όχι σε χρονιές.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC, Giec) προβλέπει ότι το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου θα ξεπεραστεί ήδη μεταξύ του 2030- 2035.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός είχε εκτιμήσει την άνοιξη ότι στη διάρκεια ενός από τα επόμενα πέντε χρόνια το όριο αυτό θα ξεπεραστεί για πρώτη φορά.

Τα ανησυχητικά ρεκόρ

Στο μεταξύ «ο Σεπτέμβριος του 2023 ήταν ο πιο θερμός που έχει καταγραφεί ποτέ σε παγκόσμια κλίμακα» και έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ με εντυπωσιακή διαφορά, συνεχίζοντας τη σειρά των παγκόσμιων μηνιαίων ρεκόρ που άρχισε τον Ιούνιο, ανακοίνωσε σήμερα το Copernicus.

Ο Ιούλιος του 2023 κατέχει το απόλυτο ρεκόρ του πιο θερμού μήνα μεταξύ όλων των μηνών.

Με τη μέση θερμοκρασία να φθάνει τους 16,38 βαθμούς Κελσίου στην επιφάνεια της υφηλίου, ο περασμένος μήνας παρουσίασε «ανωμαλία άνευ προηγουμένου», ξεπερνώντας κατά 0,5 βαθμό Κελσίου το προηγούμενο ρεκόρ, το οποίο είχε διαπιστωθεί τον Σεπτέμβριο του 2020.

Ο Σεπτέμβριος του 2023 είναι κατά «1,75 βαθμό Κελσίου θερμότερος από τον μέσο όρο του Σεπτεμβρίου την περίοδο 1850-1900», προτού αρχίσει το ανθρωπογενές φαινόμενο του θερμοκηπίου, πρόσθεσε το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο.

Σε όλες τις ηπείρους παρατηρήθηκαν πρωτοφανείς θερμοκρασίες. Στην Ευρώπη τον Σεπτέμβριο του 2023 καταγράφηκε νέο ρεκόρ θερμοκρασίας για την ήπειρο, ενώ στη Γαλλία το θερμόμετρο έδειχνε 35 βαθμούς Κελσίου ως τις αρχές Οκτωβρίου.

Επίσης τον Σεπτέμβριο οι καταρρακτώδεις βροχές της καταιγίδας Daniel, που πιθανόν επιδεινώθηκαν λόγω της κλιματικής αλλαγής σύμφωνα με τις προκαταρκτικές έρευνες, προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στην Ελλάδα και τη Λιβύη, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Καταρρακτώδεις βροχές σημειώθηκαν τον Σεπτέμβριο στη νότια Βραζιλία και η Χιλή, ενώ η βραζιλιάνικη πολιτεία Αμαζόνας πλήττεται αυτή την περίοδο από ακραία ξηρασία, που επηρεάζει περισσότερους από 500.000 ανθρώπους.

Σε ιστορικό χαμηλό οι όγκοι των πάγων στην Ανταρκτική

Παράλληλα οι δύο πόλοι χάνουν μεγάλο μέρος των πάγων τους: η έκταση των πάγων στην Ανταρκτική βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο που έχει καταγραφεί ποτέ μετά το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ του 1979. Αντίστοιχα στην Αρκτική η έκταση των πάγων είναι κατά 18% κάτω από τον μέσο όρο, σύμφωνα με το C3S.

Η υπερθέρμανση των θαλασσών, που απορροφούν το 90% της επιπλέον ζέστης που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε αυτές τις παρατηρήσεις.

Σύμφωνα με το Copernicus, η μέση θερμοκρασία των θαλασσών έφτασε τους 20,92 βαθμούς Κελσίου τον Σεπτέμβριο, νέο μηνιαίο ρεκόρ και η δεύτερη υψηλότερη θερμοκρασία μετά τον Αύγουστο του 2023.

ΠΗΓΗ newsit.gr